احمد اسماعیلزاده در آستانه فرارسیدن عید نوروز و استقبال از خرید آجیل برای پذیرایی از مهمانان، درباره خرید آجیل به چند نکته اشاره کرد و گفت: آجیلهایی توصیه میشوند که خام باشند یا حتی الامکان با نمک بو داده نشده باشند. انواعی از آجیلهای موجود در بازار که با سرکه بو داده شده اند نیز میتوانند مصرف شوند.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با تاکید بر توجه به تازه بودن آجیل ها، بیان کرد: ماندن و بیات شدن انواع مواد غذایی از جمله آجیلها از میزان مواد مغذی آنها میکاهد، پس بهتر است آجیل مانده خریداری نشوند.
وی با تاکید بر پرهیز از خرید آجیلهای مخلوط، افزود: ترجیحا هرکدام از مغزهای گیاهی جداگانه خریداری شده و در منزل با هم مخلوط شوند، چراکه در آجیلهای مخلوط موجود در بازار گاهی اوقات از انواع نامرغوب و یا حتی مانده استفاده میشود، بنابراین بهتر است آجیلها جداگانه از نظر تازه بودن ارزیابی شوند، بعد خریداری شده و در منزل مخلوط شوند.
چند دلیل برای کم خوردن شیرینی
وی در ادامه بر پرهیز از زیاده روی در مصرف شیرینی و شکلات تاکید و عنوان کرد: شیرینیهایی که در فرهنگ غذایی ما رواج زیادی دارند، معمولا از آرد سفید تهیه میشوند؛ آرد سفید فاقد سبوس است و بسیاری از مواد غذایی موجود در آن از بین رفته است. مطالعات نشان میدهند که مصرف این نوع آرد در قالب نان سفید یا شیرینی میتواند سلولهای بدن انسان را نسبت به انسولین، غیرحساس سازد و انسولین در این صورت نمیتواند کار خود را به نحو احسن در بدن انجام دهد که این امر به ویژه در سنین بالاتر میتواند منجر به افزایش قند خون شود.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت ادامه داد: مصرف این مواد غذایی میتوانند سطح چربی به ویژه تری گلیسرید خون را افزایش دهند، زیرا در تهیه شیرینیها از روغنهای جامد استفاده میشود و روغنهای جامد دارای مقادیر بالایی از اسیدهای چرب ترانس و اسیدهای چرب اشباع هستند (که هر دو برای سلامت ضرر دارند) و میتوانند سطح کلسترول خون و چربی بد خون را افزایش دهند.
وی افزود: از سوی دیگر، مصرف شیرینیها به ویژه از نوعتر و خامهای که دارای مقادیر بالای شکر و چربیهای جامد هستند، میتوانند در فرد مقاومت انسولینی ایجاد کنند. پس توصیه میشود که اولا در مصرف شیرینیها در ایام نوروز احتیاط شود، ثانیا ترجیحا از شیرینیهای خشک کم شیرینی، (آن هم در مقادیر کم) که چربی و قند کمتری دارند، استفاده شود.