پایگاه خبری آفتاب
۲۲ /شهريور /۱۴۰۵
Sunday 13 September 2026
کد خبر:۱۰۶۵۷۱۵
۱۵:۰۷
۱۴۰۵/۰۶/۲۲

پایان نشست اجلاس بریکس ۲۰۲۶

پایان نشست اجلاس بریکس ۲۰۲۶
هجدهمین اجلاس سران بریکس و نشست بریکس‌پلاس روز‌های ۲۱ و ۲۲ شهریور، (۱۲ و ۱۳ سپتامبر ۲۰۲۶) به میزبانی هند در دهلی‌نو برگزار شد؛ اجلاسی که در سایه جنگ‌ها و تنش‌های خاورمیانه، جنگ اوکراین، بحران انرژی و اختلال در زنجیره‌های تجارت جهانی ناشی از سلطه گری و یک جانبه گرایی آمریکا به یکی از مهم‌ترین گردهمایی‌های سیاسی کشور‌های جنوب جهانی تبدیل شد.
۱۵:۰۷
۱۴۰۵/۰۶/۲۲
به گزارش آفتاب نیوز،

مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران در جریان سفر سه روزه خود به دهلی نو ضمن شرکت و سخنرانی در هجدهمین اجلاس سران و رهبران کشور‌های بریکس پلاس، با برخی از همتایان خود دیدار و رایزنی کرد.

پزشکیان در این سفر به جز ناندار مودی نخست‌وزیر هند، با سران آفریقای جنوبی، مالزی، اتیوپی و ولیعهد ابوظبی دیدار کرد.

رئیس جمهور ضمن شرکت و سخنران در نشست اقتصادی بریکس پلاس با جمعی از نمایندگان ادیان و نخبگان و بازرگانان هند در محل اقامت خود دیدار کرد.

شایان ذکر است در حاشیه این دیدار، نمایشگاه نقاشی کودکان هندی که از سراسر این کشور جمع آوری شده بود، در حمایت از کودکان میناب که در جنگ ۴۰ روزه توسط دشمن آمریکایی _ صهیونیستی به شهادت رسیدند به نمایش درآمد.

دو عکس یادگاری با سران کشور‌های اصلی بریکس در روز نخست و سپس به همراه نمایندگان سازمان‌ها و کشور‌های مدعو و بریکس پلاس و نیز غرس نهال از برنامه‌های جانبی اجلاس هجدهم به میزبانی دهلی نو بود.

شایان ذکر است مسعود پزشکیان بعد از هفت سال اولین رییس جمهور از ایران است که به هند سفر می‌کند و این دیدار می‌تواند سرآغاز تعامل عمیق و گسترده در سطوح مختلف سیاسب اقتصادی و فرهنگی با توجه به مشترکات بسیار میان دو کشور باشد.

همچنین دیدار رئیس جمهور با شیخ خالد بن محمد بن زاید آل نهیان ولیعهد ابوظبی در حاشیه اجلاس بریکس و در حالی که دو کشور تحت الشعاع جنگ آمریکا و رژیم صهیونیستی در میانه جنگ در خلیج فارس و محاصره دریای هستند از بخش‌های ویژه این سفر بود.

یک مقام ارشد ایرانی در گفت‌و‌گو با ایسنا، دیدار رییس جمهور با ولیعهد ابوطبی را در فضایی «آرام و سازنده» توصیف کرد.

بریکس اکنون مجموعه‌ای گسترده‌تر از اقتصاد‌های نوظهور را دربر می‌گیرد و رهبران آن بر افزایش نقش کشور‌های جنوب جهانی در تصمیم‌گیری‌های بین‌المللی تأکید کردند. با نگاهی به اظهارات و سخنرانی مقامات ارشد کشور‌های اصلی بریکس روشن است که این کشور‌ها بر نگاهی مستقل در حکمرانی جهانی و عبور از یک جانبه گرایی تاکید دارند.

نارندرا مودی؛ اصلاح نظم جهانی و مقابله با «هرمی از امتیازات»

نخست‌وزیر هند در سخنان خود گفت جهان با افزایش تنش‌های ژئوپلیتیکی، اختلال در زنجیره تأمین و بحران‌های اقلیمی روبه‌روست. مودی خواستار اصلاح نهاد‌های بین‌المللی، به‌ویژه سازمان ملل و ساختار‌های مالی جهانی، و افزایش سهم کشور‌های جنوب جهانی شد. او همچنین نسبت به «سلاح‌سازی فناوری و مواد معدنی حیاتی» هشدار داد و بر همکاری در حوزه هوش مصنوعی، سلامت، انرژی، امنیت غذایی و زیرساخت‌های دیجیتال تأکید کرد.

ولادیمیر پوتین؛ بریکس به‌عنوان ستون نظم چندقطبی

رئیس‌جمهور روسیه بریکس را یکی از ابزار‌های مهم شکل‌گیری نظم جهانی چندقطبی دانست و بر تبدیل همکاری‌های سیاسی به همکاری‌های عملی اقتصادی تأکید کرد. از نگاه مسکو، فناوری، سرمایه‌گذاری، زیرساخت، تجارت و سازوکار‌های پرداخت از مهم‌ترین زمینه‌های همکاری آینده بریکس هستند. پوتین همچنین بر گسترش روابط اقتصادی روسیه و هند و افزایش تجارت دوجانبه تأکید کرد.

شی جین‌پینگ؛ «بریکس بزرگ‌تر» و استقلال اقتصادی

رئیس‌جمهور چین خواستار تقویت همکاری اقتصادی، سیاسی و امنیتی میان اعضای بریکس شد و تأکید کرد این گروه باید به یک سکوی عملی برای توسعه جنوب جهانی تبدیل شود. شی پیشنهاد‌هایی از جمله ایجاد منطقه متن‌باز هوش مصنوعی بریکس، همکاری در مناطق ویژه اقتصادی و برگزاری مجمع تجارت خدمات را مطرح کرد. چین همچنین بر ثبات زنجیره‌های صنعتی، ایجاد بازار یکپارچه‌تر و نقش فعال‌تر بریکس در مسائل جهانی تأکید دارد. ⁠

مسعود پزشکیان؛ توسعه تجارت و نقش فعال‌تر ایران

رئیس‌جمهور ایران در اجلاس بر استفاده بیشتر از ارز‌های ملی در تجارت میان اعضای بریکس و تقویت همکاری‌های اقتصادی تأکید کرد. پزشکیان همچنین بر ضرورت آن تأکید داشت که بریکس صرفاً مصرف‌کننده فناوری نباشد، بلکه در تولید دانش، فناوری و تعیین استاندارد‌های اقتصاد دیجیتال نقش داشته باشد. در حاشیه اجلاس نیز دیدار پزشکیان با مقام‌های کشور‌های عضو، از جمله هند و امارات، مورد توجه قرار گرفت.

گفتنی است، با توجه به جنگ آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه ایران که بر اجلاس مذکور سایه انداخته بود، اعضا بر خویشتنداری، کاهش تنش و راه‌حل‌های دیپلماتیک تأکید کردند؛ توافقی که با حمایت ایران و امارات حاصل شد، از مهم‌ترین نقاط دیپلماتیک اجلاس بود.

گزارش خطا
ارسال پیام
captcha