دولت اندونزي و جداييطلبان آچه قرارداد صلح امضا كردند
به گزارش آفتاب نیوز، 
اين قرارداد صلح در هلسينكي، پايتخت فنلاند، بين حميد اولالدين، وزير دادگستري اندونزي و مالك محمود از جنبش آچهي آزاد امضا شد.
براساس اين قرارداد حضور نيروهاي دولتي در آچه محدود ميشود و جداييطلبان نيز بايد از 15 سپتامبر (24 شهريور) خلع سلاح شوند و مورد عفو قرار بگيرند.
براساس اين قرارداد جداييطلبان آچه از تمامي حقوق سياسي و اجتماعي مانند ساير شهروندان اندونزي برخوردار شده و در ادارهي استان آچه از طريق تاسيس حزب و برگزاري انتخابات ايفاي نقش خواهند کرد.
قرار است قانون جديدي براي ادارهي اين استان تا پيش از مارس 2006 تهيه و تصويب شود تا بر اساس آن انتخابات عمومي برگزار و دولت محلي ادارهي آچه را برعهده گيرد.
جنبش آچهي آزاد از سال 1976 براي تشکيل کشوري مستقل تشکيل شد.
در جريان درگيري ميان نيروهاي دولت مرکزي اندونزي و جداييطلبان آچه بيش از 15 هزار تن کشته شدند که بيشتر آنان را شهروندان غير نظامي تشکيل دادهاند.
سوسيلو بامبانگ يوديوهونو، رييس جمهور اندونزي اين معاهده را بسيار خوشحال كننده و امضاي آن را اقدامي تاريخي خواند.
خاوير سولانا، رييس سياست خارجي اتحاديهي اروپا نيز ابراز اميدواري كرد كه اين قرارداد صلح به بازسازي آچه كه در پي تسانومي سال گذشته ويران شده است، كمك كند.
اما جنبش آچهي آزاد اعلام كرد: آتش بس كه از سوي مقامات اتحاديهي اروپا و آسيا نظارت ميشود، ميتواند از سوي شبه نظاميان محلي كه از سوي دولت اندونزي تسليح ميشوند، تهديد شود.
محمود بعد از امضاي قرارداد صلح بيان داشت: شبه نظاميان اخيرا گفتهاند بعد از آن كه اعضاي جنبش آچهي آزاد خلع سلاح شوند، آنها را خواهد كشت. اگر ما از خودمان در برابر شبه نظاميان دفاع كنيم، آنگاه بهانهاي به دست ارتش خواهد افتاد كه عمليات نظامي را عليه ما آغاز كند و اين امر به روند صلح خاتمه ميدهد.
آخرين آتش بس ميان دولت اندونزي و جداييطلبان آچه در سال 2002 بود كه پنج ماه بعد از امضا و بعد از اعلام دولت جاكارتا مبني بر اين كه آچهييها خلع سلاح نشدهاند، شكسته شد.
از يك ماه پيش كه قرارداد صلح مورد توافق قرار گرفت، درگيريهاي پراكندهيي بين طرفين به وقوع پيوست.
در قرارداد صلح از 3000 شبه نظامي جداييطلب آچهيي خواسته شده است تا از 15 سپتامبر و به مدت سه ماه خلع سلاح را آغاز كنند و اندونزي نيز تعداد نيروهايش را از 147 هزار تن به 40 هزار تن طي چند ماه كاهش دهد.
ارتش اندونزي نيز اجازه دارد تا بدون اطلاع ناظران خارجي و پليس محلي تنها در گروههاي اندكي در آچه رفت و آمد كند.
وزير امور خارجهي فنلاند در اينباره بيان داشت: 250 ناظر غيرمسلح از اتحاديهي اروپا و آسيا در آچه حضور خواهند يافت؛ اما مشخص نيست كه آنها در قبال نقض آتش بس چه اقدامي ميتوانند انجام دهند.
اتحاديهي اروپا با انتشار بيانيهاي اعلام كرد: كشورهاي عضو آ.سه.آن و اتحاديهي اروپا و نروژ و سوئد ناظراني را به آچه اعزام ميكنند.
آمريكا نيز با استقبال از آتش بس اعلام كرد كه از اجراي توافقنامه حمايت ميكند.
سين مك كورمك، سخنگوي وزارت امور خارجهي آمريكا بيان داشت: اجراي موفقيتآميز توافقنامه به تعهد تمامي طرفين به صلح نياز دارد.
كوفي عنان، دبيركل سازمان ملل اين توافقنامهي جامع را ستود و ابراز اميدواري كرد كه دو طرف براي رسيدن به صلح پايدار توافقنامه را كاملا اجرا كنند.
آچه كه در شمال غربي جزيرهي سوماترا قرار دارد، تاريخ طولاني در مبارزه عليه جاكارتا و حكومت استعماري هلند داشته است.
اين جزيره در جريان تسانومي سال گذشته به شدت آسيب ديد و 170 هزار تن از ساكنين آن كشته شدند.