آفتابنیوز : آفتاب: این در حالی است که مشکلات و مسایل ناشی از رعایت نکردن نکات بهداشتی در غذاها و نذور در این روزها بیشتر باید مورد توجه عزاداران حسینی قرار گیرد. در همین رابطه رییس اداره بهداشت مواد غذایی و اماکن عمومی وزارت بهداشت با اشاره به فعالیت 2000 اکیپ سیار بهداشتی در ایام محرم از تشدید نظارتهای بهداشتی بر مساجد، تکایا و اماکن طبخ و توزیع نذور در این ایام خبر داده است.
تلاش برای حفظ سلامت عزاداران
رئیس اداره بهداشت مواد غذایی و اماکن عمومی گفت: در این زمینه امسال نیز همچون سالهای گذشته بخشنامهای با امضای معاون بهداشت وزارتخانه به دانشگاههای سراسر کشور ابلاغ شد، به این ترتیب به منظور حفظ سلامت عزاداران در این ایام بویژه در روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی، اکیپهای ثابت و سیار بازرسی تشکیل شود.
محسن فرهادی افزود: در این چند روزه نذور مردم افزایش مییابد. وی گفت: به این منظور بیش از 2000 اکیپ سیار بهداشتی و 4500 پرسنل بهداشت محیط در آماده باش کامل بوده و از هشت صبح تا هشت شب آماده ارایه خدمات بهداشتی هستند و مردم نیز میتوانند موارد مربوطه را با شماره تلفن 1490 یا تلفن مراکز بهداشتی درمانی در میان گذارند.
توصیههای بهداشتی به هیأتها
فرهادی افزود: ما بر رعایت بهداشت فردی در طبخ و توزیع نذور تأکید داریم و توصیه اکیدمان آن است، افرادی که در چرخه طبخ غذا قرار دارند، در صورت ابتلا به بیماریهای رودهای، بیماری که منجر به اسهال شده یا در صورت ابتلا به سرماخوردگی، از دست زدن به نذور خودداری کنند.
همچنین توصیه آن است که افرادی که به طبخ غذا اقدام میکنند، از کارت بهداشتی برخوردار باشند و هنگام توزیع غذا از راه رفتن روی سفرهها خودداری شود. وی همچنین تأکید کرد که از قرار دادن غذاهای طبخ شده در محیط باز خودداری شود و در صورتی که غذای طبخ شده بیش از دو ساعت در محیط قرار میگیرد، باید در یخچال نگهداری شده و به منظور مصرف باید دوباره کاملاً داغ شود.
شستوشوی مطمئن ظروف و مواد غذایی
رییس اداره بهداشت مواد غذایی و اماکن عمومی توصیه کرد که دامها از مراکز تحت نظر دامپزشکی خریداری شده و از سلامت دام اطمینان حاصل شود. همچنین در صورتی که امکان شستوشو و گندزدایی ظروف وجود دارد، در توزیع نذور از ظروف معمولی و در غیر این صورت از ظروف یک بار مصرف مناسب استفاده شود.
به این ترتیب برای مواد غذایی داغ و گرم باید از ظروف یک بار مصرف با پایه گیاهی و آلومینیومی استفاده شود و در غیر این صورت باید از سبزی و سالاد بستهبندی دارای پروانه ساخت وزارت بهداشت استفاده شود. وی همچنین گفت: از آنجا که جمعیت زیادی در مساجد و تکایا گرد هم میآیند، به منظور حفظ سلامت افراد لازم است که استعمال دخانیات در این اماکن اکیداً خودداری شده و حتی زیرسیگاریها از مساجد و تکایا جمعآوری شود.
مراقب ظروف یک بار مصرف باشید!
استفاده از ظروف یک بار مصرف و رها کردن آنها در اطراف محلهای برگزاری مراسم عزاداری ایام محرم، عاملی برای تشدید مشکلات زیستمحیطی، آبگرفتگیها و نازیباشدن چهره شهر است. به همین دلیل باید با توزیع کیسه زباله میان هیأتهای مذهبی در مساجد و تکایا و برگزاری دورههای آموزشی ویژه برای کاهش تولید زباله اقدام کرد.
دکتر محمدجعفر صادقی در گفت و گو با وبدا گفت: کارگاههای زیرزمینی و فروشگاههای بینام و نشانی به دور از چشم ماموران بهداشت، ضایعات و زبالههای کارخانهها را جمع کرده و با استفاده از این مواد دست دوم، ظروف یک بار مصرفی با یک چهارم قیمت ظروف یک بار مصرف تولید شده از مواد اولیه تولید میکنند که مواد سمی این ظروف بهدلیل اینکه یکبار تجزیه شدهاند، بهراحتی وارد مواد غذایی میشود.
ظروفی با 77 نوع سرطان و بیماری
دکتر صادقی خاطرنشان کرد: توصیه میشود ظروف یک بار مصرف از کارخانههای معتبر و فروشگاههای بزرگ که دارای علامت استاندارد و یا مارکدار هستند، خریداری شود. وی بیان کرد: استفاده ظروف یک بار مصرف ممکن است از بروز بیماریهای عفونی جلوگیری کند، چون با یک بار مصرف دور انداخته میشوند، اما باید توجه داشت که ظروف یک بار مصرف در ایران حاوی پلیمرهایی هستند که در اثر حرارت مواد غذایی، اسیدی و چرب، رادیکال آزاد تولید میکنند.
این مسؤول بهداشتی تأکید کرد: برخی از مواد شیمیایی تشکیلدهنده این ظروف نیز در درازمدت علاوه بر سرطان و سایر بیماریهای غیرواگیر، منجر به بروز انواع اختلالات گوارشی و ریوی میشود.
دکترصادقی با بیان اینکه در ساخت ظروف یکبار مصرف بهمنظور جلوگیری از شکنندگی ظروف، از مواد پلاستیکی لایزر استفاده میشود، یادآور شد: بنابراین اگر درون این ظروف آب جوش یا غذای داغ مانند آش ریخته شود، این مواد حل شده، وارد بدن میشود و بهدلیل داشتن ترکیبات خاص در اثر استفاده طولانی مدت از این مواد منجر به بروز سرطانهای مختلف میشوند.
وی اظهار داشت: ظروف یکبار مصرف پلیمری و کیسههای پلاستیکی در صورت تماس با مایعات و مواد غذایی بالای 40 درجه، مادهای شیمیایی به نام استایرن از خود خارج میکنند که موجب تلخی غذا میشود و بیش از 77 نوع بیماری سرطانزا را بههمراه دارد.
وی تأکید کرد: تغییر الگو و کاهش مصرف کیسهها، ظروف و محصولات یکبار مصرف پلاستیکی و بهجای آنها استفاده از ظروف با پایه گیاهی(نشاسته ذرت و سیب زمینی) و بازگشت به فرهنگ سنتی استفاده از ظروف ملامینی و چینی برای توزیع نذورات، منجر به کاهش و حذف مشکلات زیستمحیطی، بهداشتی و اقتصادی کشور در این عرصه میشود.