آفتابنیوز : این در حالی است که دو روز قبل کاندولیزا رایس خواستار اقدام جهانی جدی در خصوص برخورد با پرونده هسته ای ایران شده بود.
بحث در خصوص گفت و گو میان ایران و امریکا برای اولین بار در حالی مطرح شد که سال 84 رو به پایان بود. پس از گره خوردن مساله تشکیل دولت ملی در عراق و اوج گیری مخالفت کردها و سنی های آن کشور با نخست وزیری « جعفری» که وی را متمایل به ایران به حساب می آورند، نگاه ها متوجه ایران شد.
در همان زمان عبدالعزیز حکیم رئیس مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق در نامه ای از مسئولان ایران خواست تا برای کمک به حفظ و برقراری آرامش و نظم در عراق به برادران مسلمان خود کمک کرده و در این خصوص ( حل مسائل عراق) با امریکا وارد مذاکره شوند.
این در حالی بود که ایران خود در خصوص موضوع پرونده هسته ای با امریکا دچار چالش های اساسی بوده و گره پرونده هسته ای کورتر از آن شده بود که کشورهای چون چین و روسیه توان باز کردن آن را داشته باشند.
بنابراین پیشنهاد مذاکره کمی اغوا انگیز به نظر می رسید. اندکی بعد علی لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ملی اعلام کرد که « بحث مذاکره با امریکا موضوع جدیدی نیست و مدت ها قبل سفیر امریکا در عراق ( زلمای خلیل زاد) آن را مطرح کرده است.»
پس از آن و در حالی که محافل رسانه ای از بحث اصل مذاکره عبور کردند و به تیم مذاکره کننده طرفین می اندیشیدند، برخی از چهره های سیاسی عراق در اصل موضوع تشکیک کرده و گفتند که « اگر موضوع بحث، عراق است پس مسئولین عراقی نیز باید در جلسه حضور داشته باشند.» از این پس هر حرکتی بین مقامات دو کشور به دیده خبر و موضوع مذاکره نگریسته می شد. به طوری که سفر شخصی نهاوندیان یکی از چهره های نیمه اقتصادی و سیاسی کشور به امریکا ناگهان ولوله ای ایجاد کرده که او به عنوان عضوی از تیم مذاکره کننده رفته است.
اگر چه مذاکرات بین ایران و امریکا پس از 27 سال برای اولین بار بود که به طور رسمی از سوی مقامات عالی رتبه دو کشور مورد تائید قرار می گرفت اما تاکنون به سرانجام نرسیده است.
« تاکید بر مذاکره فقط بر سر موضوع عراق و انجام آن پس از تعیین دولت ملی عراق و پیچیده تر شدن موضوع پرونده هسته ای ایران و حرکت رو به جلوی این کشور با اعلام غنی سازی 5/3 درصد» از اصلی ترین موضوعاتی بود که انجام این مذاکرات را غیر ممکن و بی حاصل کرد.
حال پیشنهاد سناتورهای امریکایی در حالی که فردا( سه شنبه) نشست 1+5 در مسکو در خصوص ایران به تصمیم گیری خواهد نشست باز هم معادلات را پیچیده تر خواهد کرد.
فردا در حالی نشست 1+5 برگزار خواهد شد که اگر پیشنهاد سناتورهای امریکایی پذیرفته شود و کارشناسان دو کشور این بار پشت میز گفت و گو بنشینند از التهاب فضای موجود که به شدت بوی باروت می دهد خواهد کاست.
هر دو کشور این بار به شدت برای گفت و گو خود را آماده کرده اند امریکا با فضا سازی رسانه ای که رویارویی قطعی را تداعی می کرد و یا موضعی جنگ طلبانه به میدان خواهد آمد ایران نیز اعلام خبر غنی سازی 5/3 درصد یک گام به جلو برداشته پای میز مذاکره خواهد نشست.
از این روست که سناتور « لوگار» می گوید:« این مذاکرات می تواند برای امریکا بسیار سودمند باشد.» و سناتور کویستوفر در تائید آن می افزاید:« این به معنی تائید آنها نیست اما یک فرصت و روزنه است.»
هنوز مقامات ایرانی نسبت به پیشنهاد جدید سناتورهای امریکایی برای مذاکره مستقیم در خصوص مسائل هسته ای واکنشی نشان نداده اند.