آفتابنیوز : آفتاب: چندماه پیش شنیدیم که بازار فروش مصنوعات چینی در بازار صنایع دستی اصفهان داغ شده، اندکی بعد برنج چینی در بازارهای شمال کشور دیدیم، کمی بعد خورشتهایمان با رب گوجه فرنگی چینی رنگ و بو گرفت، اکنون زمان آن رسیده که "کشمش سبزقلمی چینی" را در بازار کاشمر ببینیم. فردا هم لابد باید زیره چینی از کرمان بخریم!
چینیها هر روز که میگذرد، بیشتر از دیروز حلقه محاصره اقتصادی خود را تنگتر میکنند. جنس چینی به خانههای ما، سفرههای ما و حتی به زیر پیشانی ما شیعیان هم خزیده و ما هرگز نفهمیدهایم جانماز و مهری که با آن نماز میخوانیم، ساخت چین است. تا پیش از این، کفش و کیف و لباسمان چینی بود، حالا جانماز و تسبیح و مهر مکانیزه چینی هم داریم.
اما این پایان ماجرا نیست. بادام زمینی چینی و هندی، فندق ترکیهای، مغز فندق جمهوری آذربایجان، بادام مخصوص هندی، کشمش تخمه کدو و مغز گردوی چینی، بادام درختی آمریکایی، اسپانیایی، سوریه، سریلانکا و تایلندی و... ؛ این روزها آن قدر در بازار آجیل فروشان و دوره گردان کشور فراوان شده که بیم آن می رود تا چند سال آینده باتوجه به شرایط بسیار سخت کشاورزی در ایران شاهد ورود پسته و زعفران چینی و افغانستانی و آمریکایی هم باشیم.
کشمش چینی هم وارد بازار شد این چشم بادامیهای پر تلاش این روزها از مهر و نماز ما هم گذشتهاند و حالا دست گذاشتهاند روی کالاهای سنتی ما. کار به جایی رسیده است که صنایع دستی اصفهان را انبوهسازی کردهاند و سیر و رب گوجه فرنگی و نمک چینی هم سر سفره ما آوردهاند و این روزها درست در فصل انگور چینی کاشمریها، کشمش چینی هم به بازار آمده است.
کشمش چینی در سه اندازه کوچک، متوسط و بزرگ به صورت گسترده به بازار عرضه شده و معادلات تولید و بازرگانی این محصولات سنتی را برهم زده است. حالا دیگر تنها این کشمش سبز قلمی کاشمر نیست که با شیرینیاش گلوی آدم را میسوزاند چه آن که کشمش چینی هم گلو را میسوزاند، البته با قیمت شکنیاش.
اینکه باغداران کاشمری هنوز نتوانستهاند کشمش سال گذشته را بفروشند، برای کسی مهم نیست و باز اینکه احتمالا محصول امسال هم روی دست "تاکداران" این شهر بزرگ میماند، برای کسی اهمیت ندارد، فقط مهم این است که چینیها نشان دادهاند میتوانند زیره به کرمان ببرند چه آن که این روزها، کشمش بردن به کاشمر هم آسان شده است.
این روزها هرکس گذری به کاشمر داشته باشد میتواند زردی بازار کشمش سبز قلمی را به چشم ببیند چه آن که هیچ کس حاضر نیست بابت یک کیلوگرم "طلای سبز کویر" بهایی هم اندازه یک نان سنگک بپردازد و این گونه است که کارتن سه کیلویی کشمش معروف خراسانی حتی با قیمت 1500 تومان هم خریدار ندارد درحالی که کشمش چینی را میتوان کیلویی کم تراز500 تومان خرید.
کاشمر به لطف انگور لطیف و کشمش بینظیرش "شربت خانه خراسان" نام گرفته است. در این شهرقدیمی بیش از 22 رقم انگور کاشت میشود که دراین میان دو محصول معروف با نامهای " عسگری" و "پیکامی" درفرآوری و تولید "کشمش سبزقلمی" بیشترین کاربرد را دارند.
دو محصول "تیفی" و "مویز" هم از محصولاتی چون "صاحبی"، "لعل" و "رازقی" تولید میشوند. کاشمر دارای سه هزار و 306 هکتار تاکستان است و برداشت محصول از باغهای انگور برای تولید کشمش از نیمه دوم مرداد آغاز میشود؛ هرچند امسال به دلیل گرمای بیسابقه، برداشت انگور زودتر آغاز شده است.
براساس آمارهای موجود، 15 درصد انگور برداشت شده از "موستان"های کاشمر به صورت میوه تازه مصرف شده و 85 درصد این محصول به کشمش تبدیل میشود.
همچنین آمارها نشان میدهد 20 درصد کشمش تولیدی کاشمر سبز و 80 درصد آن به صورت طلایی یا در اصطلاح محلی دودی فرآوری میشود. کشمش تولیدی کاشمر با عنوان کشمش سبز قلمی شهره آفاق است و کشورهای مختلف متقاضی آن هستند.
محصول انگور کاشمر از نظر اشتغال زایی بسیار مؤثر است. مطابق برآوردهای جهاد کشاورزی کاشمر به ازای هر هکتار در سال 120 نفر - روز کار ایجاد میشود، یعنی سالانه یک میلیون و 58 هزار نفر - روز کار.
انگور کاشمر به علت لطافت، شیرینی، زودرسی و عاری بودن از آلودگیهای خاکی (به علت هدایت تاکها به حالت ایستاده یا پا چراغی) و تماس نداشتن خوشه با خاک منحصر به فرد است. این محصول به علت عدم استفاده از سموم شیمیایی در مراحل کاشت و داشت، فاقد هرگونه بقایای سموم است.
کاهش تولید انگور
پیشبینیها حاکی از آن است که امسال به دلیل گرمای بیسابقه و خشکسالی در بخشهایی از شهر کاشمر، تولید انگور حداقل 20درصد کاهش داشته است. این پیشبینی پس از آن مطرح شده است که کشاورزان در پی افزایش بیش از حد دمای هوا در تابستان، ناگزیر از برداشت زودهنگام محصول شدهاند.