بوک چوی (Brassica rapa) یک سبزی چلیپایی است که به پاک چوی نیز معروف است. فواید بوک چوی بسیار زیاد است، به همین دلیل است که این سبزی این روزها محبوبیت بیشتری پیدا کرده و مردم در سرتاسر جهان به مصرف آن روی آورده اند.
گیاه بوک چوی غنی از مواد مغذی در غذاهای چینی به طور گستردهای از آن لذت میبرند چراکه میدانند مصرف منظم آن باعث سلامت استخوان هاف کاهش خطر سرطان، بیماریهای قلبی عروقی، ببود بینایی و... شود.
ضد سرطان
سبزیجات چلیپایی مانند بوک چوی حاوی ترکیبات ضد سرطانی هستند که به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک میکنند. مطالعات نشان داده است که مصرف زیاد سبزیجات چلیپایی با کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و ریه مرتبط است و همچنین مصرف سبزیجات چلیپایی حداقل یک بار در هفته ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات، پانکراس، تخمدان، کبد و معده را کاهش دهد.
بهبود سلامت استخوان
مطالعهای که بر روی زنان یائسه انجام شد نشان داد که افزایش مصرف سبزیجات چلیپایی مانند بوک چوی میتواند باعث کاهش ضعف استخوان و کلسیم در ادرار شود. بوک چوی حاوی ویتامین K، کلسیم، منیزیم، آهن، روی و فسفر است که به تقویت استخوان ها، حفظ ساختار استخوانی و جلوگیری از شکستگی کمک میکنند.
کاهش خطر بیماری قلبی
در مطالعات، مصرف سبزیجات برگ سبز و چلیپایی تاثیر مثبت کاهش ۱۵.۸ درصدی در بروز بیماریهای قلبی عروقی را نشان داد. ویتامین B ۶ و فولات موجود در بوک چوی، تا حدودی از تجمع هموسیستئین و تصلب شرایین یا همان تجمع پلاک در داخل رگها جلوگیری میکند.
تقویت بینایی و بهبود سلامت چشم
بوک چوی، حاوی کاروتنوئیدهای ضروری مانند لوتئین و زآگزانتین است که به تقویت سلامت چشم کمک میکند. بوک چوی همچنین سرشار از ویتامین A است، ویتامینی که مسئول سلامت چشم است.
ضد التهاب
این سبزی چینی حاوی کولین است که نقش کلیدی در رشد اولیه مغز، کنترل عضلات، حافظه و سیگنال دهی غشای سلولی دارد و همچنین به کاهش التهاب کمک میکند. بطوری کلی مصرف سبزیجات چلیپایی استرس اکسیداتیو و التهاب را کاهش میدهد.
تقویت سیستم ایمنی بدن
بوک چوی دارای ویتامین C است، ویتامینی که به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی به بدن کمک کرده، گلبولهای سفید خون (WBC) را تحریک میکند و در برابر عفونتها مقاومت میکند.
کمک به داشتن یک بارداری سالم
بوک چوی یک منبع غنی از فولات است که در دوران بارداری اهمیت فوق العادهای دارد چرا که کمبود فولات با ناهنجاریهای مادر و جنین مرتبط است. مطالعهای که توسط دانشگاه آلاباما در بیرمنگام انجام شد نشان داد که غذاهای غنی از اسید فولیک ممکن است به جلوگیری از خطر نقصهای مادرزادی مانند آنسفالی و اسپینا بیفیدای کمک کند.
مفید برای پوست
بوک چوی حاوی ویتامین C است، آنتی اکسیدانی که به دلیل نقش آن در تولید کلاژن و مبارزه با رادیکالهای آزاد شناخته شده است. مصرف به اندازه بوک چوی میتواند به مبارزه با علائم پیری مانند خطوط ریز و چین و چروک کمک کند.
کمک به درمان کم خونی
بوک چوی ممکن است برای کسانی که دچار کم خونی هستند، مفید باشد. این سبزی برگ سبز، پر از مواد مغذی منبع خوبی از آهن است؛ همان ماده معدنی حیاتی که در تولید گلبولهای قرمز خون و پیشگیری از کم خونی نقش دارد. بوک چوی همچنین حاوی ویتامین C است که جذب آهن را در بدن افزایش میدهد.
یک فنجان بوک چوی خرد شده حاوی:
کالری:۹.۱ کیلو کالری
پروتئین:۱.۰۵ گرم
چربی:۰.۱۴ گرم
کربوهیدرات:۱.۵۳ گرم
فیبر:۰.۷ گرم
کلسیم:۷۳.۵ میلی گرم
پتاسیم:۱۷۶ میلی گرم
سدیم:۴۵.۵ میلی گرم
سلنیوم:۰.۳۵ میکروگرم
فولات:۴۶.۲ میکروگرم
بوک چوی عوارض و خطراتی هم دارد
به طور کلی مصرف بوک چوی بی خطر در نظر گرفته میشود، اما ممکن است در افرادی که بیش از حد آن را مصرف میکنند، عوارض جانبی ایجاد کند که در ادامه به آنها اشاره کرده ایم.
ناراحتی دستگاه گوارش
خوردن مقادیر زیاد بوک چوی، به خصوص اگر به رژیم غذایی پر فیبر عادت نداشته باشید، ممکن است منجر به گرفتگی عضلات و نفخ شود.
اختلال در عملکرد تیروئید
بوک چوی حاوی میروزیناز است که میتواند در جذب ید اختلال ایجاد کند و ممکن است عملکرد تیروئید را مختل کند. پختن این ترکیب را غیرفعال میکند، بنابراین مصرف متوسط بوکچوی پخته شده به طور کلی نگران کننده نیست.
واکنشهای آلرژیک
برخی از افراد ممکن است واکنشهای آلرژیک به بوک چوی را تجربه کنند، زیرا این نوع کلم حاوی پروتئینهایی است که میتوانند به عنوان آلرژن غذایی عمل کنند.
تداخل دارویی
بوک چوی سرشار از ویتامین K است، بنابراین افرادی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده میکنند باید قبل از گنجاندن آن در رژیم غذایی خود با پزشک مشورت کنند.
بوک چوی خام سالمتر است یا پخته؟
برای دریافت حداکثر مواد مغذی، بهتر است بوک چوی خام مصرف شود. فرآیند پخت و پز ممکن است سطح ویتامین در بوک چوی را کاهش دهد.