هوشنگ جزی در نشست خبری که در بجنورد برگزار شد، با اشاره به اینکه شعار امسال روز جهانی خاک با عنوان خاک، سرآغاز است، اظهار کرد: یکی از موضوعاتی که باید به آن بپردازیم امنیت غذایی کشور است و امنیت غذایی به دو فاکتور آب و خاک بستگی دارد.
وی با تاکید بر اینکه مسئله حفظ خاک حتی از آب مهمتر است، افزود: در واقع خاک بستر تولید و نگه داشت آب است. ۲۵ درصد تنوع زیستی و ژنتیکی کره زمین در خاک است و ۹۵ درصد مواد غذایی و پوشش مردم جهان از خاک تهیه می شود.
وی ادامه داد: یک سوم خاک قابل استفاده در دنیا از بین رفته است و علت آن انجام فعالیت های نادرست انسانی است.
جزی تصریح کرد: فرونشست هایی که در ایران اتفاق افتاده به خاطر از بین رفتن خاک است و متاسفانه این روند در کشور رو به افزایش می باشد و در حال حاضر ۳۰ سانتی فرونشست خاک در سال داریم.
به گفته وی مسئله فرونشست خاک در مناطقی همچون همدان وحشتناک و در اصفهان تهدیدی جدی است.
وی بیان کرد: در کشور ۶۴۲ دشت وجود دارد که ۴۷۰ دشت از این تعداد در مرحله بحرانی قرار دارند.
وی در ادامه با بیان اینکه یک میلیارد نفر از جمعیت جهان از آلودگی خاک رنج می برند، گفت: پساب های صنعتی، استفاده بی رویه از کود و سموم، برداشت از معادن و پخش شدن برخی از مواد معدنی خطرناک از عوامل ایجاد آلودگی در خاک است.
مدیر کل آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری توضیح داد: قانون حفاظت از خاک در ۳سال گذشته مصوب شده است و در این ارتباط قانون نیز وجود دارد.
وی به میزان فرسایش خاک نیز اشاره کرد و افزود: میزان فرسایش خاک در کشور ۱۶.۴ تن در هکتار است این در حالی است که متوسط فرسایش خاک در دنیا ۲ تا ۲.۵ تن است.
وی به مدیریت جامع حوضه آبخیز در کشور نیز اشاره کرد و گفت: زمانی که سد در کشور ساخته می شود به دو نکته مهم توجه نمی کنیم که یکی از آن ها عدم برنامه ریزی درست برای حوزه بالادست و دیگری عدم تجهیز شبکه پایین دست سدها است.
وی خاطرنشان کرد: مطالعات موضوعی در این خصوص کفایت نمی کند و باید مدیریت جامع حوضه آبخیز اتفاق افتد.
دکتر جزی تاکید کرد: برای مدیریت جامع حوضه آبخیز نکته ای که بسیار مورد توجه می باشد مسئله انجام فعالیت هماهنگ دستگاه های اجرایی است.
وی خاطرنشان کرد: اگر دستگاه های دولتی نتوانند بین یکدیگر انسجام برقرار کنند، از شرکت دانش بنیان و مراکز تحقیقاتی استفاده نشود و مردم به مشارکت گرفته نشوند، امنیت غذایی و اجتماعی دچار تهدید می شود. به میزان شوری آب، ۲ هزار میکروموس افزوده شده و هم اکنون به ۴ هزار میکروموس رسیده است.