کد خبر: ۳۹۴۴۰۱
تاریخ انتشار : ۱۷ شهريور ۱۳۹۵ - ۰۸:۵۹

«پایتخت ایران»، بهشت غذای آماده/وقتی «پیتزا» سریعتر از «پلیس» می‌رسد

پایتخت، بهشت فروشندگان غذا شده، تأسیس فست‌فودها جامعه را به‌سوی بیماری هدایت می‌کند، البته نظام سلامت مردم را نسبت به نمک، شکر و روغن‌های خوراکی آگاه کرده، ولی صنعت غذاهای آماده آن‌قدر پیشرفت کرده که این روزها پیتزا زودتر از پلیس به خانه‌ها می‌رسد.
آفتاب‌‌نیوز :
غذاهای صنعتی، خیلی سریع و آسان تهیه و عرضه می ‌شوند. در یک دهه اخیر صنعت تولید غذا، نه‌فقط در ایران بلکه در بسیاری از نقاط جهان رشد بی‌‌سابقه‌‌ای داشته و هر سال مبالغ هنگفتی برای گسترش آن صرف می‌شود. صنعت غذاهای آماده آن‌قدر پیشرفت کرده که این روزها پیتزا زودتر از پلیس به خانه می‌رسد، پس نتیجه می‌گیریم همین علاقه‌مندی و تغییر ذائقه از تمایل مردم برای خوردن غذای سالم کاسته است.

در این رابطه حسین شریفی ــ متخصص علوم تغذیه در این باره می‌گوید: کاهش مصرف سبزیجات و سایر گیاهان خوراکی از یک سو و افزایش مصرف غذاهای پرکالری، چرب و ارزان‌قیمت از سوی دیگر موجب شده‌ خطر چاقی و انواع بیماری‌ها نسل آینده را تهدید کند.

وی در عین حال به آمار نگران کننده چاقی در کشور اشاره کرده و می‌گوید: بنابر گزارش‌های رسمی سازمان بهداشت جهانی حدود 50 میلیون ایرانی اضافه‌وزن دارند که 2درصد آنها به درمان‌های پیچیده و تهاجمی نیازمندند. این وضعیت نشان می‌دهد سبک غلط زندگی از جمله در مصرف غذا و کم‌تحرکی موجب شده سلامت ایرانیان دستخوش تغییرات ناخوشایندی شود. هم‌اکنون چاقی پنجمین عامل مرگ و میر در جهان است.

غذای سالم، عامل توسعه و سلامتی

تأسیس رستوران یا فست‌فود در هر شهری، جامعه را یک قدم به‌سوی بیماری هدایت می‌کند. در این میان زنان، نوجوانان و جوانان 14 تا 25 سال در کانون هدف این عارضه‌ها قرار دارند و باید از عواقب آن پیشگیری کنند.

در این زمینه دکتر رسول دیناروند ــ رئیس سازمان غذا و دارو نیز به سلامت آنلاین می‌گوید: کاهش مصرف غذای سالم در کشور ما وضعیت نگران کننده‌ای دارد و به‌جای آن فرآورده‌های پرکالری و آسیب‌زا در سبد مصرفی خانواده‌ها قرار گرفته است.

وی خاطرنشان می‌کند: نظام سلامت در سه سال اخیر به مسئله امنیت غذایی هموطنان توجه خاصی داشته و اقدامات گسترده‌ای برای حذف و کاهش غذاهای مضر انجام داده است، به‌عنوان نمونه درج برچسب چراغ راهنمای سلامتی روی محصولات و فرآورده‌های غذایی موجب شد هموطنان از عوامل آسیب‌رسان نظیر نمک، شکر و روغن‌های خوراکی آگاه شده و نسبت به تغییر الگوی مصرف اقدام کنند.

رئیس سازمان غذا و دارو تأکید دارد: امنیت غذایی هدف توسعه هزاره سوم است و قبل از آنکه محصول توسعه باشد خود عامل توسعه قلمداد می‌شود. این مسئله از دغدغه‌های جدی دولت یازدهم به شمار می‌رود و وزارت بهداشت به‌عنوان متولی تأمین سلامت و امنیت غذایی کشور، تحقق این هدف را با قاطعیت پیگیری کرده و از غذای سالم، ارگانیک و فاقد عوامل آسیب‌رسان حمایت می‌کند.

علاقه مفرط تهرانی‌ها به غذاهای آماده

پایتخت، بهشت فروشندگان غذا است، به‌طوری که در یک دهه گذشته تعداد شاغلان این بخش تا سه برابر افزایش یافته و همچنان این روند ادامه دارد.

در این رابطه الهام بدری ــ روانشناس می‌گوید: علاقه پایتخت نشینان به غذاهای آماده و ناسالم ناشی از محرک‌های روانی است؛ افراد شاغل به‌دلیل زندگی پرمشغله و ساعات کم فراغت، دسترسی اندکی به غذاهای سالم دارند، به این دلیل سهولت را فدای کیفیت می‌کنند و غذاهای صنعتی نظیر فست‌فودها را صرفاً برای صرفه­‌جویی در وقت و هزینه به غذای سالم ترجیح می‌دهند.

این کارشناس خاطرنشان می‌کند: عده‌ای برای کاهش اضطراب و استرس، غذاهای پرکالری می‌خورند و احساس آرامش می‌کنند. این کار یک اقدام واکنشی و روانی علیه تحریک گرسنگی است که در صورت بی‌توجهی فرد را به خوردن غذای بیشتر ترغیب می‌کند و در زمان بسیار کوتاهی او را در معرض انواع بیماری‌ها قرار می‌دهد.

جایگزین‌های سالم برای غذاهای ناسالم

1. جوانه‌ها و گیاهان رشته‌ای: ترکیب تره‌فرنگی یا جوانه گندم با مقداری روغن زیتون، چند برش گوجه‌فرنگی و پنیر سفید، لذت خوردن ماکارونی را با کالری بسیار کم به شما می‌دهد. فقط باید کمی صبور باشید و این مواد را با هم ترکیب کنید.

2. سالاد میوه تازه: این سالاد با ورقه‌های نازک سیب، موز، هلو، گلابی یا هر نوعی که خودتان دوست دارید آماده و در نهایت مقداری ژلاتین بدون رنگ به آن اضافه می‌شود تا طعم و ظاهر خوشایندتری پیدا کند. این ترکیب دلنشین و رنگارنگ می‌تواند جایگزین مربا در سفره صبحانه شود.

3. تخمه شاهدانه با جو و سبوس گندم: برای تهیه کتلت، مرغ یا ماهی می‌توانید تخمه شاهدانه را با جو و سبوس گندم ترکیب کرده و به غذا اضافه کنید، زیرا منبع غنی آهن، روی و امگا3 است و به هضم و جذب بهتر غذاهای سرخ‌کردنی کمک می‌کند.

4. ماست سفت: برای تهیه پوره سیب‌زمینی یا سوپ سفید می‌توانید ماست‌های سفت و چکیده را جایگزین خامه ترش کنید. ماست منبع غنی ویتامین و کلسیم است و از بروز پوکی استخوان، عفونت معده، یبوست و حساسیت ناشی از لاکتوز پیشگیری می‌کند.

5. گردو و تخمه کدو : چند تکه گردو و تخمه کدو بدون نمک همراه با یک برش کوچک شکلات 70 درصد را می‌توان جایگزین چیپس سیب‌زمینی کرد. این ترکیب حاوی منیزیم، فسفر، پتاسیم و روی است.

رستوران‌ها در زمان بسیار کوتاهی غذاهای فراوانی برای مشتریان خود آماده می‌کنند و تنوع ذائقه، آنها را همواره در سطح بسیار بالایی از مشتری‌مداری نگه می‌دارند، موضوعی که این روزها نگرانی‌‌های زیادی را در پی داشته، زیرا رشد قارچ‌گونه رستوران‌های ارزان‌قیمت و فست‌فودها با اهداف جامعه سالم تضاد و تقابل دارد و دیر یا زود سبب افزایش جمعیت افراد چاق و دیابتی کشور می‌شوند.

منبع: تسنیم
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین