کد خبر: ۸۹۱۲۴۵
تعداد نظرات: ۴۳ نظر
تاریخ انتشار : ۱۸ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۶

گیاهی که پادشاه منیزیم است

سیر وحشی یا والک اشتها را افزایش می‌دهد و به دلیل فرمول ساختاری غنی خود به عنوان نوعی درمان خانگی برای ناخوشی‌های مختلف استفاده می‌شود.
گیاهی که پادشاه منیزیم است
آفتاب‌‌نیوز :

سیر وحشی یا والک با نام علمی Allium ursinum به طور فزاینده‌ای میان مصرف کنندگان اروپایی و آسیایی محبوب شده است.

این گیاه چند ساله از جنس Allium و خانواده نرگسیان (Amaryllidaceae) در فصل بهار به عنوان یکی از اولین جوانه‌های سبز رنگ در جنگل‌های سایه دار یا در کنار رودخانه‌ها و آب‌ها ظاهر می‌شود. علاوه بر این، در صورت تمایل می‌توان آن را کشت هم کرد. با این وجود سیر وحشی را نمی‌توان در بسیاری از کشور‌ها برداشت کرد، زیرا در لیست قرمز گونه‌های در معرض خطر در اوکراین، بلاروس، لیتوانی، لتونی، برخی از مناطق روسیه و شمار دیگری از کشور‌ها ذکر شده است.

خواص شگفت انگیز و متنوع، والک را در اروپا و آسیا تبدیل به یک ماده خوراکی پرطرفدار کرده است. برای مثال سیر وحشی اشتها را افزایش می‌دهد و به دلیل فرمول ساختاری غنی خود به عنوان نوعی درمان خانگی برای ناخوشی‌های مختلف استفاده می‌شود. بدین ترتیب می‌توان آن را یک "ابر غذا" همه فن حریف نامید. گفتنی است که از زمان آغاز همه گیری کووید تقاضا برای چنین ابر غذا‌هایی افزایش یافته است. پس وقت آن رسیده که به سیر وحشی که حتی به صورت صنعتی نیز قابل کشت است، توجه ویژه‌ای شود.

تمامی نکاتی که در خصوص این گیاه فوق العاده مورد بررسی قرار می‌گیرند، با استناد به مقالات مرکز ملی اطلاعات زیست فناوری آمریکا جمع آوری شده اند و از طریق وب سایت این مرکز در دسترس علاقه‌مندان هستند.

والک را می‌توان به صورت تازه، پخته، ترشی و همچنین خشک شده مصرف کرد. سیر وحشی گیاهی است با برگ‌های سبز پهن، نوک تیز و کشیده که به ساقه‌های استوانه‌ای آبدار متصل هستند. برگ‌های این گیاه معمولا در فصل بهار یعنی زمانی که به تازگی ظاهر می‌شوند تا دوران گلدهی در اوایل تابستان برداشت خواهند شد.

این گیاه در تمام کشور‌های اروپایی و همچنین در قفقاز، ترکیه و خاورمیانه می‌روید و بیش از ۷ هزار سال است که از آن به عنوان گیاه دارویی و سبزی خوراکی استفاده می‌شود. علاوه بر امکان تهیه سیر وحشی به صورت تازه، می‌توان اجزای مختلف گیاه را از عطاری‌های سراسر کشور خریداری کرد.

فصل کشت سیر وحشی نسبتا کوتاه است. این گیاه در نیمه دوم آوریل و اوایل ماه می‌در مناطق مرکزی و شمالی اوکراین رشد می‌کند. والک هم به صورت تازه مصرف می‌شود و هم در انواع سالاد، سوپ و غذا‌های حاوی سبزیجات. علاوه بر این، گیاه مورد نظر یک نگهدارنده عالی است و از این رو آن را برای نگهداری گوشت به مدت طولانی‌تر به ترکیبات گوشتی اضافه می‌کنند. از آن جایی که سیر وحشی رایحه لطیفی دارد، یک افزودنی عالی برای سالاد، سوپ یا سس پستو محسوب می‌شود. زمانی که سرخ شود، بیشتر تندی خود را از دست می‌دهد، اما در عین حال عطر آن تشدید می‌شود. ترشی این گیاه نیز طعم تندی دارد. سیر وحشی به شکل کنسرو در روسیه تولید و در اینترنت فروخته می‌شود.

خواص و فواید والک

سیر وحشی سرشار از پروتئین‌های گیاهی، اسید‌های آمینه مفید و همچنین ویتامین‌های مختلف است که هم برای آقایان و هم بانوان ارزشمند هستند. با توجه به محتوای بالای ویتامین ث؛ حدود ۱۰۰ میلی گرم در هر ۱۰۰ گرم برگ تازه و همچنین فیتونسید‌ها (آنتی بیوتیک‌های طبیعی)، والک یک گیاه ویژه با خواص ضد ویروسی در نظر گرفته می‌شود.

این گیاه همچنین حاوی ترکیباتی نظیر ویتامین‌های گروه ب، پروویتامین آ (بتا کاروتن) و نمک‌های معدنی است که تعادل اسید و باز را در بدن حفظ می‌کنند و برای سیستم غدد درون ریز، عصبی و گوارشی مفید هستند. سیر وحشی حاوی نمک‌های کلسیم، پتاسیم، آهن، ید، مس، فلوئور، بور، گوگرد و فیبر است.

سیر وحشی می‌تواند رگ‌های خونی را پاکسازی کند، پلاک‌های کلسترول را حل کرده و فشار خون را به محدوده عادی بازگرداند. افرادی که از کمبود ویتامین‌ها و همچنین کم اشتهایی رنج می‌برند، می‌توانند از مزایای باورنکردنی والک بهره‌مند شوند. علاوه بر این گیاه مذکور به بهبود عملکرد روده کمک می‌کند و برگ‌های آن دارای خواص ضد التهابی هستند.

والک در عین حال دارای خواص دارویی بسیاری است و یک ترکیب هومئوپاتی محبوب به شمار می‌رود (هومئوپاتی یک روش درمانی بر اساس ایده «همانند، همانند را شفا می‌دهد» است که با تحریک دستگاه ایمنی بیمار با دارو‌های هومئوپاتی، فرد را به سمت بهبودی سوق می‌دهد). این گیاه اغلب برای درمان مشکلات قلبی عروقی، تنفسی، گوارشی و همچنین برای استریل کردن زخم‌ها استفاده می‌شود.

لازم به ذکر است که مواد معدنی مختلف به مقدار بسیار بالاتری در سیر وحشی نسبت به سیر معمولی یافت می‌شوند. گاهی اوقات به دلیل مقادیر بالای ماده معدنی منیزیم موجود در برگ ها، والک را "پادشاه منیزیم" گیاهان می‌نامند.

محققان به طور کلی مزایای زیر را برای سیر وحشی متصور می‌شوند:

- ویسکوزیته خون را کاهش می‌دهد و از افزایش ضخامت رگ‌های خونی جلوگیری می‌کند

 - به کاهش وزن کمک می‌کند و درد‌های دوره‌ای در نقاط مختلف بدن را کاهش می‌دهد

- درد مفاصل همراه با قرمزی و تورم را تسکین می‌دهد

- به درمان اسهال و سوء هاضمه کمک می‌کند

 - برای کرم‌های شکمی مفید است

- ظرفیت تنفس را بهبود می‌بخشد و شکل گیری مخاط را کاهش می‌دهد

- تولید ادرار را افزایش می‌دهد

- از عفونت‌های پوستی جلوگیری می‌کند و باعث بهبود سریع جراحات می‌شود

 دارای خواص آنتی اکسیدانی، ضد قارچی و ضد باکتری است

نحوه کاشت و تکثیر گیاه والک

تکثیر گیاه والک از طریق کاشت بذر و پیازچه امکان پذیر است. اواخر تابستان تا اوایل پاییز بذر‌ها را می‌توانید بکارید. پیاز والک در اواخر شهریورماه کاشته شده و سال بعد گل می‌دهد و در صورتی که خود گیاه شروع به دانه پاشیدن نکند این گل دهی برای چندسال ادامه خواهد داشت. بعد از از بین رفتن گل‌ها این گیاهان شروع به پراکنده کردن بذر‌های خود می‌کنند. در این صورت باید دانه‌ها پخش شده را جدا نمایید.

کاشت والک

بعضی از گونه‌های والک بذر تولید نمی‌کنند و می‌توان بدون ترس اجازه داد که دانه‌ها خودشان از بین بروند. شما باید دانه بذر را در یک سانتیمتری زمین مورد کشت قرارداده و کمی خاک برروی ان بریزید. این گیاه به سرما و سردی برای رشد ریشه‌ها و تکثیر غده‌های کوچک احتیاج دارد. برای تکثیر سیرخرس به شیوه خانگی در باغچه در سال اول و دوم رشد گیاه را نباید با پیازش بکنید و تنها باید برگ‌های این گیاه را کنده و مصرف نمایید، در صورت کندن پیاز گیاه تکثیر ان کمتر میشود.

نحوه پرورش گیاه والک

برای پرورش این گیاه باید تکنیک‌های عنوان شده در ادامه را دنبال کنید.

این گیاه محیط مرطوب و سایه را دوست دارد و دردمای صفردرجه تا ۱۵ سانتیگراد ریشه میزند. والک را می‌توانید یک بار کاشته چرا که گیاه سالیان سال خود به خود رشد و نمو می‌کند.

سیرخرس به خاکی نرم وسبک و مقداری آهک دارو مرطوب نیاز دارد. فاصله هر بذر از بذر بعدی باید ۲۰ در ۲۰ سانتیمتر باشد.

این گیاه را به دور از نور خورشید بکارید، در صورت شرایط مساعد گیاه سیر خرس درمدت ۳۰ تا ۴۰ روز ریشه وجوانه میزند.

زمان برداشت محصول از اواسط بهار تا اوایل تابستان می‌باشد.

این گیاه در تمامی مناطق مرطوب کوهستانی مانند آذربایجان و در باغ‌های سرسبز شهر‌های شمالی بخصوص مناطق گیلان که از باران زیادی برخوردار است قابل کشت و برداشت است.

موارد هشدار مصرف والک

مواردی از مسمومیت ناشی از مصرف زیاد گزارش شده است.

از مصرف در دوران بارداری و شیردهی خودداری شود.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
خبرهای مرتبط
انتشار یافته: ۴۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۵ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۹
5
17
ترویج کشت والک وگیاهان اینچنینی در کشور لازم هست.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۴ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۹
1
9
ما میگیم جیزا
پاسخ ها
ناشناس
| Japan |
۰۸:۵۶ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۰
مامیگیم سیریک
فرزاد
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۳۹ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۱
ما هم میگیم سیکتیـر... ??‍♂️?
غلامرضا فیض نژاد سیادوهنیممنونممنمم
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۲۸ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۹
2
7
ممنونم انشاءالله سلامت باشید ??
ناکینی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۲ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۹
2
11
در روستای ما از اینا تو کوه اطراف خیلی است ما خشکش میکنیم ومیریزم تو اش آبگوشت قرمسبزی بهش میگم سقان داغ به فارسی میشه پیاز داغ
پاسخ ها
محمد
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۶:۴۱ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۰
کدوم روستا
عباس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۱۵ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۰
سلام این اون نیست سوهان داغ فرق داره
هامین
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۶ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۰
برادر بزرگوار اونی که شما میگی ترجمش میشه پیاز کوهی
شیراز
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲:۳۱ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۰
0
4
منطقه فسا شیراز هم هست
به زبان محلی بهش میگیم ( سیرموک) کنار چشمه ها لب کوه ها رشد میکنن همیشه اطراف عید تا اوایل برج دو جاهایی که سفت مثل کوه هست که آب جریان داره پیدا میشه
واقعا خاصیت داره
داخل ایران همه نوع گیاهان دارویی پیدا میشه که حتی کشورهای دیگه نمونه اش پیدا نمیشه
قدیمی ها درست گفتن هرموقع جیبت خالی شد و دستت تنگ شد بزن به کوه و بیابون نعمت خدا همه جا وجود داره در همه فصل همه نوع گیاه دارویی پیدا میشه که ازش کسب درآمد کنیم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۲۹ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۱
سلام فسا بهش میکن سیرموک در کته برنج تخمرغ آش و ...استفاده میشه
فصل بهار در باغات و بعضی از مزارع یافت میشود برگش مثل تره است
اوستا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۶:۱۱ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۰
1
7
سلام
توی مناطق غرب هم گونه ای از این گیاه رو داریم البته در کوهستان های سرد وبرفگیر رشد میکنه ویه کم برگاش بلند تر ونازکتره!!
در زبان کردی ولکی به این گیاه (سورانه)که به دلیل رنگ قرمز ساقشه ،گفته میشه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۶ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۰
0
3
اسم ترکیش چی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۹ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۰
0
2
کارده آش کارده
فریدون
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۷ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۰
2
3
باسلام وخسته نباشید. لطفا روش کشت این گیاه را توضیح بفرمایید.باتشکر
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۲ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۰
0
3
سلام والک رو کوهای دربند زیاد داره تو بهار همون میدون تجریش میفروشن یا میدون دربند خیلی خوشمزه ما با برنج میخوریم
مسعود
|
Netherlands
|
۱۱:۰۰ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۰
2
3
تو دزفول هم میفروشن.پودرش میکنن و میدن به خانمها بخورن که پسر باردار بشن
پاسخ ها
فرزاد
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۴۸ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۱
اونجا میدن به زن ها بخورن که پسر به دنیا بیارن, که اونوقت دقیقاً پسرهاشون چه گُلی به سرشون بزنه و میزنه که حالا اگه دختر میشد و بشه نمیتونه... ؟!!!
* برگام ریخته ...
دیگه راحت تر درک میکنم وضع الانمون رو که چرا باید این باشه!!
واقعأ هم حقمونه خداییش خیلی چیزا ، وقتی تو قرن21 ، توی سال 2024 هنوزم خیلیامون دنباله این حرفاایم!! شانس آوردن حالا دخترهای بیچاره که مثل همون اوایلش زنده به گورشون نمیکنن، خودش جای شکر داره!!! ??‍?????
محمد طاها
|
United States of America
|
۱۲:۴۹ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۰
0
3
این گیاه را میشناختم ولی از خواص ش آگهی کامل نداشتم دیگه به خواص کامل این گیاه پی بردم
ممنونم از شما
آریا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۴ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۰
2
2
سلام منطقه ما هم سبز میشه بهش میگم پیازکوهی اتفاقا داخل تخم مرغ می ریزیم خیلی هم خوشمزه و خوش خوره ?
مینا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۳ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۰
0
4
استان فارس بهش سیرموک میگن یا پیازو
ناشناس
|
France
|
۱۴:۴۳ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۰
1
2
پیاز کوهی
محمدجواد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۴۸ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۰
0
2
دوستان کسی در مورد کشت و بذر این گیاه اطلاع داره لطفا
ممنون میشم بفرسته برام...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۳۰ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۱
جهاد کشاورزی برزش داره
اراز محمد صداقتی منش
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۵۹ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۰
1
0
عالی بود به شماره ...گلستان
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۹ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۰
1
1
والک فرق داره با سیر موک فسا والک تو کوه و کمر هست ی نمونش هم هس تیر کلاغو میگن اونو نباید خورد حیوان اگر بخوره تو بهار شیرش
طعم پیاز وبوی سیر میده بعضی وقتا گاوو از پا در میاره مسمومیتش اتفاقیه میگن حیوان علفی شد حیوون باد کرده میترکه بهتره گیاه وحشی هر نوعی که هس وقتی جوان هس نخورید
سیر موک تو زراعت گندم و جو وکشت شتبی وباغ فارس هست البته قدیم الان دیگه نسلش کمه همه جا نیس
جلیلی
|
France
|
۱۸:۴۳ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۰
1
1
پیش ما هم تا دلت بخواد هست تشریف بیارید بچینید
چهار محال وبختیاری دوآب صمصامی تیرک احمد اباد
چال روغنی
بهمن خان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۳۳ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۰
0
1
این بهش میگن سیرموکه فصل رویش بهاربیشترزمین های کشاورزی مادارندوبه عنوان یک آفت یاعلف هرز نگاش میکنیم بهارهرکی خواست تاباگونی بهش رایگان بدم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۱۳ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۱
0
4
سلام . متاسفانه ما آنقدر درمصرف افراط میکنیم که نسل همه چیز رو ازبین می‌بریم .خیلی چیزها در کشور ما در حال انقراض هست .والک ،ریوای و....
رضا از گویم شیراز
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲:۰۹ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۱
0
0
ما به زبان ترکی بهش میگیم بونو سرخ یا بُن سرخ که توی منطقه اردکان سپیدان هست البته خیلی کم یاب هست.
حسن حسینی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲:۳۲ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۱
0
1
سلام ما ایرانیها وقتی حرف ازهر چیزی میشه همه دکتر میشیم عزیزان این نوع گیاه در چند نکته ایران پیدا میشه بخصوص در کردستان دو نوع است به زبان کردی یکی سوربنه به معنی ته قرمز ویکی دیگه کول معنی این به فارسی نمیدانم چی میگن خیلی کمیابه چهرمحال وبختیاری داره کهگلوی وبوراحمد داره ازربایجان شرقی داره من این جاها رفتم خودم در فصل بهر اوردم بهترین خواص داره بخصوص برای روده ودستگاه گوارش
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۴۱ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۱
0
1
سلام هر چه قدر بخواهید داریم براتون ارسال میکنم
عباس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۵۱ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۱
0
1
سلام.اسم این گیاه در کوههای سرحدات اقلید فارس حدفاصل استان‌های فارس و کهگیلویه و بویراحمد کارده نام دارد. و باهاش آش دوغ درست می کنیم که خیلی هم خوشمزه است. و خیلی مزه تند و تیزی دارد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۲ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۱
2
0
از اینا افغانستان زیاد داره
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۱ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۱
0
2
قربون دهنت...
ولی مگه کسی اهمیت میده؟؟!!!! همه فقط به فکره خودشونن... البته بلانسبت کسایی که اینشکلی نیستن و دقدغه های این مسائل رو هم دارن!, منظورم یه عدهٔ خاص هستش ، که از دستشون کاری هم اگه برمیاد و میتونن، ولی انجام نمیدن و اون وسط فقط بفکره بودجه اش هستن که برسه و......
بجز اونم اکثراً آینده ای متصور نیستن و فقط فکرخودشونن توی کوتاه مدت اونم!!
که تا زمانی که هستند و روی کارند ویا حتئ تازمانی که زنده‌اند فقط بفکره خود و جیبشونَن.....
و به کّل آیندگان و نسل بعدی و درکل ایرانٍ آینده هیچ اهمیتی دیگه براشون نداره متأسفانه!! و واقعأ هم تصویر مثبتی ازهیچ نظری نمیشه تصور کرد واسه ایرانمون که بچه های ما قراره توی اون رندگی کنن. منظورم 20 ، 30 سال آینده اس!!! خودتون تصورش کنید!
_ تقریباً وصف الحالِ اکثره مسولان دولتی ایران توی این ضرب المثل قدیمی میشه کوتاه عنوانش کرد، که میگه : دیگی .... !!
وطن پرستی و میهن و هم میهن دوستی و... که خدا بیامرزتشون!! ?
ناشناس
|
United States of America
|
۱۰:۵۲ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۱
1
2
دوستان روستا نشین. چه در شیراز چه در چهارمحال بختیاری چه در دماوند ......این گیاه بوسور یا بنسر یه زبان لری میگن
این گیاه برای هر درمانی که بگین استفاده می‌شده. حتی. سنگ مثانه....این گیاه بنسرخ یا بنسر معروف هست ..که همخانواده تره کوهی هست.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۳۴ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۱
0
1
ما بهش میگیم سور پا
ناشناس
|
United States of America
|
۱۲:۱۰ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۱
0
0
بوشهر بهش میگن گندرو
مصطفی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۴ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۱
0
0
ما در مازندران بهش میگیم اَلِزی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۳ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۱
0
1
این عکس والک نیست ، برگهای والک گوشتی تر هست و پیازش کاملاً گرد و درشت تر هست
این عکس سیرک یا سیر کوهی هست
شبنم
|
Netherlands
|
۱۳:۰۴ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۱
0
0
درکردستان به این گیاه لوشه میگن وباهاش آش دوغ میپزن وای که چقدر خوش مزه ست ازدوستم که اهل نقده بود شنیدم که با برگهای پهن لوشه دلمه میپزن ودر آذربایجان به آن سیر سگ می گویند وبخاطر بوی تندش مصرف در آذربایجان غربی ندارد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۶ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۱
0
0
سلام این گیاه در منطقه خاش وزاهدان تو بهار زیاد پیدا میشه
فانوس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۶ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۱
0
0
اتا مازندرانی بوه ،ونی اسم چیه و ما مازندرانیها ازش استفاده کمبی یا نا ؟؟؟ من که تا الان نخردمه و ندیمه چهارشنبه بازار دله بروشن.
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین