زهرا خسروی افزود: کبد چرب اختلال مزمن و بدون علامت کبدی است، که علت آن تجمع چربی و التهاب در کبد است.
وی اظهار کرد: شایعترین علل کبد چرب در ایران چاقی، دیابت، سو تغذیه و بالا بودن چربی خون است و در کشورهای دیگر مصرف بالای الکل از شایعترین علتها محسوب میشود.
وی اضافه کرد: از دیگر علل کبد چرب میتوان به کاهش وزن ناگهانی، اختلالات مادرزادی، سو جذب چربی، تغذیه ناصحیح و مصرف بیش از حد چربی و کربوهیدرات، گرسنگی طولانی مدت و تغذیه وریدی طولانی مدت اشاره کرد.
وی عنوان کرد: تحقیقات و بررسیها همچنین نشان داده داروهایی مانند کورتون ها، هورمونهای استروژن، قرصهای ضد بارداری، داروهای تقویت جنسی و استرس از عوامل زمینه ساز این مشکل هستند.
وی گفت: کبد چرب بدون علامت است و در بعضی افراد ممکن است احساس پری شکم و درد خفیف ناحیه راست شکم را ایجاد کند، این مشکل به صورت اتفاقی در حین بررسیهای آزمایشگاهی یا سونوگرافی مشخص میشود.
وی اضافه کرد: این مشکل به ویژه در مراحل اولیه قابل درمان است، اما در تعدادی از بیماران در صورت درمان نشدن ممکن است به فیبروز کبدی یا در نهایت سیروز کبدی منجر شود که در این صورت درمان آن بسیار دشوار خواهد بود.
این کارشناس تغذیه تصریح کرد: کاهش تدریجی وزن و ورزش روزانه میتواند به گونه چشمگیری در درمان کبد چرب مفید باشد البته باید توجه کرد که کاهش ناگهانی وزن ممکن است این مشکل را تشدید کند.
وی افزود: طب سنتی تدابیر خوبی برای درمان کبد چرب دارد، البته برای درمان آن باید به پزشک متخصص مراجعه کرد، زیرا نوع گیاهان و درمان تجویز شده براساس شرایط و مزاج افراد متفاوت است.
وی با اشاره به انواع مواد غذایی مفید برای کبد، گفت: آب میوهها و آب سبزیجات بدون افزودن قند جزو نوشیدنیهای سالمی هستند که برای کبد بسیار مفید هستند که در بین این نوشیدنیها میتوان به آب هویج، آب سیب، آب لیموترش، آب جعفری و اسفناج اشاره کرد.
خسروی بیان کرد: مواد غذایی سرشار از گوگرد جز مواد غذایی مفیدی هستند که به روند سم زدایی از بدن که در کبد انجام میشود کمک زیادی میکنند، زیرا کبد از مولکولهای گوگردی برای مقابله با آفت کشها و سمومی استفاده میکند که از طریق مصرف مواد غذایی وارد بدن میشوند.
وی بیان کرد: از بین مواد غذایی حاوی گوگرد میتوان به سیر، پیاز، کلم، کلم بروکلی و گل کلم اشاره کرد که بهتر است این مواد غذایی به صورت خام مصرف شوند، چون فرایند گرمایشی میزان مواد و عناصر مغذی این مواد غذایی را کاهش میدهد.
این کارشناس تغذیه با اشاره به خواص سم زدایی برخی از گروههای مواد غذایی گفت: کلمها دارای خاصیت سم زدایی قوی برای کبد بوده و دارای موادی هستند که بعضی سموم را در بدن خنثی میکنند.
وی باذکر اینکه دارچین نیز یکی از ادویههایی است که میتواند به عملکرد خوب کبد کمک زیادی کند، افزود: عسل و هر آنچه که از تلاش زنبورهای عسل به دست میآید کبد را در سلامت نگه میدارد و مصرف آب لیموترش تازه در یک لیوان آب داغ و استفاده آن به صورت ناشتا باعث پاک شدن کبد میشود.
وی اضافه کرد: حالت تهوع، مشکلات کلیوی و حتی اختلالات جنسی میتواند ناشی از اشباع شدن کبد باشد زمانی که ضایعات زیادی در کبد جمع شده، علایم زیادی بروز میکند که در این حالت روغن زیتون برای کبد بسیار سودمند است، چون خواص ملینی دارد که این روغن، کبد را تمیز و مشکلات کبدی را رفع میکند.
این کارشناس تغذیه الکل را جز پنجماده مخرب و آسیب رسان به کبد دانست و عنوان کرد: آرد سفید یا همان آرد بدون سبوس نیز یکی از عوامل تشکیل سنگ کلیه محسوب شده و در عین حال باعث ابتلا به بیماری سیروز کبدی میشود.
وی ادامه داد: همه محصولات غذایی فرآوری و تصفیه شده مانند برنج سفید، نمک تصفیه شده و قند سفید میتوانند به کبد آسیب برسانند همچنین مصرف مواد غذایی سرخ کردنی، گوشتهای چرب، گوشتهایی با پوست یا چربی و مواد غذایی نیمه پخته شده و استفاده از مواد غذایی حاوی رنگهای خوراکی و شیرین کنندههای مصنوعی را نیز باید محدود کرد.
این کارشناس تغذیه همچنین دیر خوابیدن در شب و دیر بیدار شدن در صبح، زیاد غذا خوردن، با عجله صبحانه خوردن، مصرف بیش از حد داروها، مصرف نامناسب روغن را از جمله عوامل ایجاد اختلال در عملکرد کبد دانست.