آفتابنیوز : باستان شناسان با کاوش در بخش شرقي بناي سنگي تخت نشين در شهر گور موفق شدند در ورودي و سنگ فرش ساساني آن را کشف کنند. اين ورودي شباهت زيادي به دروازه هاي تخت جمشيد دارد اما از نقش برجسته ها خبري نيست.
شهر باستاني گور نخستين شهر دايره اي شکل ايران محسوب مي شود که در نزديکي فيروز آباد قرار گرفته است. اين شهر باستاني در سده سوم ميلادي به دستور اردشير بابکان، نخستين بنيان گذار سلسله ساساني ساخته شد و چهار دروازه اصلي داشته است.
«ليلي نياکان»، سرپرست ايراني هيات کاوش با اشاره به تازه ترين يافته هاي باستان شناسي در محوطه تخت نشين شهر گور گفت: «کاوش در بخش شرقي اين محوطه به نمايان شدن دروازه سنگي آن منجر شد. اين دروازه که از آن به عنوان در ورودي استفاده مي شده است هر بيننده اي را به ياد دروازه هاي تخت جمشيد مي اندازد.»
محوطه باستان تخت نشين بنايي سنگي از دوره ساساني است که در بخشي از شهر گور واقع شده است. با توجه به تخريب هاي صورت گرفته هنوز باستان شناسان موفق نشده اند تا کاربري تخت نشين را شناسايي کنند. برخي از آن به عنوان نيايشگاه ياد مي کنند و برخي آن را کاخ دوره ساساني مي دانند.
نياکان با اشاره به کشف سنگفرش سنگي دوره ساساني ورودي بنا گفت: «با پايين رفتن در امتداد دروازه بنا موفق شديم کف سنگي اين بناي تاريخي را کشف کنيم. از جمله کارهاي انجام گرفته مرمت بخش هاي بيرون آمده و خوانا سازي آن بوده است.»
او در خصوص ابعاد به دست آمده از دروازه تخت نشين گفت: «اين دروازه ارتفاعي سه متر و 10 سانتي متري دارد و طول آن به دو متر 95 سانتي متر مي رسد. از آنجا که ديواره دوم اين دروازه هنوز از دل خاک بيرون نيامده است احتمال مي دهيم که اين دروازه نيز داراي چنين ابعادي باشد.»
سقف اين دروازه فروريخته است اما بايد شبيه دروازه تخت جمشيد ساخته شده باشد. از سوي ديگر براي تزئين اين دروازه از نقش برجسته استفاده نشده است و اين نوع معماري پرسش هاي فراواني را به همراه دارد.
هيات باستان شناسي شهر گور براي انجام کاوش هاي خود سه محوطه بسيار مهم از اين شهر تاريخي را در نظر گرفته است. بر همين اساس هم اکنون سه کارگاه بزرگ در منطقه باستاني شهر گور فعاليت مي کنند. سه محوطه انتخاب شده عبارتند از:حوطه مناره، تخت نشين و باروي ديوار شهر که در هر کدام هياتي از باستان شناسان مشغول کاوش هستند.
امروز بخش هاي مختلف شهر باستاني گور توسط کشاورزان شخم زده مي شود و تاکنون هيچ نهادي اقدام به جلوگيري از اين تخريب فرهنگي نکرده است. به گفته باستان شناسان اگر تا 30 سال پيش بخش هايي از اين شهر تاريخي خوانا بوده است امروز ديگر اثري از آن ها باقي نمانده و تيغ لودرا و تراکتورها بخش هاي زيادي از اين شهر را تخريب کرده است.
اخيرا هنگام شخم زني شهر گور توسط کشاورزان، پايه ستوني از دوره ساساني کشف شد که بر اهميت هر چه بيشتر اين محوطه افزوده است.