بیماریهای مزمن و غیرواگیر شایعترین علت مرگ و میر در دنیا است. این دسته از بیماریها را قابل پیشگیریترین بیماریهای مزمن مینامند چرا که با کنترل فاکتورهای خطر میتوان از ایجاد آن جلوگیری نمود.
از این فاکتورها میتوان به اختلالات چربی خون، چاقی، فشار خون بالا، کم تحرکی، دیابت، سیگار و رژیم غذایی ناسالم اشاره نمود. تصلب شرایین و چربی خون مهمترین عوامل ایجاد بیماریهای قلب و عروق بوده که تحقیقات نشان داده است استفاده از رژیم غذایی همراه عناب و فرآوردههای آن نقش بسزایی در کاهش سطح این فاکتورها ایفا میکند.
امروزه با تغیر الگوی زندگی شامل کم تحرکی، استفاده طولانی مدت از تلویزیون، رایانه، گوشی همراه و همچنین نداشتن برنامه منظم ورزشی و استفاده از غذاهای چرب و پرکالری سن ایجاد اختلالات قلبی و عروق را کاهش دادهاست و گرفتی عروق یا آترواسکروز از سنین کودکی در حال شکل گیری است.
عناب به دلیل داشتن ترکیبات تریترپنوئیدی (اسید اولئانونیک، اسید پومونیک و اسید پومولیک) مانع تشکیل چربیهای رسوب شونده در عروق میشود. همچنین عناب با کنترل سطح چربیهای سرم خون (کلسترول، تری گلیسرید، LDL و HDL) به دلیل داشتن ترکیبات پکتینی مانع ایجاد بیماریهای قلبی میشود.
مصرف ۱۵ گرم در روز عناب به مدت یک ماه مقدار کلسترول تام، LDL و همچنین قند خون ناشتا را به مقدار معنیداری کاهش میدهد. همچنین میوه عناب منبع غنی از روی و ویتامین C بوده که مصرف آن نقش مهمی در رشد و ارتقاء سیستم اعصاب مرکزی (مغز) و ایمنی بدن ایفا خواهد کرد. براساس طب سینا عناب تازه به لحاظ خشکی و رطوبت معتدل و طبیعت کمی سرد داشته و در نسخههای بوعلی مخلوط میوه عناب با خرما، مویز و انجیر به عنوان داروی سینه تجویز شده است که از این مخلوط به میزان ۵۰ گرم در لیتر به شکل شربت مصرف میشود.