آفتابنیوز : آفتاب-سرويس سياسي:مدیر مسئول روزنامه توقیف شده اعتماد ملی با اشاره به اظهارات اخیر مشایی درباره سخنان علی مطهری در مناظره تلویزیونی گفت: من میخواهم آقای مشایی و ضرغامی را مخاطب خود قرار دهم و بگویم كه جلسه بعدی مناظره را بین آقای مطهری و مشایی برگزار كنند و موضوع این بحث همان بحث سران فتنه باشد. آقای مطهری در این جلسه روشن كنند كه چطور به ماجرا نگاه میكنند، از سوی دیگر آقای رحیم مشایی به عنوان شخص تاثیرگذار دولت در چند ماه اخیر، مطالب خود را مطرح كنند، بهترین قضاوت كننده در این زمینه نیز مردم خواهند بود. بنده نیز حاضرم بدون هیچ چشمداشتی به عنوان مسوول برگزار كننده این مناظره وقت بگذارم.
وی تصریح كرد: ما كه مدعی هستیم كشوری با بیش از هزارها سال تمدن هستیم و با راهیابی اسلام در كشورمان از دو آبشخور فرهنگ ایرانی و اسلامی برخوردار شد، همچنین پس از انقلاب اسلامی مدعی دارا بودن یك انقلاب فرهنگی هستیم، بسیار بد و ناپسند است كه برای رفع بحرانهایی كه در جامعه امروز تجلی پیدا كرده است، امكان گفتوگو، مذاكره و هماندیشی در جهت برونرفت از این شرایط را نداشته باشیم.
وی ادامه داد: به نظر می رسد در این مقطع عدهای بر این باور هستند كه میتوانند عرصه را با رفتارهای خشونتآمیز چه در عرصه كلام و چه در عرصه عمل تحت تاثیر قرار دهند، این افراد همچنین میكوشند تا با خالی كردن میدان منطق و گفتوگو از اصحاب خرد و فرهنگ، موقعیت را برای حضور دایمی خود مهیا كنند.
این عضو شورای مركزی حزب اعتماد ملی، " شایعهپراكنی، ابهامافكنی و به كار بردن كلمات نسنجیده، یك جانبه همراه با تهمت و افترا را از ابزار چنین افرادی" برشمرد و خاطرنشان كرد: این عده با استفاده از این لوازم در واقع سعی دارند افراد میانهرو و خردمند را از میدان كنار بزنند، این در حالی است كه اگر صاحبان اندیشه و خرد و دلسوزان انقلاب وارد میدان نشوند این فضا را برای عدهای بسیار معدود ـ ولی در عین حال منسجم ـ كه تلاش میكنند مسیر وحدت و یكپارچگی را از سیر درست خود خارج و به یك موقعیت غیرقابل پیشبینی سوق دهند، فراهم خواهند كرد.
وی در بیان ویژگیهای یك گفتوگوی مطلوب كه میتواند در بین جریانهای سیاسی مثمرثمر واقع شود، اظهار كرد: به نظر من وجود مشتركات در بین طرفین، وجود حوزه، چارچوب و منطق مشخص میتواند باعث نتیجهبخشی یك گفتوگو باشند و اگر وجوه مشترك از قبل مشخص نشده باشد، این گفتوگو به نتیجه نخواهد رسید؛ چراكه تنها فرصتی فراهم شده كه دو نفر با سخنانی متفاوت فقط حرفهای خود را بیان میكنند.
وی همچنین در بیان مشخصههای یك مناظره مطلوب كه یكی از لوازم طرح گفتوگو قلمداد میشود نیز با تاكید بر اینكه " لازم است در ابتدای امر حوزههای مشترك تعریف و مشخص شوند" افزود: بعد از این مرحله باید نقاط اختلاف، مورد بحث و مناقشه مورد توجه قرار گیرد. در ادامه برای نزدیك كردن نقاط افتراق به یكدیگر و تبدیل كردن آنها به توافقات جدید و قابل قبول در عرصه انسجام و وحدت ملی و نهایتا آشتی ملی گام برداشته شود وگرنه اینكه فضایی فراهم شود و وقتی داده شود، بدون اینكه طرفین به دنبال ایجاد توافق برای یك منطقه مشترك باشند، نه تنها پایان این مناظرات كمك به حل ماجرا نمیكند بلكه ممكن است ما را از هدف دور كند.
حقشناس در ادامه با تاكید بر اینكه " مطمئنا برگزاری مناظرات تنها راه برای گفتوگو میان جریانهای سیاسی تلقی نمیشود" اظهار كرد: باید جلسات هماندیشی و گفتوگو میان احزاب سیاسی، نخبگان ، تصمیمگیران كشور شروع شود و به نتیجه برسد.
وی " در دست گرفتن چنین عرصهای از سوی خردگرایان، دلسوزان و آیندهنگران و كسانی كه نگاهی توام با حكمت و معرفت دارند" را یك ضرورت خواند و خاطرنشان كرد: وجودچنین فضایی باعث میشود از بحرانی كه در آن قرار داریم خارج شویم.
مسوول كمیته حقوقی خانه احزاب ایران همچنین به پیشنهادات این نهاد جهت برگزاری نشستهای مشترك اشاره و تصریح كرد: میتوان براساس انتخاب راهكار و خط مشی مشخص مسیری را كه عدهای تلاش دارند آن را دو قطبی كنند، كند و یا متوقف كرد و به سمت یك جامعه متكثر، چند قطبی و جامعهای كه همه بتوانند در آن حرف خود را بدون واهمه بزنند و صدای مخالف شنیده شود و افراد از خود بزرگبینی دور باشند، پیش برد.
وی اظهار كرد: دو قطب تندرو در فضای سیاسی ما وجود دارد كه فارغ از نگاههای خردگرا تلاش میكند با زدن برچسب ، طرف مقابل فضای نقد و گفتوگو را به فضای مناقشه، و كلاسهای اندیشه و درس مباحثه را تبدیل به فضای جنگ كنند. با این وجود لازم است تا گروههای میانهرو و عقلا تلاش میكنند این فضای بسیار خطرناك را از دست بیخردان خارج كنند.