آفتابنیوز : آفتاب: مديرعامل سازمان آتشنشاني و خدمات ايمني شهرداري تهران با بيان اينكه در بحث چهارشنبهسوري ميان دستگاههاي مسئول اجماع وجود ندارد، تصريح كرد: لازمه نگاه و هدف سيستمي حركت همه افراد و دستگاههاي مسئول به سمت هدف است.
سيد رضا خوشزاد افزود: فرهنگ عزاداري را خيلي خوب برگزار ميكنيم اما هنوز بلد نيستيم چگونه مراسم شادي و چهارشنبهسوري را برگزار كنيم.
وي با بيان اينكه در فضايي كه ميان پدر و مادر خانواده اختلاف وجود داشته باشد رشد فرزند به درستي انجام نخواهد شد تصريح كرد: متاسفانه در بحث چهارشنبهسوري ميان مسئولان و نهادهاي مسئول اجماعي وجود ندارد.
خوشزاد با بيان اينكه آتشنشاني يك حلقه كوچكي از سيستم است گفت: سيستمهاي كوچكي كه در دل اين سيستم جاي دارند بايد بيايند و وظايف خود را اجرا كنند.
چهارشنبهسوري تهديد نيست
مديرعامل سازمان آتشنشاني و خدمات ايمني شهرداري تهران با تاكيد بر اينكه چهارشنبهسوري يك تهديد نيست، اظهار كرد: بر اساس آيين گذشتگان اين آيين در دل و روح مردم حضور دارد و شهروندان نيز بر اساس همين ويژگي قصد دارند اين جشن را برگزار كنند.
به گفته خوشزاد اين افراد بجز افرادي هستند كه با سوء نيت وارد اين مراسم ميشوند.
وي با طرح اين سوال كه آيا بايد به عنوان يك ضد ارزش به اين گونه مراسمات نگاه كرد يا خير؟ افزود: مگر ما در ماههاي محرم و صفر عزاداري نميكنيم پس بايد همانگونه كه در اين ايام مردم وارد ميشوند و خود وظايفي را بر عهده ميگيرند مراسم چهارشنبهسوري نيز به اين سمت حركت كند كه مردم خودشان آن را اداره كنند.
خوشزاد ادامه داد: 32 سال از پيروزي انقلاب گذشته و بايد ببينيم كه آيا در طول اين مدت برخوردهاي دفعي و خشونتبار در اين دسته مراسمات مشكل ما را حل كرده يا خير؟
وي با بيان اينكه سرزنش زياد كودكان باعث از بين رفتن اعتماد به نفس، ترساندن باعث بزدل بودن، خشونت باعث خشن شدن و ... ميشود گفت: به عنوان مديرعامل سازمان آتشنشاني نميدانم چگونه و با چه كلمات و الفاظ و تصاويري كودكان و خانوادهها را به سمت و سويي هدايت كنيم كه بدانند ايمني برايشان مهم است.
وي با بيان اينكه در اين راستا دست استمداد به سوي تمام دوستان دراز ميكنيم خاطرنشان كرد: دوست داريم در سال 91 به سمت و سوي فرهنگسازي حركت كنيم.
مديرعامل سازمان آتشنشاني و خدمات ايمني شهرداري تهران با اشاره به اقدامات انجام شده از سوي اين سازمان درباره چهارشنبه آخرسال خاطرنشان كرد: انتظار داريم با اقداماتي كه انجام دادهايم آمار حوادث در سال جاري كاهش يابد.
وي با بيان اينكه بحث ما تنها چهارشنبهسوري نيست، بلكه ايمني است ابراز اميدواري كرد كه با همكاري تمام نهادها بتوان ايمني را در جامعه گسترش داد.
وي با ابراز تمايل نسبت به ادامه روند برگزاري چنين همايشها و ميزگردهايي تحت شوراي راهبردي و فرهنگي در سازمان آتشنشاني خاطرنشان كرد: با نگاهي كه شهردار تهران مبني بر اجتماعي بودن نهاد شهرداري در اين سازمان ايجاد كرده، ما نيز همين نگاه را دنبال ميكنيم و معتقديم چنين جلساتي به عنوان يك نهاد اجتماعي بايد در سازمان آتشنشاني تشكيل شود.
چهارشنبهسوريبايد امكانات چهارشنبهسوري را فراهم كرد
همچنين دكتر مصطفي اقليما ، رييس انجمن مددكاري ايران چهارشنبه سوري را جشن آشتيكنان مردم ايران با يكديگر و رفع كدورتها دانست و گفت: رفتارهاي غلط مسئولان سبب بروز چنين ناهنجاريهايي در اين آيين شده است.
وي با بيان اينكه پيشگيري از حوادث چهارشنبهسوري بر عهده آتشنشاني نيست، گفت: وظيفه اين امر بر دوش مسئولان وزارت كشور و ساير ارگانها است.
اقليما چهارشنبهسوري را جشن آشتيكنان مردم ايران با يكديگر و رفع كدورتها دانست وگفت: در گذشته با روشن كردن يك بوته اين آيين را به جا ميآورديم اما امروزه متاسفانه با رفتارهاي غلط مسئولان و اينكه آنان نميدانستند در مقابل اين آيين چه بايد بكنند ناهنجاريهايي در اين آيين به وجود آمده است.
اين كارشناس علوم اجتماعي با بيان اينكه بايد امكانات اجراي جشن چهارشنبهسوري را فراهم كرد، گفت: پيشنهاد ميكنم مواد استاندارد كه داراي آسيبرساني كم هستند را بدون گمركي و با هزينههاي كم به كشور وارد و يا آن را در داخل كشور توليد كنيم چرا كه با اين كار ديگر جلوي توليد زيرزميني موادي كه بسيار خطرناك هستند در داخل كشور گرفته خواهد شد.
اقليما با بيان اينكه با اعمال زور به هيچجا نميرسيم تصريح كرد: امروزه بچهها يك تا دو ساعت را بيشتر در كنار خانواده سپري نميكنند و مابقي زمان بيداري اين افراد در مدرسه و جامعه سپري ميشود بنابراين نهادهايي مانند آموزش و پرورش نيز موظف است بحثهاي كنترل و پيشگيري از حوادث چهارشنبه آخرسال را به دانشآموزان منتقل كند.
رييس انجمن علمي مددكاري ايران با تاكيد بر اينكه بهتر است به جاي افزايش تعداد ماموران پليس در چنين شرايطي NGO هاي محلي را فعالتر كرد، افزود: نقش رسانهها در پيشگيري و كنترل حوادث چهارشنبه آخرسال بسيار مهم است با روزنامه و مطبوعات ميتوان به جوانان رسيد و اعتماد آنان را جلب كرد اما به شرطي كه تمامي مسايل مطرح شده از سوي افراد در اين رسانهها منعكس شده و سليقهاي عمل نشود.
وي با تاكيد بر اينكه بايد مسايل از نگاه جوانان ديده شود افزود: طبيعي است كه يك جوان 20 ساله نميتواند حرف يك كارشناس 60 ساله را بپذيرد.
با برنامهريزيهاي غلط فرهنگ چهارشنبه سوري را به جاي ديگري بردهايم در آپارتمان 60 متري نميتوان هيجان را تخليه كرد
اقليما با بيان اينكه فرهنگ چهارشنبهسوري فرهنگ درستي بوده است، تصريح كرد: متاسفانه با برنامهريزيهاي غلط اين فرهنگ را به جاي ديگري بردهايم.
وي با بيان اينكه امروزه ديگر جايي براي تخليه هيجانات نيست، گفت: در يك آپارتمان 60 متري نميتوان هيجان را تخليه كرد و اگر بخواهيم آن را در مكانهاي ديگري نيز تخليه كنيم هزينهها آنقدر بالاست كه گاهي به اندازه حقوق پدر خانواده ميشود.
جرائم متخلفان در چهارشنبه آخرسال
در ادامه اين ميزگرد، محمدرضا گيوكي، معاون قضايي مجتمع قضايي بعثت با اشاره به فرا رسيدن ايام چهارشنبه آخر سال گفت: مگر ميتوان ادعا كرد كه يك آيين چند هزار ساله غلط است؟ مگر ما آن را بنا نهادهايم كه بخواهيم اكنون آن را برداريم؟
وي با بيان اينكه اگر آدمي را از موضوعي سلب كنيم وي به انجام آن حريصتر ميشود، تصريح كرد: اگر به فردي بگوييم كه حق ندارد در ايام چهارشنبهسوري از خانه خارج شود و از سوي ديگر امكاناتي نيز در خانه در اختيارش قرار ندهيم، طبيعتا وي دست به اقدامات شيطنتآميز خواهد زد.
وي پيشنهاد داد كه دستگاههاي مسئول از امسال يا در صورت دير شدن از سالهاي آينده محلهايي را براي برگزاري مراسم آتشبازي و آيينهاي اصيل چهارشنبهسوري در نظر بگيرند.
معاون مجتمع قضايي بعثت با بيان اينكه اقدامات پليسي را در اين زمينه نميپسندم، ادامه داد: در صورتي كه تمامي امكانات ذكر شده فراهم شود، پليس ميتواند با كساني كه مرتكب خلاف شدهاند و درمكانهايي خارج از محلهاي در نظر گرفته شده اقدام به انجام كارهاي ناهنجار كردهاند، برخورد كند.
به گفته گيوكي همانگونه كه بحث امنيت اخلاقي هيچ ربطي به پليس ندارد، در بحث چهارشنبهسوري نيز ابتدا بايد تمامي شرايط را براي تفريح فراهم كرد و پس از آن توقع برخورد قاطع از سوي پليس داشت.
معاون مجتمع قضايي بعثت با بيان اينكه جوانان حق شاديكردن در اين ايام را دارند، در عين حال افزود: آنان حق ندارند كه به بهانه شاديكردن باعث سقط شدن بچه زني باردار يا سكته يك پيرمرد شوند.
گيوكي در پايان به تشريح برخي از مجازاتهاي قانوني جرايم معمول در ايام چهارشنبه آخر سال نظير وارد كردن، ساختن، حمل و نگهداري مواد منفجره و تخريب اموال پرداخت.
چهارشنبهسوري
99 درصد زيباييهاي چهارشنبهسوري ديده نميشود
همچنين، عبدالحسن خلعتبري مدير بازرسي سازمان آتشنشاني شهرداري تهران گفت: 99 درصد زيباييهاي چهارشنبهسوري ديده نميشود.
وي با بيان اينكه زيباييها در مراسمي نظير چهارشنبهسوري كاملا پديدار است، خاطرنشان كرد: در اين نوع از مراسمات مانند مراسمهاي مذهبي يك نوع تمرين فردي و اجتماعي شكل ميگيرد.
مدير بازرسي سازمان آتشنشاني شهرداري تهران ادامه داد: در اين گونه مراسمها شيوه صحيح رفتار و چگونگي برقراري ارتباط با جامعه تمرين ميشود.
وي آيين چهارشنبهسوري را نوعي وحدت دانست و آن را در راستاي منافع كشور خواند.
مدير بازرسي سازمان آتشنشاني شهرداري تهران با بيان اينكه متاسفانه 99 درصد زيباييهاي اين مراسم ديده نميشود، تصريح كرد: يك درصد حوادث و تلفات را بزرگنمايي ميكند و از كنار تمامي لطافتها، زيباييها و بازتابهاي آن صرفنظر ميكند.
دكتر مجيد ابهري ،آسيبشناس مسايل اجتماعي، از ديگر كارشناسان حاضر در اين ميزگرد بود كه شهركاكباتان، شهركغرب، سعادتآباد و ساير شهركهاي اقماري در تهران را از مناطق آسيبساز در ايام چهارشنبهسوري اعلام كرد.
وي بيان اينكه هر سال در آستانه ورود به سال جديد اضطرابي به دليل حوادث چهارشنبه آخرسال به خانوادههاي ايراني وارد ميشود، تصريح كرد: بر اساس تمهيدات يك گروه از جوانان و نوجواناني كه داراي مشكلات رفتاري هستند براي جلب توجه ديگران دست به اقداماتي ميزنند كه هم براي خودشان و هم براي ساير افرادي كه در اين ماجرا نقشي ندارند خطرآفرين است.
اين كارشناس علوم اجتماعي با تاكيد بر اينكه ايجاد صدا و انفجارهاي مهيب هيچ ربطي به سنت و فرهنگ ايراني ندارد، خاطرنشان كرد: آيين چهارشنبهسوري پيش از اسلام نيز بود و پس ازآن فرهنگهايي نيز از اسلام وارد آن شد و با آن آميخت.
چهارشنبهسوري ريشه اسلامي دارد
به گفته ابهري برخي از كارشناسان معتقدند كه چهارشنبهسوري داراي ريشه اسلامي نيز هست و به ماجراي مختار ثقفي باز ميگردد.
اين آسيبشناس با بيان اينكه سوزاندن كمد، انفجار گازپيكنيك و ... سنت نيست و هيچ ربطي به چهارشنبهسوري ندارد، گفت: در صورتي كه پليس يا سازمان آتشنشاني با افرادي كه دست به اين كار ميزند برخورد كند هيچكس حق گلگي ندارد.
وي با بيان اينكه در طول سال موضوع تخليه انرژي را براي فرزندانمان به بهانههاي مختلف فراهم نكردهايم، خاطرنشان كرد: مراسمي مشابه چهارشنبهسوري تحت عنوان « بونفاير» در آخرين يكشنبه سال ميلادي در انگلستان اجرا ميشود كه در آن شهروندان با عروسكي به نام «گاي» به در منازل ميروند و براي عروسكشان شيريني ميگيرند.
به گفته ابهري در اين مراسم نه كسي دچار قطع عضو ميشود و نه كسي بچهاش سقط ميشود و نه اتفاقهاي مشابه آن رخ ميدهد.
22 سازمان ونهاد وظيفه پيشگيري از حوادث چهارشنبهسوري را بر عهده دارند
اين كارشناس علوم اجتماعي با تاكيد بر اينكه 22 سازمان و نهاد وظيفه پيشگيري از حوادث چهارشنبهسوري را بر عهده دارند، خاطرنشان كرد: متاسفانه اين نهادها در طول ساليان گذشته به وظايفشان عمل نكردند و در حال حاضر اين وظايف بر دوش نهادهايي مانند پليس، آتشنشاني و شهرداري محول شده است.
به گفته وي در صورتي كه اين نهادها تا اين حد وسيع براي رويدادهايي نظير چهارشنبهسوري در حالت آمادهباش قرار گيرند سرويسدهي آنان در اين زمان و رسيدگي به ساير وظايفشان روبرو خواهد شد.
افزايش يكهزارنفري آسيبديدگان در سال گذشته آسيبديدگي چهار برابري پسران نسبت به دختران
ابهري با بيان اينكه در سال 88 ، يكهزار و 928 نفر در حوادث چهارشنبه آخرسال دچار حادثه شدهاند اظهار كرد: اين در حاليست كه اين آمار در سال 89 با افزايش حدود يكهزار نفري به دو هزار و 888 نفر رسيده است كه اميدوارم اين آمار در سال 90 بيش از يكهزار نفر كاهش داشته باشد.
به گفته اين كارشناس علوم اجتماعي بر اساس آمار در سال گذشته پسران چهار برابر دختران دچار آسيبديدگي شدند كه از اين ميان 32 درصد آنان دانشآموز بودند.
وي با بيان اينكه 48 درصد اين افراد در حين بازي دچار حادثه شدهاند، گفت: 46 درصد ديگر نيز به دليل استفاده از وسايل آتشبازي غيراستاندارد دچار حادثه شدهاند.
وسايل امروزي آدم را به ياد خمپاره و كاتيوشا مياندازد
ابهري با بيان اينكه لوازم آتشبازي امروزه آدم را به ياد خمپاره، كاتيوشا و ادوات جنگي مياندازد تصريح كرد: افرادي ارز را از كشور ما خارج ميكنند و به جاي آن اين مواد محترقه را وارد بازار ميكنند كه معتقدم بهتر است به جاي اين اقلام غيراستاندارد با اين قيمتهاي زياد از خارج از كشور بياوريم انواع استاندارد آن را در داخل كشور به صورت ايمن توليد و در مراكز معتبر به فروش برسانيم.
چه بخواهيم چه نخواهيم چهارشنبهسوري برگزار ميشود
اين آسيبشناس مسايل اجتماعي با تاكيد بر اينكه چه بخواهيم و چه نخواهيم مراسم چهارشنبهسوري برگزار ميشود تصريح كرد: پس چه بهتر خودمان بيايم و اين مواد را به صورت استاندارد توليد كنيم.
وي با اشاره به فوت پنج نفر و نقص عضو 18 تن ديگر بر اثر حوادث چهارشنبهسوري تصريح كرد: دست به عنوان اولين نقطه در معرض خطر با 37 درصد و پس از آن چشم با آمار 29 درصد آسيبديدگي در صدر قرار دارد.
هيجانطلبي غريزه فطري در جوانان است
وي در بخش ديگري از سخنانش با بيان اينكه هيجانطلبي يك غريزه فطري در جوانان است، گفت: جوانان دوست دارند هيجان خود را تخليه كنند.
وي با تاكيد بر اينكه بايد با واردكنندگان اين مواد نيز برخورد كرد تصريح كرد: ما تنها ميآييم در اين بحث آمار سوختهشدگان و آسيبديدگان را مطرح ميكنيم اما اگر بخواهيم آمار آسيبديدگان غيرمستقيم را نيز حساب كنيم اين آمار شديدا بالا خواهد بود.
تاثير غيرمستقيم انفجارها پس از چهارشنبهسوري مشخص ميشود
به گفته ابهري افرادي كه ناراحتي قلبي و مغزي دارند و غيره بر اثر وارد شدن شوكها و ضربههاي ناشي از انفجار مواد محترقه در ايام چهارشنبهسوري با عوارضي روبرو ميشوند كه بروز آن پس از چهارشنبهسوري خواهد بود.
شوكهاي وارد شده به بانوان باردار بر روي جنين تاثير دارد
به گفته اين آسيبشناس مسايل اجتماعي وارد شدن شوكها و استرسهاي ناشي از اين انفجارها نيز علاوه بر اينكه ممكن است سبب سقط جنين در برخي از بانوان باردار شود ممكن است تاثيراتي نيز بر روي جنين و سلامت آن پس از تولد داشته باشد.
بزرگداشت يك سنت نبايد چنين هزينه گزافي داشته باشد
ابهري با تاكيد بر اينكه بزرگداشت يك سنت آيين و فرهنگ نبايد داراي چنين هزينه گزافي داشته باشد اظهار كرد: اطلاعرساني، آموزش و استفاده از رسانهها تاثير زيادي در كنترل اين رفتارها در چهارشنبهسوري خواهد داشت.
اختصاص مكانهاي مشخص براي برگزاري چهارشنبهسوري كنترلها بايد از مهدهاي كودك آغاز شود
اين كارشناس علوم اجتماعي همچنين در بخش ديگري از سخنانش پيشنهاد داد شهرداري با همكاري سازمانهايي نظير آتشنشاني و مدارس مكانهايي را در پاركهاي سطح شهر ايجاد كنند تا شهروندان در كنار گروههايي نظير اركستر، آتشبازي و ... آيين چهارشنبه آخرسال را بدون اقلام غيراستاندارد و خطرآفرين برپا كنند.
اين آسيبشناس با اشاره به نقش رسانهها در كنترل و پيشگيري از حوادث آخرسال تصريح كرد: افرادي كه رفتار پرخطري را انجام ميدهند و به همين وضع به خيابانها ميآيند طبيعتا نه روزنامه ميخوانند و نه تلويزيون ايران را نگاه ميكنند بنابراين بايد گفت با بگير و ببند و تبليغات نه تنها نميتوان كاري كرد بلكه اتلاف هزينه نيز محسوب ميشود.
وي با بيان اينكه امروزه نسل جوان بيشتر به جاي مراجعه به روزنامه به اينترنت رجوع ميكنند تصريح كرد: بايد يك نسل بگذرد تا بتوان فرهنگ صحيح چهارشنبهسوري را اجرا كرد، بنابراين بهتر است از مهدهاي كودك و مدارس ابتدايي آغاز كنيم تا بتوان نسلهاي بعدي را درست كرد.
چهارشنبهسوريبه گزارش ايسنا، داوود صفايي، روزنامهنگار و پژوهشگر علوم ارتباطات در بخش ديگري از اين ميزگرد گفت: رشد و تراكم جمعيت، فرهنگ صنعتي و ... چهارشنبه سوري را به معضلي بزرگ تبديل كرده است.
وي با بيان اينكه كودكان به ميزان زيادي تحت تاثير مستقيم و غيرمستقيم رسانهها قرار دارند، خاطرنشان كرد: در طول سي و دو سال اخير تلاش زيادي شده كه افراد با تاثير گرفتن از رسانهها رفتارهاي مطلوب خود را افزايش و نامطلوب را كاهش دهند اما افزايش آمارها در اين مدت بيانگر اين است كه در اين زمينه موفق نبودهايم و نيازمند تغيير رويكرديم.
شبكههاي مختلف تلويزيون ايران مملو از خشونتند
وي با بيان اينكه هرآنچه كه در طول يكسال از نظر فرهنگي و حوزه پيشگيري كاشتهايم را در شب چهارشنبهسوري درو خواهيم كرد، خاطرنشان كرد: شبكههاي مختلف تلويزيون ايران مملو از خشونتند و آن را امري طبيعي، رايج و معمولي نشان ميدهند.
به گفته وي هرچندگاهي جشني گرفته ميشود و مسئولان شبكهاي را افتتاح ميكنند بدون اينكه اثرات آن را بررسي كنند.
وي يكي ديگر از نهادهاي مروج خشونت را شبكه نمايش خانگي دانست و گفت: به عنوان مثال حتي پيش از آغاز يك فيلم كارتوني مانند پلنگ صورتي هم چندين فيلم با درونمايه خشن تبليغ ميشود.
به گفته صفايي بايد برنامهسازهاي تلويزيون تجديدنظري صورت بگيرد چرا كه حتي در سريالهاي تلويزيوني ملايم نيز كه فاقد صحنههاي خشن هستند محاورهها وگفتگوها داراي بار خشونتي هستند.
وي محيط اجتماعي را نيز از ديگر مكانهاي تاثيرگذار بر انسانها اعلام كرد و افزود: تا زماني كه يك جايگزين سازنده و مثبت براي آتشبازي ايجاد نشود ناهنجاريهاي چهارشنبه آخرسال نه تنها حل نميشود بلكه حادتر نيز ميشود.
وي با اشاره به ايده برگزاري مراسم چهارشنبهسوري در محلهاي مشخص نظير پاركها خاطرنشان كرد: به نظر ميرسد در صورتي كه اين مراسمها در اين مكانها انجام شود افراد روانپريش و مجرماني كه به دنبال ايجاد ناهنجاري در چهارشنبهسوري هستند ديگر در اين مراكز حضور پيدا نخواهند كرد.
اين روزنامهنگار و پژوهشگر علوم ارتباطات با اشاره به امكان تبليغ هشدارهاي پيشگيرانه در خصوص چهارشنبهسوري از رسانه ملي تصريح كرد: در چندسال اخير رسم بوده كه شبكههاي تلويزيوني با صرف ميليونها تومان يك سريال مخرب بسازند اما متاسفانه وقتي كه نوبت به هشدارها ميرسيد آنان از سازمانهايي نظير آتشنشاني و ... پول ميگرفتند.
قوه قضاييه نقش تخريبي صداوسيما را بررسي كند
وي با بيان اينكه قوه قضاييه بايد بررسي كند كه صدا و سيما چقدر نقش تخريبي داشته است گفت: همانطور كه يك كارخانه به دليل آلوده كردن هوا تعطيل ميشود و يا جريمه ميپردازد بايد اين قانون در مورد صدا و سيما نيز اعمال شود.
اقدام براي چهارشنبهسوري بايد از فرداي چهارشنبهسوري قبلي آغاز شود
وي با بيان اينكه اقدام براي چهارشنبهسوري را بايد از فرداي چهارشنبهسوري قبل آغاز كرد، تصريح كرد: تلويزيون بايد يك تجديدنظر در ساخت برنامههايش انجام دهد.
وي با بيان اينكه تاثير پيامهاي غيرمستقيم بيشتر از پيامهاي مستقيم است، اظهار كرد: مخاطبان افرادي آگاه هستند و هرگاه پيامي كه از رسانه ملي پخش ميشود با باورهايشان مطابقت نداشته باشد آن را نميپذيرند.
به گفته وي طبيعتا افرادي كه به قصد ايجاد ناامني در چهارشنبه آخرسال اقدام به ساخت و استفاده از بمبها و نارنجكهاي دستي ميكنند مطبوعات را مطالعه نميكنند و بايد بررسي كرد كه رسانه تاثيرگذار بر روي رفتار چيست
آسيبهاي ناشي از چهارشنبهسوري علاوه بر فيزيكي بودن، رواني نيز است
همچنين در ادامه اين نشست دكترمصطفي فروتن، عضو شوراي سياستگذاري جامعه ايمن و محقق علوم رفتاري با بيان اينكه آسيبهاي ناشي از حوادث چهارشنبهسوري علاوه بر فيزيكي بودن، رواني نيز است، تصريح كرد: بايد راههاي برگزاري ايمن و صحيح اين مراسم به كودكان آموزش داده شود.
وي با بيان اينكه چهارشنبهسوري يك پديده چندوجهي است، گفت: در راهكارهاي روانشناختي حل اين معضلات سه آيتم اصلي كودكان، والدين و جامعه را داريم.
وي با بيان اينكه در هر پديدهاي چند عامل وجود دارد گفت: اولين فردي كه در اين مواقع مخاطب قرار ميگردد كودك است چرا كه وي ميخواهد در شرايط نرمال اقدام كند بنابراين بايد فلسفه چهارشنبهسوري به زبان عاميانه به وي توضيح داده شود.
عضو شوراي سياستگذاري جامعه ايمن بازگو كردن خطرات ناشي از چهارشنبهسوري غيرايمن براي كودكان از ديگر راهكارهاي پيشگيري و كنترل حوادث تلخ چهارشنبهسوري دانست.
فروتن همچنين درباره نقش والدين در پيشگيري از اتفاقات چهارشنبه آخرسال خاطرنشان كرد: نزديك به 85 درصد از والدين مراجعه كننده ما مهارت كافي را براي آموزش به فرزندانشان را ندارند بنابراين بايد آموزشها و نحوه رويارويي با چهارشنبهسوري به والدين آموزش داده شود.
وي با اشاره به اين كه فرهنگسازي يعني ايجاد شرايط تخليه هيجانات از طريق فراهم كردن اوقات فراغت، تصريح كرد: مداخله والدين و همراهي هوشمندانه آنها با فرزندانشان در مراسم چهارشنبهسوري تاثير بسيار زيادي در امر كنترل و پيشگيري از ناهنجاريها در اين ايام خواهد داشت.
وي ايجاد زيرساخت براي تخليه هيجانات در طول سال، برگزاري مراسمات تعاملي با همكاري سازمانهاي مرتبط، توسعه فضاهاي ورزشي و فرهنگي رايگان يا با هزينه كم را نيز از ديگر مواردي برشمرد كه در گزينه سوم يعني جامعه بايد لحاظ شود.
اين محقق علوم رفتاري نظم و نظارت افراطي و تفريطي والدين بر كودكان، مشاجرات خانوادگي، غفلت اجتماعي در مدارس و ... را از علل بروز سوء رفتار در كودكان دانست.
به گفته فروتن رويكرد هيجان رويكردي هيدروليكي است كه بايد تخليه شود.
وي همچنين با اشاره به نتايج تحقيقاتي كه در سال 86 در غرب تهران انجام شده است، گفت: در اين تحقيق كه در چهارشنبه آخرسال انجام گرفته 76 درصد شركتكنندگان داراي سن كمتر از 30 ، 19 درصد سني بين 30 تا 50 و مابقي داراي سن بيشتر از 50 سال هستند كه از اين ميان 71 درصد را مردان و مابقي را زنان شامل ميشوند.
به گفته فروتن 60 درصد افراد شركت كننده در اين گروه داراي مدرك تحصيلي كمتر از ديپلم (در حال تحصيل)، 31 درصد ديپلم تا ليسانس و 9 درصد نيز بالاتر از ليسانس بودهاند.
وي ادامه داد: نياز به شادي، هيجانخواهي، كمبود امتحانات تفريحي، بيكاري و تماشاي برنامه، تاثير دوستان و احياي سنت از دلايلي است كه اين افراد براي حضور خود در مراسم چهارشنبه آخرسال اعلام كردهاند.
به گفته اين محقق علوم رفتاري همچنين در تحقيق ديگري از افراد پخشكننده مواد محترقه در اين مراسم صورت گرفته آنان هيجانخواهي، جوپذيري، ناآگاهي و ... از علل اين اقدامشان برشمردند.
به گزارش ايسنا، به گفته اين عضو شوراي سياستگذاري جامعه ايمن تمامي اين مولفهها در افراد شركتكننده و پخشكننده در يك نقطه به هم ميرسند و آن هيجان است.