سرشار از آنتیاکسیدانها
آنتیاکسیدانها ترکیباتی هستند که به بدن انسان در مبارزه با بیماری و عفونت کمک میکنند و در حفظ قدرت سیستم ایمنی بدن نیز نقش دارند. آنتیاکسیدانها در مواد غذایی یافت میشوند که البته برخی از مواد غذایی از ظرفیت بالاتری نسبت به دیگران برخوردار هستند و شکلات تلخ یکی از این منابع خوب برای آنتیاکسیدانها محسوب میشود.ظرفیت آنتیاکسیدانی مواد غذایی با استفاده از ابزارهایی مانند ظرفیت جذب رادیکال اکسیژن قابل اندازه گیری هستند. کاکائو خام فرآوری نشده یکی از مواد غذایی با محتوای آنتیاکسیدانی بالاست و از این نظر حتی بالاتر از بلوبری و آسای قرار میگیرد. این به معنای آن است که شکلات تلخ که کاکائو در آن به کمترین میزان فرآوری میشود میتواند به بدن شما در مبارزه با رادیکالهای آزاد مضر کمک کند.
نتایج کسب شده شگفتی مریل الیاس، روانشناس و آغازگر این مطالعه در دهه 1970را به همراه داشته و با در نظر گرفتن محتوای قند و چربی بالای شکلات وی انتظار نتایجی متفاوت را داشته است. بنابر توصیه الیاس، اگر قصد ندارید شکلات را با یک رژیم غذایی سالم و متعادل جایگزین کنید میتوانید بدون احساس گناه مصرف مقدار کمی شکلات را در رژیم غذایی خود جای دهید.نگرانی که درباره ارتباط بین مصرف شکلات و هوش وجود دارد این است که به طور کلی آیا افرادی باهوش باید شکلات بیشتری برای افزایش هوش مصرف کنند یا این که شکلات موجب باهوشتر شدن همه میشود. پژوهشهای بیشتری در این زمینه باید صورت بگیرد. از این رو، مصرف شکلات مورد علاقهتان به امید افزایش هوش شاید برای شما موثر واقع نشود.
مریل الیاس به این نکته اشاره داشته است که بررسی مصرف شکلات تلخ و شکلاتهای سبکتر به صورت جداگانه صورت نگرفته است که انجام این کار میتواند درباره پیوند بین مصرف شکلات و هوش انسان و اتفاقاتی که در بدن رخ میدهند، اطلاعات بیشتری را در اختیار ما قرار دهد.در گذشته، مطالعات بر فواید مصرف شکلات تلخ تاکید داشته و پرهیز از مصرف انواع شیریتر را توصیه میکرده اند. شکلات تلخ فواید کاکائو را بدون قند و چربی بالا در اختیار انسان قرار میدهد. در ادامه چند فایده شکلات تلخ که به صورت علمی ثابت شده اند را ارائه میکنیم.
مبارزه با کلسترول
آزمایشهای صورت گرفته نشان داده اند، مصرف شکلات تلخ کلسترول بد (LDL) خون را در مردان کاهش میدهد، در شرایطی که به افزایش سطوح کلسترول خوب (HDL) منتج میشود. افزون بر این، شکلات تلخ به کاهش مقاومت به انسولین کمک میکند. اگر بدن شما به انسولین مقاوم است میتوانید در معرض خطر ابتلا به دیابت و بیماری قلبی قرار بگیرید.از آنجایی که شکلات تلخ میتواند به کاهش کلسترول بد خون کمک کند، این ماده در کاهش میزان پلاکهای مضر که در شریانها جمع میشوند موثر است که خطر ابتلا به بیماری قلبی را در بلند مدت کاهش میدهد. توصیه میشود هر هفته دو بار شکلات تلخ مصرف کنید تا به صورت موثر از قلب خود محافظت کنید.
کمک به بهبود جریان خون
آنتیاکسیدانهایی به نام فلاوانولها در شکلات تلخ وجود دارند که میتوانند به تحریک دیواره شریانها کمک کنند. در نتیجه این تحریک، پوشش داخلی شریانها اکسید نیتریک تولید میکند که آرامش و شل شدن شریانها را به همراه داشته و این شرایط به کاهش فشار خون و بهبود جریان خون منجر میشود.اگرچه پژوهشهای بیشتری برای تایید این مساله باید صورت بگیرد اما چندین مطالعه نشان داده اند شکلات تلخ میتواند به صورت خفیف جریان خون را بهبود ببخشد.
نتایج این مطالعه که با حضور یک هزار شرکت کننده انجام شده است، نشان میدهد، افرادی که حداقل هفته ای یک بار شکلات مصرف میکردند در آزمونهای حافظه و تفکر انتزاعی نسبت به افرادی که شکلات نمیخوردند، از عملکرد بسیار بهتری برخوردار بودند.جورجینا کرایتون، پژوهشگر ارشد حاضر در این مطالعه، مصرف شکلات را تشویق میکند زیرا انجام وظایف روزانه مانند به خاطر سپردن یک شماره تلفن یا فهرست خرید، و انجام همزمان دو کار مانند صحبت کردن و یادداشت کردن در یک زمان را آسانتر میسازد.دلیل مفید بودن شکلات برای عملکرد مغز این است که دریافت منظم فلاوانولهای کاکائو میتواند اثر سودمندی بر عملکرد شناختی داشته باشند. این فلاوانولها ترکیبات آنتیاکسیدانی هستند که جریان خون به سمت مغز را افزایش میدهند که این شرایط به عملکرد هر چه کارآمدتر مغز کمک میکند.
مفید برای پوست
فلاوانولها میتوانند نه تنها از سیستم ایمنی بدن شما محافظت کنند، بلکه برای پوست نیز مفید هستند. با بهبود جریان خون، ترکیباتی که در شکلات تلخ یافت میشوند به تراکم و هیدراتاسیون پوست نیز کمک میکنند.پرتوهای فرابنفش از عوامل آسیب رسان به پوست و قرمزی آن محسوب میشوند. ترکیبات موجود در شکلات تلخ کمترین میزان پرتوهای فرابنفش که به پوست آسیب میزنند را افزایش میدهد. بنابر نتایج مطالعه انجام شده توسط دانشگاه هنر لندن، در افرادی که به طور مرتب و طی دو هفته شکلات تلخ مصرف کردند، حداقل میزان پروتوهای فرابنفش که موجب آسیب پوست میشوند، دو برابر شده بود.