عضو هیات علمی دانشکده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران از کپکها به عنوان آلایندههای خطرناک برای سلامتی انسان نام برد و گفت:برخی اشتباهات رایج در فرهنگ غذایی ما گرانبار بوده و عامل بروز بیماریهای خطرناکی مانند سرطان میشود. فریبا کوهدانی افزود: کپکها انواع مختلفی دارند؛ بعضی از کپکها بیماری زا نیستند، اما تعدادی از این کپکها سبب ابتلا به بیماریهای گوارشی، آلرژی و سرطان میشوند. وی ادامه داد:مساله مهم این است که وقتی مواد غذایی کپک زده مورد استفاده قرار میگیرد، زمان زیادی طول میکشد تا فرد به سرطان مبتلا شود و در واقع پروسه ابتلا به سرطان طولانی مدت است.
وی با بیان اینکه اصولا کپکها در محیط گرم تکثیر میشوند، گفت: البته کپکهایی وجود دارند که در درون یخچال نیز رشد و تکثیر میشوند و میتواند برای سلامتی افراد مضر باشند. به گفته این متخصص تغذیه، کپکها سمی به نام آفلاتوکسین تولید و سبب آلودگی ماده غذایی میشوند که این سم در ابتلا به بیماریها نقش موثری دارد.
نان کپک زده نخورید
کوهدانی با اشاره به اینکه نان را در بستههای کوچک در فریزر نگهداری کنید، گفت: از خوردن نان کپک زده باید به طور جدی پرهیز کرد. وی با بیان اینکه حتی مصرف این نانها برای دام نیز اشتباه است، گفت: در برخی مواقع افرادی در سطح شهر اقدام به جمع آوری نان خشک میکنند و این نان خشک و نانهای کپک زده را به دامداران برای تغذیه گاو و گوسفند میدهند در این شرایط شیر به دست آمده از این دام هانیز کاملا آلوده بوده و خطرافزایش سرطان را به دنبال خواهد داشت. این متخصص تغذیه توصیه کرد: مواد غذایی کپک زده را هرگز بو نکنید، بو کردن مواد غذایی کپک زده نیز برای سلامتی افراد خطر آفرین است.
کپک میوه و سبزی
عضو هیات علمی دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی دانشگاه علوم پزشکی با بیان اینکه کپک میوه و سبزی نیز برای سلامتی افراد مضر است گفت: برخی از افراد میوهای را که کپک زده است به طور کامل دور نمیاندازند بلکه صرفا بخش آلوده آن را از میوه جدا کرده و مابقی آن را مصرف میکنند که این اقدام اشتباه است. به گفته وی با خوردن میوههای کپک زده مقداری سم آفلاتوکسین وارد بدن میشود که سلامتی افراد را تهدید میکند. به عنوان مثال، کپک میوه «به» برای آلوده کردن جمعیت شهر تهران کافی است. وی توصیه کرد:میوههایی که دچار کپک زدگی شده اند باید کنار گذاشت و از خوردن آن امتناع کرد. کوهدانی یادآور شد: میوههایی که بافت سفت دارند مانند هویج باید تمام قسمتهای کپک زده را جدا کرد و اطراف کپکها را نیز به اندازه ۲.۵ سانتی متر برداشت.
کپک رب گوجه، ترشی و مربا
وی با بیان اینکه قارچها در مواد غذایی شیرینی و شور به راحتی رشد میکنند، گفت: آبغوره، سرکه، ترشی، مربا و رب گوجه فرنگی اگر به شکل صحیحی نگهداری نشود دچار کپک زدگی میشوند. کوهدانی اضافه کرد: استفاده از قاشقهای تمیز و خشک در برداشتن این مواد غذایی و تهیه آنها در شیشههای کوچک میتواند در این زمینه بسیار کمک کننده باشد. وی توصیه کرد: رب گوجه فرنگی را در کیسههای کوچک و به اندازه وعده غذایی بسته بندی و در فریزر نگهداری کنید.
کپک پنیر و ماست
وی در خصوص پنیر و ماست کپک زده توصیه کرد: پنیر کپک زده را مصرف نکنید و در صورت مصرف بهتر است اگر ناحیه کپک، سطحی است سطح کپک زده و مقداری از اطراف آن را جدا و بعد مصرف کنید. کوهدانی همچنین اضافه کرد: از خوردن ماست کپک زده جدا خوداری کرده، زیرا سموم حاصل از کپک به داخل ماده غذایی نفوذ کرده و برای سلامتی مضر است. عضو هیات علمی دانشکده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران در مورد نظارت و کنترل تهیه مواد غذایی از سوی مسئولین حوزه سلامت تاکید کرد و گفت: باید توجه داشت که انواع آب میوه، لواشک و سایر مواد غذایی که در کارخانجات تهیه میشود، چنانچه از میوههای سالم انتخاب و تهیه نشود، میتواند سلامتی افراد جامعه را به خطر بیندازد.
راههای کاهش نیترات در مواد غذایی
کوهدانی به راهکارهای مناسب برای کاهش نیترات در مواد غذایی اشاره کرد و گفت: سیب زمینی از نیترات بالایی برخوردار است و یکی از راهکارهای کاهش نیترات در این ماده غذایی این است که سیب زمینی را پوست کنده و در آب قرار داده و چند بار آب آن را عوض کنیم. وی همچنین گفت: برخی از سبزیجات دیگر مانند هویج و کرفس را میتوان به صورت آب پز پخت و آب آن را دور ریخت و سپس استفاده کرد.