آفتابنیوز : آنجلا مرکل، صدراعظم آلمان با پیشنهاد دیپلماسی گام به گام در کنفرانس خبری مشترک با ژاک شیراک ابراز امیدواری کرد که جامعه بین الملل نسبت به مساله ایران متعهد بماند و گفت بیشترین اکثریت ممکن را در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی هسته ای برای هرگونه اقدامی که درباره ایران تصمیم بگیرد خواستار است.
تحلیلگران سفر مرکل به پاریس را در راستای تلاش غرب برای جلب حمایت چین و روسیه در ارجاع ایران به شورای امنیت می دانند.
جرج بوش نیز بار دیگر با اعلام نگرانی از وضعیت برنامه هسته ای ایران گفت: اگر ایران به راه های دیپلماسی پاسخ ندهد ما باید گام منطقی بعدی را برداریم و این کشور را به شورای امنیت ارجاع دهیم. وی افزود: ما درباره ایران نگران هستیم، زیرا هدف هایش صلح طلبانه نیست، به علاوه ما معتقدیم این کشور نباید به سلاح هسته ای دست پیدا کند.
در ادامه تلاش های امریکا برای ارجاع ایران به شورای امنیت رابرت زولیک معاون وزیر خارجه امریکا برای گفت و گو درباره ایران به چین سفر کرده و وزیر خارجه ایالات متحده نیز در ایتالیا به سر می برد. کاندولیزارایس، در دیدار با جان فرانکوفینی همتای ایتالیایی خود گفت: ارجاع ایران به شورای امنیت قطعی است.
وی افزود: ایران باید بداند یک اجماع قاطع جهانی علیه فعالیت هایی که انجام می دهد وجود دارد. ما همگی متعهدیم این مساله از طریق دیپلماتیک حل شود و ایران باید نگرانی های جامعه بین الملل را تشخیص دهد که چنین نکرده است.
وزیر امورخارجه ایتالیا نیز با حمایت از سخنان رایس در مورد ارجاع ایران در شرایط کنونی به شرایط امنیت و با اشاره به تهدید اخیر وزیر دفاع اسرائیل علیه ایران خطاب به دوستان اسرائیلی اش گفت: تنها راه تضمین صلح و امنیت، مسیر دیپلماتیک است.
وی لحن رئیس جمهور ایران در مورد محو اسرائیل از نقشه جهان را غیر قابل پذیرش خواند اما در عین حال تاکید کرد که حمله نظامی یک گزینه نیست.
رابرت زولیک معاون وزیرخارجه امریکا نیز که در چین به سر می برد شرایط کنونی را بهترین وضعیت برای ارجاع ایران به شورای امنیت دانست. زولیک همچنین به تهدیدی که برنامه هسته ای ایران برای امنیت انرژی چین دارد اشاره کرد. چین به دلیل داشتن حق وتو در شورای امنیت و امکان لغو تحریم های اعمال شده علیه ایران، بازیگری مهم در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی هسته ای محسوب می شود. چین در سال 2005 حدود 12 درصد از واردات نفتی اش را از ایران خریداری کرده و قراردادهای امضا شده مختلفی در زمینه نفت و گاز با ایران دارد.
چین معتقد است تحریم ها علیه ایران نتایج مورد نظر به دنبال نخواهد داشت و باعث پیچیده تر شدن مساله می شود. جک استراو، وزیر خارجه انگلیس نیز از ایران خواست به طور جدی پیشنهاد روسیه برای غنی سای اورانیوم ایران را با هدف پایان بخشیدن به بن بست موجود مورد توجه قرار دهد. وزیر خارجه انگلیس همچنین ابراز امیدواری کرد که آژانس بین المللی انرژی هسته ای در جلسه هفته آینده خود ایران را به شورای امنیت بفرستد.
وی همچنین گفت: اگر ایران فعالیت های غنی سازی اش را متوقف کند اروپایی ها باب مذاکره با ایران را باز خواهند کرد.
در کنار تحرکات دیپلماتیک غرب، مقامات کشورمان نیز تلاش برای عدم ارجاع ایران به شورای امنیت را آغاز کرده اند.
مهدی مصطفوی، قائم مقام وزارت امور خارجه ایران که در مالزی به سر می برد با اشاره به حق ایران برای داشتن برنامه هسته ای صلح آمیز تاکید کرد با ادامه گفت و گو و رایزنی ها بحران های مصنوعی ایجاد شده توسط برخی از کشورها را مهار کرده و برنامه تحقیقات هسته ای خود را پی می گیریم.
علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز برای گفت و گو در مورد طرح روسیه برای غنی سازی اورانیوم ایران به روسیه سفر کرده است.
لاریجانی پس از ورود به مسکو با ایگورایوانف دبیر شورای امنیت روسیه دیدار و در مورد روابط دو جانبه، مسائل بین المللی و همکاری های هسته ای دو کشور به مذاکره پرداخت.
به گزارش خبرگزاری ها، لاریجانی و ایوانف اعلام کردند که بن بست هسته ای تهران باید در چارچوب آژانس بین المللی انرژی هسته ای حل شود.
واشنگتن پست در گزارش خود از این سفر، بیانیه وزارت خارجه روسیه را نشان دهنده تلاش های روسیه برای به تاخیر انداختن ارجاع ایران به شورای امنیت و مخالفت مسکو با اعمال تحریم های بین المللی علیه ایران دانسته است.
در عین حال محمد البرادعی، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی هسته ای، با رد در خواست امریکا و اروپا برای ارائه گزارشی کامل در مورد ایران اعلام کرده که برای تهیه این گزارش به جزئیات بیشتری نیاز دارد و در نشست هفته آینده شورای حکام تنها گزارشی خلاصه و کوتاه در خصوص موضوع هسته ای ایران ارائه خواهد داد.
البرادعی همچنین گفته است که « اولی هایننون» اواخر هفته جاری به ایران سفر خواهد کرد تا اطلاعات جدید مربوط به بازرسی ها را پیگری کند.
ایران در کنار تلاش های دیپلماتیک خود، همچنان از تهدید قطع صادرات نفت در مقابل جبهه غرب استفاده می کند.
روزنامه واشنگتن پست در تحلیلی با اشاره به این تهدید و سخنان رئیس جمهور ایران در مورد اینکه بیشتر از اینکه ایران به غرب نیاز داشته باشد غرب به ایران نیاز دارد می نویسد: کمپانی هایی که می تواند تکنولوژی مورد نیاز بخش انرژی ایران را تامین کنند، اروپایی هستند و یک بازار منسجم نفتی نیز می تواند نفت مورد نیاز چین و هند را از جاهای دیگر تامین کند. البته ایران می تواند با بیرون کشیدن بخشی از تولیدات خود از بازار نفت باعث افزایش قیمت نفت شود. اما اگر امریکا و اروپا نخواهند خطر بالا رفتن قیمت نقت را به عنوان بخشی از تلاش هایشان در جهت بازداشتن ایران از دستیابی به سلاح هسته ای بپذیرند، بهتر است برای روبرو شدن با عواقب این مساله آماده باشند.