سکته هر سال در کل جهان جان ۵ میلیون نفر را میگیرد و میتوان گفت یکی از رایجترین علتهای مرگ و میر است؛ اما باید یاد بگیریم که چگونه از سکته جلوگیری کنیم و با خوردن چه مواد غذایی بتوانیم از این خطرات پیشگیری کنیم؟ در این قسمتبهترین و بدترین غذاها را برای پیشگیری از سکته به شما معرفی میکنیم.
بدترین غذاها برای پیشگیری از سکته
مصرف برخی از مواد غذایی به اندازه نامناسب، ریسک بروز سکته را در شما افزایش داده و شما را در معرض خطر ابتلا به انواع بیماریها قرار میدهد.
لبنیات مفیده، اما بیش از حدش نه
مصرف بیش از حد لبنیات به خاطر اینکه سطح منظم اوریک اسید را به هم میزند، میتواند عاملی برای سکته باشد. مثلا کره دارای چربیهای اشباع است که سبب افزایش کلسترول بد خون و تصلب شرائین و بروز سکته مغزی میشود، پنیر نیز دارای چربیهای اشباع و نمک بالا است پس بهتر است که برای پیشگیری از سکته در مصرف لبنیات دقت کرده و آن را محدود کنید و نوع کم چرب و کم نمک آن را در برنامه غذایی بگنجانید.
سوسیس و کالباس
سوسیس و کالباس حاوی مقدار زیادی چربیهای ترانس یا اشباع هستند و نمک فراوانی دارند. چربیهای ترانس سطح کلسترول بد خون را بالا میبرند، کلسترول سبب رسوب در دیواره عروق شده و مانع خونرسانی درست به مغز و منجر به سکته میشود. مصرف زیاد سوسیس و کالباس که با نمک فراوانی همراه است، سبب احتباس آب بدن و افزایش فشار خون میشود که عامل خطر جدی بروز سکته مغزی است.
سوپهای آماده
سوپهای آماده حاوی مقدار زیادی نمک پنهان است که بدون ایجاد احساس شوری، سدیم فراوانی دارد که سبب پرفشاری خون و منجر به سکته میشود.
گوشت قرمز
مطالعات وسعی نشان میدهد که خطر ابتلا به سکته با مصرف گوشت قرمز تا ۱۰ درصد افزایش پیدا میکند.
شیرین بیان
ماده فعال در شیرین بیان، گلیسیرین است که یکی از آنزیمهای کلیه که سبب تنظیم سدیم خون میشود، مهار کرده و کاهش فعالیت این آنزیم به مدت طولانی سبب افزایش فشار خون و در نتیجه سکته میشود. بطور کلی مصرف شیرین بیان به افراد مبتلا به پرفشاری خون توصیه نمیشود. البته مصرف بیش از ۵ گرم پودر شیرین بیان در روز نیز برای افراد عادی نیز مجاز نیست.
خوراکی و تنقلات
بسیاری از تنقلات مانند بیسکویت، چیپس، پیتزا، اسنک، کیک و ... حاوی چربی و نمک فراوان است پس از افراط در مصرف این تنقلات پرهیز کنید.
آب گازدار
برخی آبهای معدنی و آبهای گازدار دارای مقدار بسیار زیاد نمک است که در طولانی مدت سبب پرفشاری خون شوند، از مصرف آب گاز دار بپرهیزید و هنگام خرید آب معدنی دقت نمایید در هر لیتر آب مقدار سدیم بیشتر از ۲۰۰ میلی گرم نباشد.
شاید فکر کنید که نوشابه رژیمی سالم است و عاملی جلوگیری کننده برای چاقی است؛ اما جالب است بدانید که نوشابه رژیمی تا ۴۸ درصد خطر سکته را بالا خواهد برد.
مواد غذایی که خطر ابتلا به سکته را از شما دور میکنند شامل:
آجیل
در یک مطالعه عظیم به این نتیجه رسیدند که مصرف روزانه آجیل خطر ابتلا به سکته را به نصف میرساند و میتواند هر سال از ۸۹۰۰۰ سکته جلوگیری کند. مغزیجات به خصوص گردو سبب کاهش سطح کلسترول بد خون (LDL) میشود.
سبزیجات
طبق مطالعات انجام شده سبزیجات میتواند قویترین عامل جلوگیری از بیماریهای مزمن باشد و تا ۲۰ درصد خطر ابتلا به سکته را کاهش میدهد.
شکلات
طبق تحقیقات انجام شده؛ افرادی که از شکلات استفاده میکنند، خطر کمتری برای ابتلا به سکته دارند، اما شکلاتی که حاوی قند باشد، معمولاً این تأثیر مثبت را ندارد. شکلات تلخ با کاکائوی زیاد بهترین انتخاب است.
مرکبات
مصرف مرکبات خطر سکته را کاهش میدهد و طبق مطالعهای که روی ۷۰ هزار خانوار انجام شده است، به این نتیجه رسیدند؛ خانمهایی که بیشترین فلاونوئیدها را از مرکبات دریافت میکنند، ۱۹ درصد خطر کم تری برای ابتلا به سکته دارند. گنجاندن مرکبات به خصوص پرتقال در رژیم غذایی ریزمغذیهای ضروری برای سلامت قلب را تامین میکند. پرتقال دارای فیبر محلول و پتاسیم بوده که سبب جذب کلسترول و کنترل فشار خون میشود.
غلات کامل
خوردن غلات کامل خطر ابتلا به سکته را کاهش میدهد. حداقل سه وعده غلات کامل در طول روز بخورید تا از سکته جلوگیری شود.
سیر
سیر یکی از بهترین مواد غذایی برای جلوگیری از سکته است. مطالعات نشان میدهد که مصرف منظم سیر تا ۵۰ درصد خطر سکته را کاهش میدهد.
گوجه فرنگی
سطح بالای لیکوپن در گوجه فرنگی میتواند تا حد زیادی خطر سکته را کاهش دهد که احتمالاً بالاترین سطح لیکوپن تا ۵۵ درصد خطر را میکاهد.
ماهی سالمون
ماهیهای چرب و سالمون حاوی مقدار بالایی اسیدهای چرب از جمله امگا ۳ هستند. این چربیها خطر آریتمی (ضربان نامنظم قلب) و تصلب شرائین را کاهش میدهند و سبب کاهش تری گلیسرید خون میشود.
چای سبز و قهوه
نتایج تحقیق روی بیش از ۸۰ هزار فرد ژاپنی نشان میدهد کسانی که حداقل یک فنجان قهوه در طول روز مینوشند، ۲۰ درصد خطر کم تری برای ابتلا به سکته دارند. مصرف ۲ الی ۳ فنجان چای سبز به صورت روزانه هم تا ۱۴ درصد خطر سکته را کاهش میدهد.
کلم پیچ
کلم حاوی آنتی اکسیدانهای مفید، اسیدهای چرب امگا ۳، فیبرها، فولات، پتاسیم و لوتئین و ترکیبی به نام گلوکوراپامین است که مانع تصلب زودهنگام شرائین شده و پروتئینی با تاثیر محافظتی ویژه به نام NRF ۲ را فعال میکند.
شکلات تیره
شکلات تیره سرشار از آنتی اکسیدان است که از بدن در برابر رادیکالهای آزاد محافظت میکند و خطر سکته را کاهش میدهد پس به عنوان میان وعده یک تکه شکلات مصرف کنید.
جو دوسر
آرد جو دو سر سرشار از فیبرهای محلول بوده که سبب مانع افزایش کلسترول در خون و بروز آسیبهای آن به بدن میشود.
انار
آب انار سبب کاهش کلسترول بد و مانع اکسیداسیون این چربیها شده پس بهترین نوشیدنی برای کاهش تصلب شرائین است و خطر سکته را کاهش میدهد.
سیب و گلابی
مصرف منظم این ۲ میوه که حاوی کِرستین و پکتین هستند، در کاهش کلسترول بد و افزایش کلسترول خوب نقش داشته و احتمال بیماریهای قلبی – عروقی را تا ۲۰ درصد کاهش میدهد.
غذاهای حاوی پتاسیم
مصرف غذاهای حاوی پتاسیم تا حد زیادی خطر سکته را کاهش میدهد. مطالعات نشان میدهد که مصرف ۱۶۰۰ میلی گرم پتاسیم در طول روز ۲۱ درصد خطر سکته را میکاهد. موز، خشکبار، لوبیا، نخود، اسفناج، جعفری، کلم و خرما از منابع پتاسیم هستند.
غذای حاوی منیزیم
طبق مطالعات انجام شده مصرف منیزیم تا حد زیادی در جلوگیری از سکته موثر است. لوبیا، سبزیجات برگدار و غلات کامل سرشار از منیزیم هستند.