کد خبر: ۱۰۲۳۴۸۸
تاریخ انتشار : ۲۳ آبان ۱۴۰۴ - ۱۲:۵۷

پیش‌نویس قطعنامه آمریکا درباره‌ غزه/ روسیه و چین مخالفت کردند

هبا نصر خبرنگار رسانه عرب زبان «الشرق» نوشت: من متن اصلاح‌شده‌ی پیش‌نویس قطعنامه‌ی آمریکا درباره‌ی غزه در شورای امنیت را به‌دست آورده‌ام. در این نسخه‌ی اصلاح‌شده، برای نخستین بار به تشکیل کشور فلسطین اشاره شده است.
پیش‌نویس قطعنامه آمریکا درباره‌ غزه/ روسیه و چین مخالفت کردند
آفتاب‌‌نیوز :

در ادامه این مطلب آمده است: جزئیات اصلاحات در بخش‌های زیر آمده است:

 اصلاحیه نخست:

در بند اول، جمله‌ای افزوده شده که بر ضرورت پایبندی کشور‌های امضاکننده به توافق آتش‌بس تأکید می‌کند.

 اصلاحیه دوم:

این بخش برای نخستین بار به کشور فلسطین اشاره می‌کند.در بند دوم، جمله‌ای جدید گنجانده شده که عیناً می‌گوید:

 پس از آن‌که تشکیلات خودگردان فلسطین روند اصلاحات داخلی خود را به پایان رساند و پیشرفت قابل‌توجهی در بازسازی غزه حاصل شد، ممکن است شرایط لازم برای ایجاد مسیری معتبر به‌سوی تعیین سرنوشت و تشکیل کشور فلسطین فراهم شود.

همچنین در همان بند آمده است که واشنگتن یک مسیر گفت‌و‌گو میان اسرائیل و فلسطینی‌ها ایجاد خواهد کرد تا درباره‌ی «افق سیاسی برای همزیستی صلح‌آمیز و شکوفا» به توافق برسند.

علاوه بر این، بند دوم اصلاح شده تا روشن شود که «هیأت صلح» (Board of Peace) صرفاً یک نهاد اجرایی انتقالی خواهد بود، نه یک «دولت موقت».

 اصلاحیه سوم:

 بند تنبیهی علیه سازمان‌های امدادرسان حذف شده است.

در پیش‌نویس قبلی آمده بود که هر سازمانی که در استفاده از کمک‌ها تخلف کند، از ارائه‌ی کمک‌های فعلی یا آتی محروم خواهد شد؛ این جمله اکنون از بند سوم حذف شده است.

این تغییر یکی از مهم‌ترین اصلاحات در نسخه‌ی جدید پیش‌نویس محسوب می‌شود.

 اصلاحیه چهارم:

در بند پنجم، واژه‌ی «انتقالی» (transitional) برای توصیف نهاد نظارتی افزوده شده است.

متن جدید به این صورت درآمده است:

بدین‌ترتیب درک می‌شود که نهاد‌های اجرایی اشاره‌شده در بند چهارم فوق، تحت اختیار و نظارت هیأت انتقالی صلح فعالیت خواهند کرد و از محل مشارکت‌های داوطلبانه‌ی اهداکنندگان، سازوکار‌های مالی هیأت صلح و دولت‌ها تأمین بودجه می‌شوند

روسیه و چین مخالفت کردند

منابع دیپلماتیک به الجزیره گفتند: ایالات متحده برای دومین بار پیش‌نویس قطعنامه اصلاح‌شده‌ای درباره غزه را میان اعضای شورای امنیت توزیع کرده است. 

در ادامه این مطلب آمده است: روسیه روز پنج‌شنبه پیش‌نویس قطعنامه‌ای را در سازمان ملل درباره طرح پایان جنگ در غزه پیشنهاد کرد؛ پیش‌نویسی که در برابر طرح آمریکایی قرار می‌گیرد و با مخالفت مسکو، پکن و کشور‌های عربی روبه‌رو شده است.

هیأت روسیه در سازمان ملل در یادداشتی که رویترز آن را مشاهده کرده، اعلام کرد که «پیش‌نویس قطعنامه‌اش الهام‌گرفته از پیش‌نویس آمریکاست».

در این یادداشت آمده است که «هدف از پیش‌نویس ما، فراهم کردن امکان برای شورای امنیت جهت تعیین رویکردی متوازن، قابل قبول و یکپارچه برای دستیابی به توقف پایدار در درگیری‌هاست».

پیش‌نویس روسیه – که رویترز آن را مشاهده کرده – از دبیرکل سازمان ملل می‌خواهد گزینه‌هایی برای یک نیروی بین‌المللی جهت برقراری ثبات در غزه ارائه دهد و اشاره‌ای به «شورای صلح» که آمریکا برای مدیریت دوره انتقالی در غزه پیشنهاد داده بود، نمی‌کند.

اما هیأت آمریکا در سازمان ملل از شورای امنیت خواسته است که برای تصویب متن آمریکایی پیش برود.

سخنگوی هیأت آمریکا گفت: «تلاش برای ایجاد شکاف در حالی که توافق بر سر این قطعنامه در جریان مذاکره فعال است، پیامد‌هایی جدی، ملموس و کاملاً قابل اجتناب برای فلسطینی‌ها در غزه دارد.»

او افزود: «آتش‌بس شکننده است و ما شورا را ترغیب می‌کنیم که متحد شود و برای دستیابی به صلح بسیار ضروری تلاش کند.»

مخالفت با پیش‌نویس آمریکا

خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داده بود که پیش‌نویس قطعنامه آمریکا درباره طرح پایان جنگ و اعزام نیروی بین‌المللی به غزه با مخالفت روسیه، چین و کشور‌های عربی روبه‌رو شده است.

آسوشیتدپرس به نقل از چهار دیپلمات سازمان ملل – که با شرط ناشناس‌ماندن صحبت کرده‌اند – گزارش داد که برخی کشور‌های عربی، بدون ذکر نام آنها، نسبت به نبود هرگونه نقش برای تشکیلات خودگردان فلسطین در اداره غزه ابراز نگرانی کرده‌اند؛ زیرا در پیش‌نویس آمریکا هیچ نقشی برای تشکیلات خودگردان پیش‌بینی نشده است.

به گفته این دیپلمات‌ها، روسیه و چین – دو عضو دائم دارای حق وتو – خواستار حذف «شورای صلح» از پیش‌نویس آمریکایی شده‌اند.

براساس منابع دیپلماتیک الجزیره، ایالات متحده برای بار دوم پیش‌نویس اصلاح‌شده‌ای را میان اعضای شورای امنیت توزیع کرده که از طرح جامع پایان درگیری در غزه حمایت می‌کند و از همه طرف‌ها می‌خواهد فوراً و به‌طور کامل آن را اجرا کنند.

این منابع توضیح دادند که اشاره‌ای صریح به «مسیر دستیابی به خودمختاری و ایجاد دولت فلسطینی» در پیش‌نویس افزوده شده است، و همچنین نقش آمریکا در آغاز گفت‌و‌گو میان اسرائیل و فلسطینی‌ها برای «افق سیاسی همزیستی مسالمت‌آمیز و شکوفا». 

این منابع همچنین فاش کردند که پیش‌نویس جدید روشن می‌کند که اختیار و نظارت «شورای صلح» بر غزه «انتقالی» خواهد بود.

مشارکت مصر

وزیر خارجه مصر، بدر عبدالعاطی، سه‌شنبه اعلام کرد که چندین کشور نسبت به پیش‌نویس آمریکایی ملاحظاتی دارند و ابراز امیدواری کرد که بدون لطمه‌زدن به ثوابت فلسطینی، به فرمولی توافقی دست یابند. 

او توضیح داد که مصر در مذاکرات جاری در نیویورک مشارکت دارد و روزانه با آمریکا و همچنین با تمام اعضای شورای امنیت و گروه عربی – از طریق الجزایر، عضو کنونی شورا – رایزنی می‌کند.

دولت رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، اعلام کرده که تلاش‌هایی را در شورای امنیت برای تدوین قطعنامه‌ای انجام می‌دهد که چارچوب بین‌المللی تشکیل نیروی ثبات در غزه را مشخص کند و گفته که کشور‌هایی که برای مشارکت داوطلب شده‌اند، نیازمند مجوز شورا هستند.

ترامپ چند روز پیش گفت که معتقد است زمان رسیدن این نیروی بین‌المللی به غزه «بسیار نزدیک» شده و امور «تا این لحظه به خوبی پیش می‌روند» در چارچوب آتش‌بس.

آتش‌بس در غزه از دهم اکتبر گذشته – پس از دو سال از «نسل‌کشی» اسرائیل – براساس توافق شرم‌الشیخ که با میانجیگری قطر، مصر و ترکیه و طبق طرح ۲۰‌بندی رئیس‌جمهور آمریکا حاصل شد، اجرا شده است.

اما اسرائیل همچنان تقریباً روزانه حملاتی علیه غزه انجام می‌دهد و ورود کمک‌های انسانی را برخلاف مفاد توافق محدود می‌کند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین