آفتابنیوز : روزنامه سپید: خریدن شکلات «خوب» به آن سادگیها هم که فکر میکنید، نیست. اگر بدون داشتن برنامهای از پیش تعیین شده به بازار بروید، ممکن است بهراحتی فریب بستهبندیهای پر زرق و برق و ادعاهای دروغین را بخورید؛ اما اگر بدانید که به دنبال چه هستید، میتوانید شکلات باکیفیتی را تهیه کنید که واقعا آثار سلامت بخشی را که به شکلات نسبت میدهند، داشته باشد. در واقع یافتههایی یک بررسی جدید دراز مدت که در مجله قلب منتشر شده و شامل ۲۵۰۰۰ داوطلب بوده است، بیانگر این است که خوردن تا ۱۰۰ گرم شکلات با کیفیت بالا در روز میتواند بهطور قابلتوجهی خطر بیماری قلبی و سکته مغزی را کاهش دهد.
این 6 نکته ساده به شما کمک میکند تا بهترین شکلات سلامتبخش را در بازار تهیه کنید هر چه شکلات تلختر باشد، بهتر است.
استفاده از اصطلاح شکلات « تیره » که روی محصولات در بازار میبینید تحت نظارت سازمان غذا و دارو نیست. بنابراین هر شکلاتی ممکن است برچسب « تیره » داشته باشد، حتی بدون اینکه واقعا این گونه باشد. از دیدگاه بهداشتی، شما میخواهید به جای شکلات شیری یا سفید، شکلات تلخ یا تیره بخرید، یعنی شکلاتی که غلظت بالایی از فلاوونولها و پلیفنولها داشته باشد و آنتیاکسیدانهایی که رادیکالهای آزاد دخیل ایجاد بیماریها را خنثی میکنند. در واقع بررسیها نشان دادهاند شکلات تیره حاوی میزان ظرفیت بالاتر آنتیاکسیدانی نسبت به میوه بلوبری یا قرهقاط است. تولیدکنندگان اغلب درصد کاکائوی شکلات را روی برچسب قید میکنند، برای اینکه از مزایای سلامتبخش شکلات تیره برخوردار شوید، باید میزان کاکائوی موجود در آن دستکم ۷۰ درصد باشد.
کره کاکائو مهم است
چربی خوب در شکلات « خوب » کره کاکائو است که منبع اسید استئاریک، یک اسید چرب سالم برای قلب، است. تولیدکنندگان در آمریکا نمیتوانند برچسب شکلات را روی فراوردهای بزنند، مگر اینکه کره کاکائو از اجزای آن باشد، البته میتوان مقداری از چربی خالص کاکائو را با روغنها و امولسیونی کنندههای ارزانقیمت جایگزین کرد؛ اما اگر شکلات اصلا حاوی کره کاکائو نباشد، میشود آن را شکلاتی تقلبی خواند و اگر کلمه «روغن تا حدی هیدروژنه» در میان فهرست اجزای شکلات باشد، باید بهکلی از خریدن آن منصرف شوید.
از خرید شکلاتهای قلیایی شده خودداری کنید
اگر روی برچسب شکلات با کلمه dutched یا alkalized (قلیایی شده) روبرو شدید، از خرید آن منصرف شوید. هر دوی این اصطلاحات به معنای یک روند فراوری شکلات است که بهطور قابلتوجهی میزان ترکیبات مفید برای قلب در آن را کاهش میدهد. یک بررسی که در مجله شیمی غذای کشاورزی منتشر شد، نشان داد که محتوای کلی میانگین فلاوانول موجود در کاکائوی طبیعی، تقریبا ۹ برابر میزان آن در شکلاتهای بسیار فراوریشده است.
حتی مقدار کم شکلات با کیفیت سودمند است
اغلب افراد میتوانند از عهده خرید و مصرف مقدار اندکی شکلات تیره برآیند. در واقع، بر اساس یک بررسی در زنانی که سابقه حمله قلبی داشتند، مصرف یک یا 2 وعده شکلات با کیفیت بالا در هفته باعث کاهش ۳۲ درصدی خطر بستری شدن به خاطر نارسایی قلبی در این بیماران نسبت به بیمارانی شده بود که شکلات نخورده بودند؛ اما بگذارید صادق باشیم:
حتی خوردن یک ترافل شکلات میتواند کالری زیادی را به بدن شما برساند (با خوردن یک وعده ۲۰ گرمی ۱۰۰ کالری دریافت میکنید)، بنابراین از خوردن بیشازحد شکلات باید خودداری کنید. یک شیوه که میتواند برای رسیدن به این هدف به شما کمک کند، خریدن شکلاتهایی است که به دور هر تکه آن پوشش جداگانه پیچیده شده است. خود عمل باز کردن پوشش شکلات باعث کند شدن فرآیند خوردن میشود و به هورمونهای سیری وقت میدهد که باعث مهار اشتهای شما شوند. در واقع یک بررسی منتشر شده در مجله Appetite نشان میدهد که هنگامی که افراد برای خوردن اسنک مجبورند پوشش آن را باز کنند، بهطور میانگین ۴۱ درصد کالری کمتری دریافت میکنند.
هر چه شکلات سادهتر باشد، بهتر است
تهیه شکلات به مواد زیادی نیاز ندارد : دانههای کاکائو، کره کاکائو، شکر و شاید مقداری وانیل، اما همه سازندگان شکلات دوست ندارند ترکیبات آن را در این حد ساده نگه دارند. برای مثال شکلات Red VelveSwir- ساخت شرکت Dove شامل حدود ۱۳ جزء است، از جمله رنگهای خوراکی، لسیتین سویا و PGPR یک جایگزین ارزانقیمت برای کره کاکائو و یک امولسیونی کننده که در سس سالاد هم یافت میشود، از شکلاتهایی که دارای «فیلرها» یا «پرکنندههای» اضافی هستند، خودداری کنید و برندهایی را انتخاب کنید که حاوی مواد طبیعی باشند که مادربزرگتان هم که شکلات درست میکرده است، آنها را بشناسد.
افزودن میوههای توت مانند مفید است
فرآیند جادویی که باعث خواص سلامت بخش شکلات میشود در دست یا دهان شما رخ نمیدهد، بلکه در روده بزرگ شما اتفاق میافتد. در واقع پژوهشهای جدید نشان میدهند، منافع سلامت بخش شکلات به میکروبهای مفید موجود در میکروبیوم شما از جمله در روده بزرگ مربوط است. هنگامی که شکلات میخورید این میکروبها باعث تخمیر آن و آزاد شدن ترکیبات ضدالتهابی آن میشوند. ترکیب کردن شکلات با میوههای غنی از فیبر میتواند اثرات سلامتبخش آن را تشدید کند. گر چه هیچ چیز با میوه تازه قابل مقایسه نیست، اما مخلوط های رایج خشکشده مانند کرنبری (زغالاخته) و مغزهای خوراکی (بهخصوص پسته و کاشو) میتوانند مزایای پروبیوتیکی را هم در اختیار شما بگذارند.