آفتابنیوز : احساس شما دربارهي انتخابات پارلماني عراق چيست؟ آنچه در عراق روي داد سابقا هرگز رخ نداده بود، از طرفي شاهديم كه صدام روند محاكمهي خود را سپري ميكند، عراقيها نيز حاكميت و اقتدار ملي خود را باز يافتهاند. آنها سه انتخابات را پشت سر گذاشتهاند. قانون اساسي تدوين شد و مردم براي تاييد آن در همه پرسي شركت كردند. مضاف بر اينكه نيروهاي عراقي اكنون درحال تشكيل قواي امنيتي مستقل خود با كمك ما هستند. باور نكردني و بينظير است، در واقع همه چيز به خاطر شجاعت عراقيها و تعهد و حرفهييگري نظاميان آمريكايي حاصل شد، احساس بسيار خوبي دارم اما راهي طولاني همچنان در پيش است.
در روز برگزاري انتخابات از حملات شبه نظاميان خبري نبود اما آيا اين بخشي از استراتژي شبه نظاميان نبود؟ شبه نظاميان اساسا به اين دليل كه ميخواستند روند سياسي مسير عادي خود را ادامه دهد دست به حملات افراطگرانه نزدند كه البته اين گام بسيار مهمي بود. اما در حال حاضر بايد تلاش مستمري را براي پيشبرد روند سياسي آغاز كنيم و ما هم اكنون در حال ارزيابي اين مساله هستيم، كاملا بديهي است كه انتخابات عراق نقطهي عطفي براي آمريكا محسوب ميشود. حال منتظريم ببينيم در واقعيتهاي موجود تغييري حاصل خواهد شد يا خير. من به همراه زلماي خليلزاد، سفير آمريكا در عراق بيانيهي مشتركي را در مورد طرح جنگ تهيه كردهايم، كه در حقيقت ادامهي همان استراتژي است كه در اوت 2004 در راستاي مبارزه با حملات شبه نظاميان اتخاذ شد.
پايان انتخابات در عراق براي ارتش آمريكا چه معنا و مفهومي دارد؟ ما همچنان تلاشهاي خود را جهت فراهم كردن بستري كه نيروهاي عراقي خود رهبري امور امنيتي كشورشان را برعهده گيرند، تداوم خواهيم بخشيد. ما انتظار داريم كه در فاصلهي زماني كه از هم اينك تا تابستان وجود دارد نيروهاي بيشتري قبول مسووليت كنند. حدودا 70 درصد لشكر عراق قادر خواهند بود كه تا تابستان آينده كنترل كشور را در دست گيرند. سال 2006 سال پليس عراق خواهد بود و ما به گونهاي برنامههاي خود را ارتقاء خواهيم داد كه آنها در راس امور قرار گيرند. يقينا پليس عراق به اين مساله نياز مبرم دارد. طي سال 2006 يگانهاي لجستيكي كماكان بايد روي نهادهاي مركزي خود كار كنند و كليهي اين امور زمان برخواهد بود.
به نظر شما به دنبال پايان پذيرفتن انتخابات، شبه نظاميان خود را چگونه با شرايط موجود سازگار خواهند كرد؟
شبه نظاميان خود را تطبيق خواهند داد، ما نيز به همين منوال عمل خواهيم كرد. در بحث امنيت، سه شيوه فرا روي ما قرار دارد كه عبارتند از گسترش نيروها، غلبه بر تروريسم و واگذاري مسووليت برقراري امنيت به نيروهاي عراقي.
عراق تا به امروز صحنهي برگزاري سه انتخابات بوده است، حال به چه دليل مردم بايد باور كنند كه انتخابات پارلماني تفاوتهايي را در پي خواهد داشت؟ فكر نميكنم آنچه شما از تفاوت برداشت ميكنيد كاهش خشونتها به واسطهي چنين انتخاباتي باشد. خشونتها به شبه نظاميان مربوط ميشود و كساني كه احساس ميكنند از حق شركت در روند سياسي محرومند به همين دليل براي نيل به مقصاد سياسي خود به خشونت متوسل ميشوند اما شما در مقطع فعلي شاهديد كه پس از رد روند سياسي توسط گروههاي سني در انتخابات گذشته، اكنون همين قشر در روند سياسي مشاركت ميكند كه اين خود گام عظيمي است كه برداشته شده است اما قرار نيست خشونتها يك شبه متوقف شود چرا كه دلايل ريشهيي و بنيادين آن را بايد در محروميت از امتيازات اقتصادي و سياسي جستجو كرد كه حل و فصل آن نيز زمانبر خواهد بود، هر چند تصور ميكنم سطح خشونتها در آينده كاهش خواهد يافت. من 18 ماه پيش وارد عراق شدم قانون اساسي زماني تدوين شد كه ما برنامههاي خود را به رشتهي تحريري درميآورديم، حال اين انتظار كه همه چيز ظرف 18 ماه به ثمر رسد، انتظار نامعقولي است، حقيقت اين است كه مردم عراق به طور فزايندهاي در انتخابات و همه پرسي شركت كردند و اين گامي بسيار بزرگ در مسير توسعه و پيشرفت قلمداد ميشود.
كاملا بديهي است كه شبه نظاميان استراتژي دو رويهاي را دنبال ميكنند، اينطور نيست؟ بله، استراتژي بحث و جنگ، اصولا به همين خاطر كاهش خشونت ناگهاني نبوده بلكه به صورت تدريجي صورت ميگيرد. وقتي به آنچه قرار است در سال آينده رخ دهد نگاهي بيندازيم در خواهيم يافت كه بحث و مناظراتي بر سر اصلاحات قانون اساسي پيش خواهد آمد، همين طور دربارهي فدراليسم، به عبارت ديگر اين دو مقوله بيترديد خود باعث جدايي و تفرقه خواهند بود. همچنين چالشهاي سياسي و چالشهاي توسعه اقتصادي فراواني پيش رو قرار دارد كه قطعا به طور ناگهاني به نتيجه نخواهند رسيد اما مسير به درستي انتخاب شده است. عراقيها به تمامي تعهدات خود آن هم با قبول مخاطرات بسيار عمل كردهاند و ما آمريكاييها نيز به نوبهي خود زندگي زير يوغ صدام را نميستاييم. عراقيها ميدانند كه شرايط به مراتب بهتري نيز وجود دارد، آن ها ميدانند و ميخواهند كه بهتر زندگي كنند، بنابراين گامي به عقب بر نميدارند و اين خود همان تعهدي است كه پروسه را به پيش ميراند، هر چند هنوز تعصبات و نگرانيهايي ميان گروهها وجود دارد كه بايد توسط خود اعضا از ميان برداشته شود كه البته نيازمند زمان كافي است.
مردم عراق ميگويند تنها راه سركوب شبه نظاميان خروج فوري سربازان آمريكايي از شهرهاي عراق است، چرا اين امر تحقق پيدا نميكند؟ خير، اين مساله دارد صورت ميپذيرد. رويهم رفته پايگاههاي نظامي ما در حومه يا خارج از شهرها قرار دارند البته در برخي شهرها يا مناطق مانند بغداد يا منطقهي الخضرا و جنوب بصره نيروهاي آمريكايي همچنان مستقر هستند اما به طور كلي نيروهاي ما جز در مناطق غربي در خارج از شهرها حضور دارند، چرا كه اگر از مناطق غربي خارج شويم به دليل عدم حضور نيروهاي امنيتي عراق شبه نظاميان كنترل اوضاع را دردست خواهند گرفت. هدف ما همواره اين بوده كه مسووليت برقراري امنيت اين مناطق را به نيروهاي توانمند امنيتي عراق بسپاريم. به نجف نگاه كنيد كه در سال 2004 به كلي توسط حاميان مقتدي صدر اداره ميشد كه به ايجاد رعب و وحشت و انجام عملياتهاي تروريستي ميپرداختند، در حالي كه اكنون لشكر خود را از مركز شهر نجف دور كرده و به 10 كيلومتري خارج شهر انتقال دادهاند.
نكتهي دوم اين كه ما بايد به تعادل درستي دست پيدا كنيم. در نوامبر سال 2004 در فلوجه يك لشگر بومي وظيفهي برقراري امنيت را به عهده د اشت كه از قدرت لازم براي مبارزه با نفوذ تروريستها و مهاجمان خارجي برخوردار نبود بنابراين شبه نظاميان وارد شدند و كنترل شهر را در دست گرفتند در نتنيجه ميتوان اين گونه استنباط كرد كه عراقيها بعضي اوقات به كمك ما نياز دارند چرا كه آنچنان كه بايد قدرتمند نيستند.
ولي در مورد خروج نظاميان آمريكايي از اين شهرها تاكيد بيشتري صورت ميگيرد و برخي معتقدند عقب نشيني ميتواند تفاوتهاي زيادي ايجاد كند؟ كيسي: اگر امروز رمادي را ترك كنيم تا 60 روز همان فلوجهاي كه غرق ناآرامي بود را شاهد خواهيم بود. بايد مبارزه را از سر بگيريم، نيروهاي امنيتي عراق به شما اذعان خواهند داشت كه در بيرون راندن مهاجمان خارجي قدرت كافي ندارند، وزير دفاع عراق كه خود از اهالي رمادي است، صحت اين مطلب را تاييد ميكند. نيروهاي امنيتي عراق خود گفتهاند كه به تنهايي قادر به برقراري امنيت نيستند؛ زيرا وضعيت رمادي و الانبار دشوار است و آنها در نيمه راه قرار دارند، اگر به ما كمك كنند القاعده آن ها را هدف قرار خواهد داد و اگر به القاعده كمك كنند ما به تعقيب آنها خواهيم پرداخت.
به هر جهت عمليات نيروهاي آمريكايي در درهي فرات واقعا مفيد و سودمند بود اما ظاهرا شبه نظاميان در اطراف رمادي سكني گزيدهاند.
شبه نظاميان طي دو ماه گذشته در رمادي مستقر بودند اما مرتبا نقل مكان ميكنند...
كيسي: آنها ميخواهند نشان دهند كه قويتر از گذشتهاند. زماني كه حملهاي را ترتيب ميدهند در حقيقت قدرت خود را در معرض نمايش ميگذارند. شبه نظاميان از رويارويي مستقيم با نظاميان آمريكايي خودداري ميكنند، چرا كه در اين صورت تلفات بسياري خواهند داشت ولي اقدامات آنها مبتني بر تكنيكهاي استانداردي است كه چريكها مد نظر قرار ميدهند، از وقتي كه وارد رمادي شدهايم اين منطقه همواره با چالش جدي روبرو بوده است، معتقدم كه القاعده در حال تلاش است تا پناهگاي امن در استان الانبار احداث كند تا با استفاده از آن عناصر تروريستي خود را به اردن عربستان و سوريه انتقال دهد.
شما در ماه سپتامبر اظهار داشتيد كه تنها يك لشكر از نيروهاي عراقي "درجهي يك" بوده اما 75 روز آينده سرنوشت سازخواهد بود، از آن مقطع زماني تا كنون 80 روز گذشته است نظر شما در اين باره چيست؟ ما به عمد چنين برآوردي را مطرح كرديم چون نيروهاي امنيتي عراق بايد قادر باشند پس از خروج نظاميان آمريكايي موفقيتها را تداوم بخشند، چنين استانداردي را از آن جهت تعيين كرديم كه به خوبي واقف بوديم تحقق اين امر چند سال طول خواهد كشيد. ما ميدانيم كه بدون ساختار لجستيكي و اطلاعاتي نميتوان ارتش خوبي را بنا نهاد، درجهي دوم در مقطع فعلي براي ما اهميت بيشتري دارد، زيرا در اين مرحله نيروهاي امنيتي عراق ميتوانند با كمك ما رهبري عملياتها را برعهده گيرند.
در حال حاضر يك لشگر، چهار تيپ و 33 گردان به رهبري ما چنين وظيفهاي دارند.
انتخابات پارلماني چه تاثيري بر خروج نهايي نظاميان آمريكايي خواهد داشت؟ كيسي: انتخابات تاثير مستقيمي بر نحوهي تصميم گيري در خصوص خروج نظاميان آمريكايي نخواهد داشت، اين تصميم براساس شرايط موجود و ميزان قابليت نيروهاي امنيتي عراق در برقراري امنيت گرفته خواهد شد، اگر انتخابات به روي كار آمدن دولتي منجر شود كه به طور فراگير، در برگيرندهي آحاد مردم عراق از هر قوم و گروهي باشد، آنگاه شمار نيروهاي آمريكا سريعتر كاهش خواهد يافت و اگر چنين نشود به گونهاي ديگر بر تصميم ما تاثير خواهد گذاشت.
چنانچه انتخابات عراق به روي كار آمدن نخست وزيري از گروههاي شيعه بيانجامد كه از سوي سنيها منفور باشد و ساير سكولارها و ميانهروهاي شيعه به آن اعتماد نكنند، آنگاه چه؟ شرايطي كه شما ترسيم كرديد، بسيار دشوار خواهد بود. اينها گمانهزني است. اگر نخستوزير آيندهي عراق مورد قبول همهي احزاب و گروهها نباشد كاملا بديهي است كه مشكلات بسياري به وجود خواهد آمد.
شما دقيقا پس از رسوايي زندان ابوغريب وارد عراق شديد و از آن زمان تا كنون حدودا 18 ماه سپري شده است، بسياري از مردم معتقدند رسوايي بزرگتر اين است كه تنها مقامات ردهپايين تنبيه شدند، آيا به نظر شما نبايد اشخاص عالي مقام تري به پاي ميز محاكمه كشيده ميشدند؟ كيسي: رسوايي ابوغريب نگاههاي بسياري را متوجه خود ساخت. عدهي زيادي در اين زمينه به تحقيق و بازجويي پرداختند و نتايج خود را نيز اعلام داشتند و من قصد زير سوال بردن آنها را ندارم اما مهمتر آن است كه ارتش از اين رسوايي درسهايي آموخت تا نه تنها از وقوع مجدد چنين رسواييهايي جلوگيري شود بلكه با ايجاد تغيير در روند بازجوييها، ارزشهاي ديرينهاي را كه ما براي نظاميان خود قائليم براي ارتش و نيروهاي امنيتي عراق نيز قائل شويم.
در اجلاس سران كشورهاي عربي در قاهره، دولت عراق وجود بخشي از مقاومتها را مشروع عنوان كرد، شايد راهي جز اين نيست؟ بله، البته قصد ندارم بگويم كه دولت مقاومتها را مورد پذيرش قرار دهد اما دولت عراق با طرح اين مساله مقاومت را به رسميت نميشناسد بلكه حق مقاومت را به رسميت ميشناسد. براي پايان حملات شبه نظاميان بايد آشتي ملي در سطح كشور عراق ايجاد شود، و بايد با اين مقاومت روبرو شد و آن را به شكل مشاركت درروند سياسي تبديل كرد. مردم عراق تنها كساني هستند كه ميتوانند چنين كاري كنند به گونهاي كه حق مقاومت و مخالفت، مشروع و توسل به خشونت غير مشروع خوانده شود.
هم اكنون بالغ بر 370 هزار سرباز در غالب نيروهاي ائتلاف و نيروهاي امنيتي عراق عملياتهاي نظامي را به انجام ميرسانند اما هنوز شاهد بروز خشونت هاي بسياري هستيم، با توجه به اين و اقعيت ميزان قدرت شبه نظاميان را چگونه ارزيابي ميكنيد؟ شبه نظاميان گروهي همگن كه براي نيل به هدفي مشترك تلاش كنند، محسوب نميشوند. گروه بزرگي از سنيها هنوز در روند سياسي شركت نكردهاند و احساس زيان ميكنند. حملات شبه نظاميان زماني كاسته
ميشود كه مردم عراق در نتيجهي انتخابات احساس حضور فعال داشته باشند. شما درصورتي كه مردم تصميم بگيرند پروسهي رو به پيشرفت را مورد پذيرش قرار دهند بر شبه نظاميان فائق خواهيد آمد و مردم درحال انتخاب هستند.
زماني كه با جورج بوش، رييسجمهور آمريكا صحبت ميكنيد، آيا وي از شما در خصوص جزئيات آنچه در عراق جاري است، سوال ميكند؟ رييسجمهور در اوضاع عراق نظارت دارد، او رهبري آنچه در عراق جريان دارد را برعهده داشته و از ما حمايت گستردهاي كرده است، ما هر چند هفته يك بار از طريق كنفرانس ويدئويي با يكديگر گفت و گو ميكنيم، نه تنها با بوش بلكه با ديگر مقامات آمريكايي و آنها پرسشها يي را مطرح ميكنند.
آيا به ما خواهيد گفت كه بوش در باب چه مسايلي از شما سوال ميكند؟ خير!