کد خبر: ۹۹۱۸۲۷
تاریخ انتشار : ۰۹ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۵:۵۶

ارتباط تکان‌دهنده غذا‌های فرآوری شده با پارکینسون کشف شد

هشدار! مصرف بی‌رویه غذا‌های فوق فرآوری شده، زنگ خطری جدی برای بیماری پارکینسون است. تحقیقات جدید نشان می‌دهد این غذا‌های فوق فرآوری شده، از جمله غلات صبحانه و نوشابه‌ها، می‌توانند خطر ابتلا به علائم اولیه پارکینسون را تا ۲.۵ برابر افزایش دهند. رژیم غذایی سالم، کلید پیشگیری از این بیماری عصبی پیشرونده و حفظ سلامت مغز است.
ارتباط تکان‌دهنده غذا‌های فرآوری شده با پارکینسون کشف شد
آفتاب‌‌نیوز :

یک مطالعه جدید هشدار می‌دهد که مصرف غذا‌های فوق فرآوری شده مانند غلات صبحانه، نوشابه، هات داگ و سس کچاپ، می‌تواند خطر ابتلاء به بیماری پارکینسون را به طور قابل توجهی افزایش دهد. این یافته‌ها بر اهمیت انتخاب‌های غذایی آگاهانه برای حفظ سلامت مغز تاکید دارد.

محققان گزارش دادند افرادی که روزانه حدود ۱۱ وعده غذای فوق فرآوری شده مصرف می‌کردند، ۲.۵ برابر بیشتر از افرادی که کمترین میزان از این نوع خوراکی‌ها را مصرف می‌کردند، در معرض خطر ابتلاء به سه یا چند علامت اولیه پارکینسون قرار داشتند. این ارتباط نشان‌دهنده تأثیر مستقیم رژیم غذایی بر بیماری‌های عصبی است.

نمونه‌های تک وعده‌ای از غذا‌های فوق فرآوری شده که در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند، شامل یک قوطی نوشابه، ۳۰ گرم چیپس سیب زمینی، یک برش کیک بسته‌بندی شده، یک هات داگ یا یک قاشق غذاخوری سس کچاپ است. این خوراکی‌ها اغلب حاوی مقادیر زیادی قند و چربی‌های ناسالم هستند.

دکتر «شیانگ گائو»، محقق ارشد و رئیس مؤسسه تغذیه دانشگاه فودان، در این باره گفت: «داشتن یک رژیم غذایی سالم بسیار حیاتی است، زیرا با کاهش خطر ابتلاء به بیماری‌های عصبی، از جمله بیماری پارکینسون، مرتبط است. انتخاب‌های غذایی که امروز انجام می‌دهیم می‌تواند به طور قابل توجهی بر سلامت مغز ما در آینده تأثیر بگذارد.»

گائو افزود: «شواهد رو به رشدی وجود دارد که نشان می‌دهد رژیم غذایی ممکن است بر ابتلاء به بیماری پارکینسون تأثیر بگذارد. تحقیقات ما نشان می‌دهد که خوردن بیش از حد غذا‌های فوق فرآوری شده، مانند نوشابه‌های شیرین و تنقلات بسته‌بندی شده، ممکن است علائم اولیه بیماری پارکینسون را تسریع کند.»

بیماری پارکینسون یک اختلال حرکتی پیشرونده است که باعث لرزش، سفتی عضلات یا مشکل در تعادل و هماهنگی بدن می‌شود. طبق اعلام مؤسسه ملی پیری، این بیماری زمانی رخ می‌دهد که سلول‌های مغزی تولیدکننده هورمون دوپامین از بین می‌روند یا دچار اختلال می‌شوند، که این امر به اهمیت سلامت مغز اشاره دارد.

غذا‌های فوق فرآوری شده عمدتاً از مواد استخراج شده از غذا‌های کامل، مانند چربی‌های اشباع، نشاسته و قند‌های افزوده ساخته می‌شوند. این محصولات همچنین حاوی طیف گسترده‌ای از افزودنی‌ها مانند رنگ‌ها، امولسیفایرها، طعم‌دهنده‌ها و تثبیت‌کننده‌ها هستند تا جذابیت و ماندگاری بیشتری داشته باشند.

برای این مطالعه، محققان سلامت نزدیک به ۴۳۰۰۰ متخصص بهداشت آمریکایی را که در دو مطالعه پزشکی بزرگ شرکت داشتند، پیگیری کردند. این رویکرد جامع به بررسی دقیق ارتباط بین رژیم غذایی و بیماری پارکینسون کمک کرد.

هیچ یک از شرکت‌کنندگان در ابتدای مطالعه به بیماری پارکینسون مبتلا نبودند. آنها با میانگین سنی ۴۸ سال، تا ۲۶ سال از طریق معاینات پزشکی منظم، پرسشنامه‌های سلامت و عادات غذایی، به ویژه مصرف غذا‌های فوق فرآوری شده، تحت نظر قرار گرفتند.

تیم تحقیقاتی علائم اولیه پارکینسون را در بین شرکت‌کنندگان بررسی کردند. این علائم شامل مشکلات خواب با حرکت سریع چشم (REM)، یبوست، افسردگی، درد بدن، اختلال در دید، خواب‌آلودگی بیش از حد در طول روز و کاهش توانایی بویایی بود.

سپس محققان این علائم اولیه پارکینسون را با میزان مصرف غذا‌های فوق فرآوری شده توسط افراد مقایسه کردند. برای این منظور، شرکت‌کنندگان بر اساس میزان مصرف این نوع غذا‌ها به پنج گروه تقسیم شدند تا ارتباط دقیق‌تری با خطر ابتلا مشخص شود.

افرادی که در گروه با بالاترین میزان مصرف غذا‌های فوق فرآوری شده – یعنی ۱۱ وعده یا بیشتر در روز – قرار داشتند، در مقایسه با افرادی که در گروه با کمترین میزان مصرف (کمتر از سه وعده روزانه) بودند، ۲.۵ برابر بیشتر در معرض خطر ابتلاء به سه یا چند علامت اولیه پارکینسون بودند.

محققان افزودند که مصرف بیشتر غذا‌های فوق فرآوری شده با افزایش خطر ابتلاء به تقریباً همه علائم اولیه پارکینسون، به جز یبوست، مرتبط است. این یافته اهمیت بررسی دقیق اجزای این غذا‌ها را نشان می‌دهد.

به گفته محققان، غذا‌های فوق فرآوری شده حاوی مقادیر زیادی مواد مغذی ناسالم مانند قند، سدیم و چربی‌های اشباع اضافی هستند که ممکن است ارتباط آنها با بیماری پارکینسون را توضیح دهد. همچنین، افزودنی‌های غذایی ممکن است در بروز التهاب آسیب‌رسان به مغز نقش داشته باشند.

دکتر گائو در پایان تاکید کرد: «انتخاب مصرف کمتر غذا‌های فوق فرآوری شده و در مقابل، مصرف بیشتر غذا‌های کامل و مغذی می‌تواند یک استراتژی مؤثر برای حفظ سلامت مغز و کاهش خطر ابتلا به بیماری پارکینسون باشد. البته برای تأیید نهایی این یافته‌ها و اینکه چگونه رژیم غذایی می‌تواند علائم اولیه پارکینسون را کُند کند، به مطالعات بیشتری نیاز است.»

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین