ارتقا سلامت قلب
کاتچینها (نوعی آنتیاکسیدان) موجود در چای نشان دادهاند که در کاهش کلسترول و فشار خون موثر عمل میکنند و در شرایطی سلامت قلبی عروقی و ترمیم بافت سیاهرگی را بهبود میبخشند.
مطالعات نشان دادهاند که چای رویبوس فشار خون را کاهش میدهد زیرا هورمونهای تولید شده توسط غدد آدرنال را تنظیم میکند. همچنین رویبوس حاوی آنتیاکسیدان آسپالاتین است و تنها غذا یا نوشیدنی محسوب میشود که حاوی این نوع از آنتیاکسیدان است. آسپالاتین به طور ویژه برای سلامت قلب مهم است زیرا در برابر اکسیداسیون، ایسکمی و التهاب عروقی از آن محافظت میکند.
از نظر فواید محافظت از قلب، چای سیاه مشابه با چای رویبوس است. افزون بر ایجاد تعادل در کلسترول، نتایج یک مطالعه نشان داد که مصرف ۹ گرم چای سیاه در روز به طور قابل توجهی عوامل خطرآفرین بیماری قلبی را کاهش میدهد.
تقویت سیستم ایمنی
چای سفید، سیاه و رویبوس همگی حاوی آنتیاکسیدانهایی هستند که به مبارزه با بیماری و تقویت سیستم ایمنی بدن انسان کمک میکنند. به ویژه کوئرستین آنتیاکسیدانی قدرتمند است که در چای یافت میشود و مقابله با بیماریهای مختلف از جمله عوامل بیماری قلبی، دیابت، تب یونجه، آب مروارید، زخم معده، آسم، نقرس، عفونتهای ویروسی و... را ممکن میکند.
همچنین آنتیاکسیدانهای موجود در چای ضد باکتری هستند و نشان دادهاند که توانایی از بین بردن باکتریهای مضر مانند اچ. پیلوری را دارند که میتواند بر دستگاه گوارش تاثیرگذار باشد و عملکرد سیستم ایمنی بدن را تضعیف کند.
کمک به مبارزه با سرطان
چای سیاه، سفید و رویبوس نشان دادهاند که توانایی مبارزه با سرطان را دارند. به طور ویژه فلاونوئیدهای موجود در این چایها توانایی مقابله با سرطانهای روده بزرگ، پروستات و معده را از طریق کمک به کند کردن یا از بین بردن رشد سلولهای سرطانی نشان دادهاند. و بار دیگر، کوئرستین نقش مهمی در این زمینه ایفا میکند. این آنتیاکسیدان روند جهش سلولی را متوقف میکند که مانع از رشد تومور بدخیم میشود. همچنین مطالعات صورت گرفته مصرف چای سیاه را با خطر کمتر ابتلا به سرطان پروستات پیشرفته، به همراه توقف رشد سلولهای سرطان تخمدان پیوند دادهاند.
کاهش خطر دیابت
انواع مختلف چای نشان دادهاند که خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش میدهند. به طور ویژه چای رویبوس به لطف محتوای آسپالاتین خود در مبارزه با دیابت موثر عمل میکند. نظر بر این است که آسپالاتین یک اثر ضد دیابتی قوی افزون بر کمک به مبارزه با سرطان دارد.
کمک به گوارش
ترکیبات مختلفی در چای وجود دارند که نشان دادهاند در درمان درد شکمی، اسهال و ناراحتی معده موثر هستند. باور بر این است که تاننهای موجود در چای نقش بزرگی در این زمینه ایفا میکنند.
پشتیبانی از استحکام استخوان
به طور ویژه، چای سفید و چای رویبوس به لطف ویتامینها و مواد معدنی خود از جمله منگنز، کلسیم و فلوراید میتوانند به افزایش استحکام استخوان کمک کنند. این مواد مغذی به افزایش فعالیت استئوبلاست کمک میکنند که به تولید و ساخت توده استخوانی کمک میکند. همچنین رویبوس حاوی اورینتین و لوتئولین - دو فلاونوئید که محتوای مواد معدنی استخوان را افزایش می دهند - است.
بهبود سلامت پوست و مو
بسیاری از محصولات زیبایی حاوی عصارههای چای در فرمول خود هستند زیرا تراکم بالای آنتیاکسیدانها در چای به محافظت از پوست و مو در برابر رادیکالهای آزاد و آسیب محیطی کمک میکنند. به طور خاص چای توانایی خود در پیشگیری از چین و چروکها و محافظت از فولیکولهای مو در برابر آسیب را نشان داده است. آلفا هیدروکسی اسید یکی از عناصر موثر در این زمینه است که اثر محافظتی بسیار قوی روی پوست و مو دارد.
فواید بیشتر
فوایدی که در بالا به آنها اشاره شد از برجستهترین نمونهها در میان انواع مختلف چای محسوب میشوند اما فواید این نوشیدنی محبوب تنها به این موارد خلاصه نمیشود. چای رویبوس نشان داده است که به درمان آلرژیها کمک میکند؛ در شرایطی که چای سیاه ممکن است از انسان در برابر سکتههای مغزی محافظت کرده و کاهش هورمونهای استرس را موجب شود.
همچنین انواع کمتر شناخته شده چای مانند یربا ماته و پائو دارکو نیز وجود دارند. چای پائو داکور فواید زیر را نشان داده است:
کاهش درد
مبارزه با کاندیدا (قارچ)
کاهش التهاب
درمان اولسرها
سمزدایی بدن