ادعاهایی مبنی بر اینکه شمعهای معطر باعث ابتلا به سرطان میشود، در رسانههای اجتماعی منتشر شده اما یک سمشناس گفت که نگرانیها مبنی بر اینکه شمعها مواد شیمیایی خطرناک منتشر میکند، بیش از حد افراطآمیز شده است. البته جایگزینهای شمعهای معطر میتواند به همان اندازه تحریککننده باشد.
به نقل از یاهو، به گفته برخی از کاربران شبکههای اجتماعی شمعهای معطر با رایحه کاج و شیرینی زنجبیلی در تعطیلات شاید زنگ خطری برای سرطان باشد.
ایوان بورکارت، سمشناس، پنج دلیلی که از شمع استفاده نمیکند را در فضای مجازی تیکتاک به اشتراک گذاشت.
بورکارت ادعا میکند که شمعها، به ویژه شمعهای معطر ساخته شده از موم ارزان، مواد شیمیایی سرطانزای فرمالدئید و بنزن در هوا منتشر میکند. این مواد به آلودگی هوای داخل ساختمان کمک میکند و میتواند هورمونهای بدن را مختل و همچنین افراد مبتلا به آلرژی را تحریک کند.
اگرچه برخی از ادعاهای بورکارت از نظر فنی درست است، سمشناس و پزشک ریه دیگری گفت که مقدار مواد شیمیایی آزاد شده توسط شمعهای معطر به شما آسیبی نمیرساند.
تحقیقی که بورکارت در سال ۲۰۲۱ انجام داد، نشان داد که شمعهای ساخته شده از روغن نخل، چربی حیوانی و پارافین، بنزن و فرمالدئید ساطع میکنند، دو ماده شیمیایی که ایالاتمتحده آنها را سرطانزا میشناسد.
اما هانس پلاگ، سمشناس و مسئول در موسسه مشاورهای Safer Chemical Analytics، اظهار کرد: مقدار فرمالدئید آزاد شده توسط شمعها برای ایجاد سرطان کافی نیست.
فرمالدئید به طور طبیعی در میوهها، سبزیجات، شیر و گوشت یافت میشود. طبق گفته پلاگ و موسسه ملی سرطان، فقط حیوانات آزمایشگاهی و افرادی که مشاغلی را انجام میدهند که آنان را در معرض مقادیر زیادی فرمالدئید قرار میدهد، از طریق قرار گرفتن در معرض این ماده شیمیایی به سرطان مبتلا شدهاند.
وی افزود: شما تاکنون چیزهایی خوردید که سرطانزاست و باعث سرطانزایی نشده است. اگر به طور مداوم در معرض سطوح بسیار پایین فرمالدئید باشید، شاید هیچ تاثیری نبینید.
بورکارت همچنین ادعا کرد شمعهای معطر «رایحههای سمی» را آزاد میکند که میتواند باعث سرطان شود و هورمونهای بدن را مختل کند اما این سمشناس به تحقیقی اشاره میکند که شواهدی از شمعهای معطر که این نوع مواد شیمیایی منتشر را کرده، نیافته است.
دکتر سوبیا فاروق، متخصص ریه در کلینیک کلیولند آمریکا، گفت: نتایج برخی از تحقیقات نشان میدهد که هیدروکربنها ممکن است برای کسانی که مبتلا به سرطان مثانه یا در حال بهبودی از این سرطان یا مبتلا به بیماریهای مزمن ریه هستند، خطرآفرین باشد اما اکثریت قریب به اتفاق آمریکاییها نیازی به نگرانی در مورد شمع معطر کاج ندارند.
بورکارت به جای استفاده از شمعهای معطر، جوشاندن ادویهها و گیاهان معطر را پیشنهاد میکند اما هانس خاطرنشان کرد: این جایگزین میتواند به همان اندازه برای افراد مبتلا به آلرژی آزاردهنده باشد. مواد شیمیایی موجود در پوست دارچین و پرتقال در لیست رایحههای آلرژیزای سازمان غذا و دارو دیده میشود.
به گفته فاروق آشپزی در داخل خانه که در آلودگی هوا مشارکت دارد و بیش از شمعهای معطر، ارتباط قویتری با بیماریهای تنفسی دارد.
وی بیان کرد: اگرچه متخصصان ریه گمان میکنند که موم پارافین که اغلب در شمعهای ارزان استفاده میشود، میتواند مواد شیمیایی خطرناکتری را در هوا منتشر کند اما این ادعاها مبنی بر داشتن اثرات نامطلوب بر سلامتی ثابت نشده است. تحقیق سال ۲۰۲۱ بورکارت نشان داد که شمعهای پارافین، روغن نخل و چربی حیوانی به طور تقریبی همان سطوح فرمالدئید را ساطع میکند.
وی در بیانیهای گفت: هیچ خطر قریبالوقوعی وجود ندارد. فقط باید حواستان به خرید شمعهای باکیفیت و نگهداری آن در مناطقی با تهویه مناسب باشد.