آفتابنیوز : آفتاب: خواهرزاده امام موسي صدر به ادعاي معاون وزير اطلاعات پاسخ داد
نزدیک به دو هفته پیش یک هیات لبنانی منصوب رئیس جمهور این کشور به همراه برخی اعضای خانواده امام موسی صدر عازم لیبی شدند و طی ملاقات با شش عضو دولت انتقالی این کشور به تبادل اطلاعات در خصوص وضعیت پرونده امام موسی صدر پرداختند. درخصوص نتایج این سفر با مهدی فیروزان، خواهرزاده امام موسی صدر گفتگو کردیم.
در سفر هیات لبنانی پیگیر پرونده امام موسی صدر به لیبی چه کسانی حضور داشتند؟
من به عنوان عضو خانواده امام موسي صدر به همراه هیات عاليرتبه لبنانی متشكل از عدنان منصور (وزیرخارجه لبنان)، صدرالدین صدر (پسر امام موسی صدر)، قاضي حسن شامی (نماينده دولت لبنان) و هیثم جمعه، مدیرکل مهاجران وزارت خارجه لبنان به لیبی سفر كرديم. این هیات از سوي رئیس جمهور لبنان تعیین شده بودند. در این سفر ما شش ملاقات با مقامات ليبی داشتیم. پنجشنبه 22 دي در ابتدای سفر با وزیرخارجه و سپس وزیر کشور لیبی دیدار کردیم. دیدار سوم نیز با جناب آقاي عبدالجلیل، رئیس شورای انتقالی لیبی بود. این دیدارها به همراه ملاقات با نخست وزیر و وزير دفاع لیبی همگی در یک روز انجام شد. دولت انتقالي با تنظيم اين همه ملاقات در يك روز حساسيت و جديت خود را به ما منعكس ميكرد. همچنين با توجه به اينكه روز جمعه در ليبي تعطيل است، فرصتي بود كه با برخي از مطلعان پرونده امام موسي صدر در ليبي گفت و گوي غيررسمي داشته باشيم كه اطلاعات جديدي را به دست آورديم؛ از جمله اينكه با فردي آشنا شديم كه طي سالها 1994 تا 1996 ميلادي (1373 تا 1375شمسي) زندانبان امام بوده است. روز شنبه نيز با وزير دادگستري ليبي كه مسئوليت پرونده امام را دارد و چند مقام ارشد دادستاني اين كشور ( آقايان مستشار محمود اليسر و قاضي عبداللطيف قدور) ديدار داشتيم. در ديدار آخر همكاري مشترك ميان اين دو مستشار و قاضي حسن شامي، نماينده دولت لبنان طراحي و عملا با تبادل اطلاعات نخستين گام عملي مشترك ميان ليبي و لبنان، پس از 33 سال براي آزادي امام موسي صدر برداشته شد.
نتیجه این دیدارها چه بود؟
در این ملاقاتها متوجه شدم كه پرونده امام موسي صدر و وضعيت ايشان براي مقامات لیبی بسيار حائز اهميت است. وزیرخارجه لیبی مهمترین اولویت سیاست خارجی لیبی را پیگیری قضیه امام موسی صدر و آزادی ایشان اعلام کرد. در مجموع در این ملاقاتها دو مورد مشهود بود: نخست اینکه آشکار بود دولت انتقالی لیبی در فاصله کوتاه شکلگیریاش به طور جدی به جمعآوری اطلاعات و مدارک مرتبط با امام موسی صدر در دفاتر قذافی، عبدالله سنوسی، وزیر اطلاعات دوره قذافی و سایر دفاتر امنیتی پرداخته بود؛ دوم اینکه دادستان لیبی به عنوان مسئول رسیدگی به پرونده تعیین شده بود و اطلاعات مهمی در این پرونده داشت.
مهمترین اطلاعات و اسنادی که در این ملاقات ها ارائه شد، چه بود؟
مجموعه اسنادی که جمع آوری کرده بودند، حکایت از آن داشت که امام موسي صدر در طول این سال ها زندانی بوده است. مقامات لیبی در این اسناد نام زندانبانهای ايشان و مقامات امنیتی متولی حفاظت از او در تشکیلات قذافی را ليست کرده بودند. آقای عبدالجلیل، رئیس شورای انتقالی لیبی به من گفتند: «ما تا قبل از سقوط طرابلس از امام موسی صدر خبر داشتیم اما پس از سقوط طرابلس سرنخها همگي گم شد.» بنابراين در این سفر، براساس همین شواهد، این تئوری که امام در روزهای اول سفر به لیبی به شهادت رسیده اند، به کلی رد شد. اطلاعات مقامات لیبیایی همگی دال بر این بود که امام موسی صدر هنوز زنده است.
درحال حاضر مقامات لیبی در این پرونده به دنبال چه هستند؟
مقامات لیبی به دنبال سرنخهایی هستند تا محل زندان امام موسی صدر را پیدا کنند. نکته مهمی که از دیدار با وزیر دادگستری لیبی باید بگویم این است که از ایشان سوال کردیم: آیا هنوز مناطقی وجود دارد که به تسخیر شما درنیامده باشد که او در جواب گفت: هنوز مناطق «واسعه و شاسعه»ای در جنوب ليبي وجود دارد که دولت انقلابي نتوانسته بر آن مناطق کنترل پیدا کند. این مسئله را وزیردفاع لیبی نیز تأیید کرد.
آخرين تحولات پرونده در اين هماكاري مشترك ميان ليبي و لبنان چه بوده است؟
همكاري خوب شروع شده است كه اميدوارم با توجه به جديت و اولويتي كه در كلام مقامات ليبيايي بود، در عمل هم شاهد اقدامات سريع اين مقامات براي نجات امام باشيم. همانطور كه وزير دادگستري ليبي در ديدار با ما تصريح كرد كه در ارتباط با پروندههاي آدمربايي ما تمام تلاش خود را انجام ميدهيم كه زماني به هدر نرود؛ چراكه عنصر زمان مهم است، حالا چه برسد به شخصيتي همچون امام موسي صدر كه جهان اسلام و تحولات اخير نيازمند اوست. همچنين گفتني است كه دو مستشار ليبيايي مسول پرونده امام وارد لبنان شدند تا به پرونده را پيگيري كنند.
آقاي گرامي، معاون وزیر اطلاعات چندی پیش در همايشي اعلام کرده بود که اطلاعات درباره امام موسی صدر ضد و نقیض است و برهمین اساس، از شهادت ایشان خبر داده بود. موضع خانواده امام موسي صدر برابر اين ادعا چيست؟
اسناد جمع آوری شده، اسناد ضد و نقیضی نبود. در کشور ما دو رویکرد اسنادی و تحلیلی درخصوص سرنوشت امام موسی صدر وجود دارد. براساس رویکرد تحلیلی برخی افراد میپرسند که چگونه ممکن است حکومت تروریستی قذافی امام موسي صدر را طی این 33 سال نگاه داشته باشد؟ خوب این تحلیل است! اما خانواده امام موسی صدر براساس رویکرد اول؛ یعنی براساس اسناد، اخبار و شواهد به حیات امام موسی صدر اعتقاد دارد. بسیاری از این اسناد مبتنی بر نقل قول شاهدان عینی، مقامات کنونی لیبی و انقلابیونی است که دیروز در شمار معارضان زندانی دولت قذافی بودند و بعدها توانستند به کشورهای خارجی بگریزند. اما معتقدان به شهيد شدن امام، عمدتا بر اساس تحليل و نقلوقولهاي متهمان و شاهدان دست دوم و سوم به اين جمعبندي رسيدهاند. در خلال گفتوگوهايم با اين گروه در اين سال ها، به اين نتيجه رسيدهام كه هيچگاه كار علمي و متديك بر روي اسناد گوناگون و يا براي جمعآوري اطلاعات از شاهدان و متهمان صورت نگرفته است اما در مقابل جمعبندي خانواده مبني بر حيات امام حاصل يك سلسله بررسيهاي ميداني و اسناد و اخبار شاهدان عيني است. در ملاقاتهاي اخير با مقامات ليبيايي و اطلاعات آنان تقريبا هيچ احتمالي سلبي و متناقض با جمعبندي خانواده داده نشد.
منبع: با اندكي تلخيص در روزنامه همشهري