آفتابنیوز : از نظر البرادعی توپ در زمین ایران است و این بستگی به ایران دارد که شفافیت مورد نیاز را از خود نشان دهد. در عین حال مدیرکل آژانس بین المللی انرژی هسته ای اروپایی ها را به ادامه مذاکره با ایران تشویق کرد. او گفت: «طرف ها باید با یکدیگر بنشینند، در مورد نارضایتی هایشان بحث کنند و به راه حل برسند. اگر ما بتوانیم بدون تشدید کردن مسأله پیش برویم، همه چیز بهتر می شود.»
بعد از آنکه ایران در ماه اوت فرآوری اورانیوم را از سر گرفت، مذاکرات با سه کشور اتحادیه اروپا به حال تعلیق درآمد. در این فاصله آژانس بین المللی انرژی هسته ای و کشورهای دیگر جامعه جهانی ایران را به سمت پذیرش بازرسی های فراپروتکلی سوق داده اند. با وجود پذیرش ایران و ورود بازرسان سازمان ملل به تأسیساتی که پیش از این ایران اجازه بازرسی آنها را نداده بود و در اختیار گذاشتن مدارک مهم از فعالیت های هسته ای اش، اکنون به نظر می رسد جامعه جهانی توقعات بیشتری از ایران دارد، محمد البرادعی در سخنان خود با اشاره به اینکه ما در حال حاضر با یک تهدید قریب الوقوع از سوی ایران مواجه نیستیم، راه حل مسأله را انجام بازرسی بیشتر چه از روی زمین و چه از زیر زمین دانسته است.
در عین حال البرادعی مسأله ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت و تحمیل تحریم ها علیه ایران را یک پاسخ فوری برای مسأله ندانسته است. ضمن اینکه گفته است: هیچ دلیلی برای مشکوک شدن به ایران و اینکه به زودی به سلاح هسته ای دست پیدا می کند وجود ندارد، همینطور هیچ مدرک غیرقابل توجیهی در این زمینه به دست نیامده، البته به نظر من بهترین راه حل امروز بازرسی می باشد.
البرادعی قبل از حمله به عراق نیز چنین رهیافتی را در پیش گرفت، اما اینکه گفت: بازرسان مدرکی در حمایت ادعای بوش مبنی بر اینکه صدام حسین یک برنامه تسلیحات هسته ای قدیمی دارد پیدا نکرده اند. متعاقبا، عدم موفقیت آمریکا در پیدا کردن چنین مدارکی به نظر می رسد حق را به البرادعی داد، به ویژه این مسأله را می توان در دریافت جایزه صلح نوبل از سوی او به شکل روشن تر دید.
پائول لونتال (Paul leventhal)، بنیانگذار مؤسسه کنترل هسته ای، یک مرکز تحقیقاتی غیرانتفاعی در واشنگتن می گوید: البرادعی باید خطر این رژیم ]ایران[ را که قابل مقایسه با رشد هیتلر در دهه 1930 می باشد را درک کند. جایزه صلح نوبل به البرادعی حالت روحانی بخشیده است که می تواند از آن برای واداشتن دیگران به انجام کاری استفاده کند. اما او سعی دارد برای اجتناب از بحران از هر چیزی تصویر روشنی ارائه دهد.
کمیته نوبل، امسال جایزه صلح نوبل را به طور مشترک به محمد البرادعی و آژانس بین المللی انرژی هسته ای، داد. وظیفه آژانس بین المللی انرژی هسته ای اجرای معاهده عدم تکثیر هسته (1970) و تشویق کشورها به استفاده سالم از تکنولوژی هسته ای برای تولید انرژی موارد پزشکی می باشد.
استیو فیتر (Steve Fetter)، یک کارشناس عدم تکثیر و رئیس مدرسه سیاست عمومی دانشگاه مریلند، ضمن تحسین انتخاب البرادعی برای دریافت جایزه صلح نوبل گفت: البرادعی چه از ادامه مذاکرات، گزینه های کمی در مورد ایران در اختیار دارد.
البرادعی در کنفرانس دیروز خود گفت: من به راه حل نظامی برای مسأله معتقد نیستم. به نظرم این مسأله نتایج منفی به همراه دارد.
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی هسته ای افزود: خاورمیانه، از جمله ایران، یکی از «کانون هایی» است که اختلاف سیاسی همراه با مسائل هسته ای می تواند عده زیادی از مردم را در خطر قرار دهد. مناطق دیگر شبه جزیره کره، جایی که کره شمالی مدعی دستیابی به سلاح هسته ای است و جنوب آسیا، جایی که هند و پاکستان با داشتن تسلیحات هسته ای قرار دارند، می باشند.
البرادعی در سخنان دیروز خود ضمن فراخواندن کشورها به رعایت تعهداتشان به NPT و کاهش ذخایر تسلیحاتی شان، سیاست های بوش، رئیس جمهور آمریکا را به ویژه در مورد توسعه نسل جدیدی از تسلیحات هسته ای کوچک را مورد انتقاد قرار داد و گفت:«چگونه می گویید که آنها مینی هسته ای هستند، این یک پیام اشتباه را به همراه دارد.»