بر خلاف آنچه که بسیاری از تیترها در فضای مجازی میگویند، هیچ آخرالزمانی برای اینترنت در کار نیست. نگرانیها در مورد چنین فاجعهای مدتی است که در سکوهای رسانههای اجتماعی در حال پخش است، نگرانیهایی که از مطالعهای که در سال ۲۰۲۱ با عنوان «ابرطوفانهای خورشیدی: برنامهریزی برای یک آخرالزمان اینترنتی» منتشر شده است، نشات میگیرند. این مطالعه نشان داد که یک طوفان خورشیدی بزرگ میتواند به کابلهای اینترنت، به ویژه کابلهای زیر دریا که اتصال بین قارهها را ممکن میکند و به تقویت اینترنت جهانی کمک میکند، آسیب جدی وارد کند.
گفتنی است که این مطالعه در یک کنفرانس در سال ۲۰۲۱ ارائه شد، اما هنوز در یک مجله معتبر منتشر نشده است.
هفته گذشته، اطلاعات نادرست مبتنی بر هشدارهای ساختگی ناسا نفس تازهای به نگرانیهای وقوع یک «آخرالزمان اینترنتی» داد که بار دیگر در فضای مجازی پخش شده است. اینها شامل ادعاهای بیاساس در مورد یک طوفان خورشیدی قریب الوقوع است که باعث قطع اینترنت جهانی در دهه آینده میشود و اینکه کاوشگر خورشیدی پارکر ناسا که در سال ۲۰۱۸ برای مطالعه خورشید و آب و هوای آن از نزدیک پرتاب شد، میتواند اینترنت را از مرگ توسط طوفان خورشیدی نجات دهد.
در اینجا به بررسی سه دروغی میپردازیم که در رسانههای اجتماعی مانند یوتیوب، تیک تاک، توییتر و اینستاگرام در حال انتشار و پخش شدن هستند.
اول این که ناسا هیچ هشداری در مورد وقوع یک آخرالزمان اینترنتی صادر نکرده است.
دوم این که وحشت فعلی، ناشی از یک هشدار ناسا در مورد یک آخرالزمان اینترنتی قریب الوقوع است که اساسا چنین هشداری از جانب ناسا منتشر نشده است.
در آخر هم این که اغلب این دروغها و شایعات به مقالهای اشاره دارد که ناسا در ماه مارس درباره تلاشهایش برای پیشبینی طوفانهای خورشیدی با استفاده از هوش مصنوعی منتشر کرد. ناسا در آن مقاله یا جای دیگری در وب سایت خود از عبارت «آخرالزمان اینترنتی» استفاده نکرده است.
البته این عبارت در آن مطالعهی سال ۲۰۲۱ آمده است، اما تنها نویسنده آن، سانگیتا عبدو جیوتی(Sangeetha Abdu Jyothi)، اخیراً به واشنگتن پست گفته که از استفاده از این عبارت پشیمان شده است و مقاله او توجه زیاد و غیر منتظرهای را به خود جلب کرده است.
این نگرانیها همچنین با تحقیقات انجام شده در اوایل سال جاری که نشان داد خورشید میتواند در سال ۲۰۲۴، یعنی یک سال زودتر از آنچه قبلاً پیشبینی شده بود به اوج فعالیت فعلی خود برسد، تشدید شد.
در حالی که دانشمندان در واقع انتظار دارند طوفانهای خورشیدی بزرگ پس از رسیدن فعالیتهای خورشیدی به اوج خود رخ دهند، هیچ مدرکی برای حمایت از این شایعات مبنی بر این که طوفان خورشیدی بزرگ بعدی باعث از کار افتادن اینترنت میشود، وجود ندارد.
ویشال اوپندران(Vishal Upendran) پژوهشگر آزمایشگاه خورشیدی و اخترفیزیک شرکت لاکهید مارتین در کالیفرنیا میگوید: اثرات طوفانهای خورشیدی بزرگ بر شبکههای الکتریکی و سیستمهای ارتباطی به خوبی مستند شده است، بنابراین خوب است که مراقب باشیم و نظارت و ارزیابی مستمری از سیستم خورشید-زمین و هلیوسفر داشته باشیم.
وی افزود: برای بیان هرگونه اظهارنظر محکم در مورد قدرت طوفانهای خورشیدی، به مطالعات بیشتری نیاز است.
عدم پیشبینی طوفان خورشیدی مرگبار در ژوئیه ۲۰۲۵
بر خلاف تعداد بیشماری از ادعاها در مورد اینکه چگونه خورشید میتواند سیاره زمین را نابود کند، هیچ پیشبینی علمی مبنی بر وقوع یک طوفان خورشیدی مرگبار در سال ۲۰۲۵ وجود ندارد.
به گفته اوپندران، پیشبینی شدت آسیبهایی که طوفانهای خورشیدی میتوانند روی زمین ایجاد کنند، پیچیده است. به عنوان مثال، زمانی که خورشید به اوج فعالیت مغناطیسی خود نزدیک میشود، ساختارهای روی سطح آن به طور فزایندهای پیچیده میشوند که ترکیب آنها در مدلها را دشوار میکند.
علاوه بر این، شرارههای خورشیدی که توسط خورشید شلیک میشوند، ساختارهایی سهبعدی هستند که با سیستم میدان مغناطیسی زمین که آن هم یک ساختار سهبعدی است، به روشهایی که به طور کامل درک نشده و بنابراین مدلسازی آنها دشوار است، تعامل دارند.
اوپندران میگوید: اینها سیستمهای پیچیدهای هستند و صدور حکم و بیانیهای محکم درباره وقوع ابرطوفانهای خورشیدی نادرست است.
اوپندران و گروهش یک مدل هوش مصنوعی ایجاد کردهاند که از دادههای ماهوارهای در مورد بادهای خورشیدی برای پیشبینی طوفانهای خورشیدی تا ۳۰ دقیقه قبل از وقوع آنها استفاده میکند. وی میگوید: نقاط قوت اصلی مدل ما این است که میتواند پیشبینیهایی را در عرض چند ثانیه ارائه کند و در هر دقیقه نتایجی با افق زمانی ۳۰ دقیقه ارائه دهد.
این گروه امیدوار است که مدل ابداعی آن هشدار زودهنگام و به اندازه کافی سریعی را برای اپراتورهای ماهوارهای، مدیران شبکه برق و شرکتهای مخابراتی صادر کند تا سیستمهای خود را به طور موقت خاموش کنند یا در صورت امکان ماهوارهها را به مدارهای امنتر منتقل کنند تا میزان آسیب کاهش یابد.
چنین پیشبینیهایی میتوانند در طول افزایش فعالیت خورشیدی که طبق پیشبینیهای رسمی از سوی اداره ملی اقیانوسی و جوی آمریکا(NOAA) در ژوئیه ۲۰۲۵ رقم خواهد خورد، مفید باشند. در آن زمان است که فعالیت مغناطیسی خورشید که باعث ایجاد لکههای خورشیدی و شرارههای خورشیدی میشود به اوج قدرت خود میرسد. اما هیچ برآورد رسمی از خساراتی که طوفانهای خورشیدی ممکن است در آن زمان ایجاد کنند، وجود ندارد.
همچنین اطلاعات نادرستی نیز منتشر شده است مبنی بر اینکه ناسا از ماموریت کاوشگر خورشیدی پارکر خود برای نجات اینترنت به عنوان وسیلهای برای حمایت از زمین استفاده میکند که چنین نیست و پارکر مسئولیت تعریف شده خود را انجام میدهد و قرار نیست برای چنین مقاصدی استفاده شود.