شبهات زیادی درباره اینکه آیا مخلوط کردن مایعات گرم به همراه عسل مفید است یا خیر وجود دارد اما آیا حقیقت دارند؟ تجربه شخصی و مطالعهای که آیوردا دربارهی این ادعا انجام داد چنین بود:
«اواخر شب بود که همراه یک لیوان شیر گرم که با عسل مخلوط کرده بودم قصد رفتن به رخت خواب را داشتم که در میان راه مادرم را دیدم و طی مکالمهی کوتاهی که با او داشتم از من خواست تا لیوان شیر را دور بریزم و استفاده نکنم. از واکنش ناگهانی مادرم سوالی در ذهنم به وجود آمد که باعث شد از او دلیل کاری که از من خواسته بود را بپرسم، او پاسخ داد که امروز مقالهای را در روزنامه خوانده است که درآن ذکر شده بود مخلوط عسل به همراه مایعات گرم نه تنها فواید سلامتی آن را کاهش میدهد بلکه باعث تولید سم نیز خواهد شد.
حقیقتا درباره ادعای مادرم قانع نشدم و تصمیم گرفتم در مورد آن تحقیق بیشتری را انجام دهم. طی تحقیقات متوجه شدم که شبهات و نگرانیهای زیادی درباره این ادعا وجود دارد، پاسخها روشنگرانه اما مبهم بودند اما تقریبا پاسخ تمامی نگرانیها مبنی بر سمیت عسل در مایعات گرم بود که مربوط به یک افسانه میشد و تا حدی نگرانیها را از بین میبرد.»
مضرات شیر و عسل
آیا واقعا عسل در شیر گرم تبدیل به سم میشود؟
از دیرباز، عسل به عنوان یک مایع طلایی شفابخش که خواص دارویی زیادی دارد مورد استقبال قرار میگرفته است. عسل خام از نظر طبیعت ضدباکتری است و این موضوع کاملا اثبات شده میباشد. این ماده به عنوان داروی خانگی نیز پذیرفته شده است که در درمانهای زیبایی پوست و مو و حتی درمان زخمهای کوچک نیز کابرد دارد. با این حال این واقعیت وجود دارد که هرگز نباید عسل را در آبگرم و شیرداغ حل کرد.
برخی افراد معتقدند که مصرف عسل گرم میتواند کشنده باشد! به این علت که حل کردن مایعات در قندها باعث آزاد شدن مادهای به نام ۵ هیدروکسی متیل فورفورال میشود که این ماده سرطانزا است. این موضوع نه تنها برای عسل، بلکه برای تمامی موادی که حاوی قند هستند نیز صدق میکند.
شیر عسل گرم
براساس مطالعهای که توسط مرکز ملی اطلاعات بیوتکنولوژی انجام شد نتیجه گیری آن بدین شرح بود: عسل گرم شده (در دمای بالاتر از ۴۰ درجه سانتی گراد) باعث تولید هیدروکسی متیل فورفورال میشود که ممکن است اثرات زیان آوری را ایجاد و مانند سم عمل کند.
بااین وجود، جدول مقایسههای مقادیر هیدروکسی متیل فورفورال در مطالعه نشان میدهد هنگامی که عسل گرم شود تنها مقداری از هیدروکسی متیل فورفورال افزایش میابد (از ۲۵ قسمت در میلیون به ۷۵پی پیام میرسد). این مقدار کمتر از مقادیر سم موجود در غذاهای دیگر است بنابراین هیچ اثبات مهمی مبنی بر سرطانزا بودن این ماده برای انسان وجود ندارد.
سم شیر و عسل داغ
در نتیجه مخلوط کردن عسل در شیر داغ آنقدر که آیوردا میخواهد آن را باور کنید سمی نمیباشد. گرم کردن عسل تا دمای بالاتر از ۴۰ درجه سانتی گراد برای بدن میتواند مضر باشد زیرا مواد مغذی موجود در آن از بین میروند اما قطعا سبب مرگ نمیشود.
بهترین راه لذت بردن از عسل همراه شیر این است که ابتدا شیر را گرم کنید و صبر کنید تا کمی خنک شود سپس عسل را به آن اضافه کرده و میل کنید.