آفتابنیوز : آفتاب: «بحران سوريه و دامنه مانور اخضر ابراهيمي» عنوان سرمقاله امروز روزنامه ملت ما به قلم محيالدين ساجدي است که در آن میخوانید:
اخضر ابراهيمي در راستاي حل بحران سوريه و پايان بخشيدن به خشونتها اقداماتي را آغاز كرده كه ديدار با اسد ازجمله اين اقدامات است. اين ديدار از اين جهت حائز اهميت است كه ابراهيمي حامل طرحي سياسي براي حل بحران سوريه است. طرحي كه پيش از اين در توافقنامه ژنو توسط دولتهاي عضو شوراي امنيت تصويب شد و بر مبناي آن در سوريه بايد دوره انتقالي ايجاد شود اما بر سر حضور يا عدمحضور اسد و گروهش در اين هيئت انتقالي اختلافنظر وجود دارد. همچنين اخضر ابراهيمي با شرط بركناري اسد به عنوان مقدمه هرگونه راهحل سياسي مخالف است و درست به همين دليل مورد استقبال دولتهاي غربي و برخي دولتهاي عربي قرار نگرفته است.
با اين وجود به نظر نميرسد تنها با يك ديدار تغييرات چندان زيادي در سير تحولات سوريه صورت گيرد. درواقع عوامل اصلي بحران در شهرها، روستاها و ميدان سوريه است و مقابلهاي كه ميان ارتش سوريه و مخالفان حكومت وجود دارد عامل اصلي در ايجاد گرايش نهايي خواهد بود نه اخضر ابراهيمي، هرچند اين دلايل به معني كاستن از اهميت ماموريت اخضر ابراهيمي نيست.
او در حال تلاش براي حل سياسي بحران است و براي اينكه در ماموريتش با موفقيت روبهرو شود و خود را بيطرف نشان دهد، هم با مخالفان در دمشق و هم با اسد ملاقات كرد. سابقه ابراهيمي در تدوين توافقنامه طائف در پايان بخشيدن به جنگ داخلي در لبنان نيز ازجمله مواردي است كه بر اهميت حضور ابراهيمي در سوريه ميافزايد. ابراهيمي انسان بسيار صبوري است و برخلاف كوفي عنان به دنبال اين نيست كه زود به راهحل و نتيجه برسد و احتمال دارد ماموريت خود را براي مدت طولاني ادامه دهد.
اگر شرايط در سوريه به نحوي پيش رود كه دولت اوضاع را در دست گيرد يا دولتهاي غربي با توجه به اتفاقات چند روز اخير ناچار به تغيير در سياست خود شوند، آنگاه اخضر ابراهيمي دامنه مانور بيشتري پيدا ميكند. در عين حال ابراهيمي بارها اعلام كرده است كه براي مذاكره ميان طرفين تلاش ميكند. با اين وجود وي به تنهايي قادر به انجام اين كار نيست چراكه عوامل بسيار زيادي در سوريه دخيل هستند. عوامل منطقهاي و فرامنطقهاي دخيل در بحران سوريه بايد تغيير سياست دهند تا بحران سوريه سمت و سويي يابد.
با وجود اينكه ابراهيمي فرد كاركشته و صبوري است به تنهايي نميتواند ميان كشورهاي منطقهاي و فرامنطقهاي توافقي ايجاد كند، مگر اينكه تغييري در سياست اين دولتها پيش آيد و اين تا حد زيادي منوط به حوادثي است كه در سوريه رخ ميدهد. حملاتي كه طي چند روز اخير به منافع امريكا و غرب در برخي از كشورهاي اسلامي شده ممكن است موجب تجديدنظر دولتهاي غربي در كمك به كساني شود که با معترضان در مصر، تونس، يمن و ليبي تفكرات مشابهي دارند.
حتي وزير امور خارجه امريكا بهتزده اين را مطرح كرد كه امريكا، ليبي را از چنگال ديكتاتوري نجات داد و اين سزاي امريكا نيست. وي مردم ليبي را به بيوفايي متهم كرد و ممكن است اين حوادث موجب قطع كمكهاي مالي و تسليحاتي به مخالفان شود.