پایگاه خبری آفتاب
۱۶ /خرداد /۱۴۰۵
Saturday 06 June 2026
کد خبر:۸۶۶۱
۱۳:۱۸
۱۳۸۴/۰۵/۱۴

خطر بیماری وبا بسیار جدی است

۱۳:۱۸
۱۳۸۴/۰۵/۱۴
به گزارش آفتاب نیوز، نگران‌كننده ترين خبر در اين مورد مرگ سه شهروند قمي در اثر اين بيماري در روزهاي گذشته بود كه مقامات درماني اين شهرستان را به جمع آوري آب آشاميدني در محل‌هاي عمومي و هشدار به مردم اين شهر واداشت.

اين در حالي است كه معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي ايلام نيز روز ‪۵‬ شنبه بدنبال شايعه وجود وبا در اين استان گفت: با توجه به همه‌گير بودن اين نوع بيماري شهروندان بايد هرگونه مورد مشكوك از نشانه‌هاي اين بيماري نظير اسهال شديد را در اسرع وقت به درمانگاه‌ها و بيمارستانها گزارش دهند.

وي تصريح كرد: تردد مسافر در فصل تابستان بايد با توجه به شاخصه‌ها و رعايت معيارهاي بهداشتي انجام شود. عسگري از تمام شهروندان خواست با رعايت موارد بهداشتي نظير شست و شوي به موقع ميوه و سبزي و رعايت بهداشت فردي از احتمال ابتلا به اين بيماري تا حدود بسيار زيادي بكاهند.

وي تاكيد كرد: موارد ابتلا به وبا در حدي نيست كه سبب بروز نگراني شود اما اين مورد از ضرورت پيشگيري از ابتلا به اين بيماري نمي‌كاهد. در روزهاي گذشته مواردي از ابتلا به نوعي بيماري وبا در برخي نقاط كشور مشاهده شده است.

در همين حال معاون فني مركز بهداشت يزد از مشاهده ‪ ۱۰‬مورد بيماري "شبه وبا" در شهر زارچ و اردكان در اين استان خبر داد. زارچ در ‪ ۱۰‬كيلومتري و اردكان در ‪ ۶۰‬كيلومتري شمال شهر يزد واقع است.

محسن ميرزايي روز پنجشنبه افزود: يك مورد مشكوك به وبا است كه از سوي آزمايشگاه مركزي تهران هنوز تاييد نشده‌است.به گفته او يك مورد شبه وبا در اردكان و بقيه در زارچ گزارش شده است.

وي عامل شيوع شبه وبا در منطقه را شيوع آن در پاكستان و افغانستان و تردد اتباع اين دو كشور به ايران بويژه استان يزد ذكر كرد.

وي در ادامه از قنات زارچ و چاه‌هاي آب منطقه از عوامل مظنون به اين بيماري ياد كرد. ميرزايي، شايعه شيوع بيماري "وبا" در منطقه را رد كرد اما زمان شيوع شبه وبا در زارچ و اردكان را حدود يك ماه قبل اعلام كرد.

اين كارشناس با بيان اينكه تاكنون ‪ ۳۰‬مورد بيماري وبا در قم، چابهار، قزوين و كرج گزارش شده از آب و مواد غذايي آلوده، بعنوان دو عامل اصلي ابتلا به اين بيماري نام برد.

وي از "ويبريوكلرا" بعنوان عامل بيماري زاي وبا نام برد و شبه وبا را گونه‌اي از عامل بيماري زا كه "آگلوتيناسيون" ايجاد نكرده، تعريف كرد. وي با بيان اينكه بايد مانع شيوع اين بيماري شد، اظهار داشت: در ‪۸۰‬ درصد موارد، اين بيماري، علامتي ندارد.

وي احتمال افزايش مبتلايان به شبه وبا در منطقه را رد نكرد اما در عين حال گفت: اين احتمال هم وجود دارد كه بعلت آموزش‌هاي ارائه شده به مردم، شاهد افزايش آن نباشيم.

معاون فني مركز بهداشت يزد در زمينه اقدام‌هاي انجام شده براي پيشگيري از شيوع اين بيماري گفت: كميته‌هاي تخصصي با حضور مسوولان اين استان و كارشناسان، تشكيل شده ضمن آنكه رفت و آمد اتباع خارجي هم تحت كنترل قرار گرفته است.

وي آموزش كاركنان بهداشتي، چاپ بروشورهاي آموزشي و هشداردهنده ، نصب پارچه‌هاي هشداردهنده در مناطق مشكوك به وجود آب آلوده و نمونه برداري از بيماران مبتلا به اسهال را از ديگر اقدامات انجام شده اعلام كرد.

وي با اشاره به اينكه تنها دو تا پنج درصد موارد ابتلا به اين بيماري، ممكن است شديد باشد به شهروندان توصيه كرد: در نخستين اقدام در برخورد با مبتلايان، آب بدن بيماران را تامين كنند و سپس آنان را به مراكز درماني منتقل نمايند.

وي همچنين ار مردم خواست از چشمه، قنات و چاههاي آبي كه احتمال آلوده بودن آنهاست استفاده نكنند، سبزي را ضد عفوني نمايند و از مصرف بستني و آب ميوه‌هايي كه به روش صنعتي و بهداشتي، تهيه نشده خودداري كنند.

او همچنين به شهروندان يزدي توصيه نمود ضمن خودداري از شنا در استخرهاي موجود در مناطق ييلاقي از خريد مواد غذايي از دوره گردها خودداري نمايند و مواد غذايي را به صورت گرم، مصرف كنند.

رييس مركز بهداشت آبادان نيز با توجه به امكان وجود اين بيماري در اين شهر پنج شنبه افزود: تمامي امكانات و تجهيزات بهداشتي به منظور مقابله با اين بيماري مهيا مي‌باشد و واحدهاي بهداشتي درآمادگي كامل به سر مي‌برند.

وي تجهيزات آزمايشگاهي، دارويي، شيوه بيماري يابي، آموزشهاي لازم در زمينه چگونگي پيشگيري و مقابله بااين بيماري به كاركنان مراكز، پايگاهها، خانه‌هاي بهداشت و بيمارستانها را از جمله اين امكانات و آمادگي‌ها نام برد.

"نوذرپور" ادامه داد: مقابله با هرگونه بيماري به ميزان مشاركت مردم به شكل رعايت بهداشت عمومي بستگي دارد.

وي خريد نكردن مواد غذايي از دوره گردها و دستفروشان، ضد عفوني سبزيجات و ميوه‌جات پيش از مصرف، شست و شوي دستها قبل و بعد ازخوردن غذا و استفاده از آب شرب بهداشتي و يا جوشاندن آب لوله كشي شهري در هنگام مصرف به عنوان راه‌هاي رعايت بهداشت از سوي عموم مردم نام برد.

رييس مركز بهداشت آبادان اظهار داشت: از كاركنان مراكز بهداشتي و بيمارستانها خواسته شده تا در هنگام مراجعه بيماران به خصوص افراد مبتلا به اسهال به طور حتم نمونه‌گيري و آزمايشات لازم بر روي اين افراد انجام شود.

نوذرپور تصريح كرد: همچنين با استقرار تعدادي نيروي آموزش ديده در پايانه مسافربري كشتيراني كه محل ورود و خروج ميهمانان خارجي از ساير كشورها به اين منطقه است و كنترل اين افراد از ورود و شيوع بيماري در منطقه جلوگيري مي‌شود.

وي نظارت و كنترل كيفي‌آب شرب شهري و روستايي، كنترل مراكز تهيه و توزيع مواد غذايي، نظارت بر دفع بهداشتي زباله‌ها، نخاله‌ها و فاضلاب شهري، نظارت بر اماكن عمومي همچون استخرها، نظارت بر كارخانجات يخسازي و كنترل پايانه هاي مسافربري را از جمله وظايف مركز بهداشت عنوان كرد.

معاون فني مركز بهداشت سيستان و بلوچستان نيز در اين زمينه گفت: از ورود اين بيماري به استان و انتشار آن در كشور به موقع جلوگيري شده است.

"جمشيد اردني" روز پنجشنبه  افزود: از زمان شيوع التور (شبه وبا) در كشورهاي افغانستان و پاكستان و با توجه به مرز وسيع اين استان با دو كشور، سيستم بهداشتي و درماني با فعاليت‌هاي مستمر و گسترده از هرگونه انتشار و ورود اين بيماري به كشور و شيوع آن جلوگيري كرده‌اند.

او با بيان اينكه در زمان حاضر بيماري كنترل شده است ،اضافه‌كرد: بيش از ‪ ۶۰‬تيم بهداشتي با همكاري نيروهاي هلال‌احمر و فرمانداري‌ها با توزيع كلر يك درصد، آموزش چهره به چهره مردم در زمينه بهداشت فردي، ضدعفوني فاضلاب و سرويس‌هاي بهداشتي و ايجاد ايستگاههاي آبرسان ثابت در جلوگيري از همه‌گيري و كنترل وبا به صورت شبانه روزي در تلاش هستند.

وي ادامه داد: از زمان شيوع وبا در كشورهاي همسايه تاكنون تنها دو بيمار مبتلا به وبا در استان شناسايي شده‌اند كه يكي از آنها تبعه پاكستان و فرد ديگر در تردد با اين دو كشور بوده است.

اين مسوول با بيان اينكه تاكنون هيچ موردي از مرگ بر اثر ابتلا به وبا در استان گزارش نشده است ،گفت: بيماريابي و آموزش چهره به چهره و ديگر فعاليت‌هاي بهداشتي براي كنترل اين بيماري همچنان ادامه دارد.

وي توجه به بهداشت فردي، استفاده از آب آشاميدني سالم، جوشاندن آب و استفاده از كلر يك درصد را در جلوگيري از ابتلا به اين بيماري بسيار مهم عنوان كرد.

استان سيستان و بلوچستان با ‪ ۱۸۷‬هزاركيلومتر مربع وسعت داراي يك هزار و ‪ ۱۰۰‬كيلومتر مرز زميني مشترك با پاكستان و افغانستان است.

نكته قابل ذكر اين است كه اين بيماري با علائم ظاهرا كم اهميت (اسهال ساده و بدون خونريزي) شروع مي‌شود كه اغلب خانواده‌ها به خود درماني اكتفا مي‌كنند كه موجب از دست رفتن زمان مي‌شوند كه برايشان فوق‌العاده حياتي است.

در هر حال هشدارهاي مقامات بهداري استان‌هاي مختلف كشور مساله‌اي نيست كه به سادگي از آن گذشت و شايسته است رسانه‌هاي كشور و مقامات مسئول ضمن اطلاع رساني در اين مورد ، راهكارهاي شايسته و علمي براي محو اين بيماري مهلك را به اجرا گذاشته و درصورت لزوم براي جلوگيري از گسترش بيماري بسيجي همگاني در اين مورد اعلام نمايند.

گزارش خطا
ارسال پیام
captcha