همانطور که میدانید زنبور عسل برای ساختن عسل طبیعی شهد گیاهان را نوشیده، آن را تغلیظ کرده و در کندو ذخیره میکند. حال اگر در منطقه گیاه غالب وجود داشته باشد، زنبور عسل مجبور است عمده تغذیه خود را از آن گیاه داشته باشد. اگر ما کندوهای عسل را در زمان گلدهی گیاهان کنار، در جوار این گیاهان قرار دهیم، زنبور عسل از شکوفههای گیاه کنار تغذیه کرده و عسل کنار را میسازد.
بطور کلی برای تشخیص هر نوع عسل، از جمله عسل کنار ۳ راه وجود دارد:
آزمایشگاه مواد غذایی میتواند فاکتورهایی مانند میزان ساکارز، میزان هیدروکسی متیل فورفورال موجود در عسل، دیاستاز، پرولین و چند فاکتور دیگر را مورد بررسی قرار دهد و اصالت عسل را تا حدودی مشخص کند.
عسل کنار ساکارز بالایی دارد، هرچند عسلهایی با ساکارز پایین معمولا مرغوبتر هستند ولی عسل کنار در این مورد مستثنا بوده و ساکارز بالا مهر تائیدی به اصالت این عسل میزند، به این معنی که: عسل کناری که ساکارز پایینی داشته باشد اصل نیست!
اما این راه برای تشخیص عسل کنار نبوده و فقط سلامت عسل را مشخص میکند.
به این معنی که: آزمایشگاه به شما نمیگوید که این عسل حاصل تغذیه زنبورها از گیاه کنار است یا نه! پس نتیجه میگیریم بهترین راه تشخیص عسل کنار آزمون حسی چشایی است.
عسل کنار مزه غالب انحصاری داشته و تشخیص آن را میتوان از روی طعم غالب گیاه کنار حاصل کرد.
به این معنی که عسل کنار اصلا مزه عسل نمیدهد! زیرا مزه گیاه سدر یا گیاه کنار به حدی غالب شده که از چشیدن عسل کنار تعجب خواهید کرد.
چه افراد خبره و چه افرادی که فقط یک بار طعم عسل کنار اصل را چشیده باشند میتوانند طعم آن را از سایر عسلهای دیگر تشخیص دهند.
و، اما راه سوم تشخیص عسل کنار شکل ظاهری آن است. عسل کنار رنگ قرمز یا به عبارتی یاقوتی دارد.
البته عسل کنار در فصل برداشت رنگ روشنتری دارد و رفته رفته رنگ آن تیره میشود.
این عسل ویسکوزیته و قوام متوسط دارد یعنی نه بیش از حد غلیظ است و نه بیش از حد رقیق، و از این جهت در رده عسلهایی با غلظت متوسط قرار میگیرد.
فواید و خواص عسل کنار بسیار است، بطوری که امروزه روز چه در کشور عزیزمان ایران و چه در کشورهای حوزه خلیج فارس، عسل کنار را بخاطر خواص بسیار بالای آن خریداری کرده و مصرف میکنند.
این عسل خواص دارویی و درمانی بسیاری دارد که در اینجا به نقل از زنبورداری علی بابا به چند خواص عسل کنار اشاره میکنیم:
عسل کنار معمولا ساکارز بالایی دارد، هرچند مصرف متعادل و کنترل شده عسل کنار میتواند مشکلی برای افراد دیابتی ایجاد نکند، اما افراد مبتلا به قند خون بهتر است عسلهایی با ساکارز پایینتر مانند: عسل مریم گلی، عسل بوقناق یا زول و عسل گشنیز تهیه کنند.
ولی بطور کنید حد اعتدال اگر رعایت نشود، حتی مصرف عسلهای دیابتی با ساکارز پایین نیز میتواند به افراد مبتلا به قند خون آسیب جدی وارد کند.