در طب ایرانی به غذاهای خون ساز ،غذاهای دم ساز نیز گفته میشود؛ از جمله غذاهای دم ساز میتوان «هوا» را نام برد؛ هر چه هوا از لطافت و پاکی بیشتری برخوردار باشد و به عبارتی اکسیژن بیشتری داشته باشد، خون لطیفتری تولید میکند و هوای آلوده (حاوی آلایندهها) خون آلوده و ناپاک ایجاد میکند.
این ماده غذایی به محض ورود به کبد، تبدیل به خون میشود.
شما می توانید شب ها همراه شام یک تا دو قاشق غذاخوری از آن را کاملا بجوید و میل کنید؛ خوردن این دانه روغنی برای تقویت مو، چشم، تخمدان ها و بیضهها، بسیار مفید است. هر غذایی که برای اعضای تناسلی مفید باشد، برای چشم نیز مفید است. چون این دو اندام، لطیفترین بخش غذاهای مصرفی روزانه را به سمت خود جذب میکنند.
قوتوی کرمان یا اردبیل ترکیبی از تخم گشنیز، زنجبیل، میخک، هل باد، شاهدانه ،گندم ،کنجد ،عدس و ... است. توصیه میشود یک تا دو قاشق غذاخوری از آن را در یک لیوان شیر مخلوط و میل کنید.
توصیه میشود این غذا با شعله پایین تهیه و طبخ شود تا کاملا هضم شود.
این گوشت از آهن زیادی برخوردار است حتی برای کسانی که سنگ یا شن کلیه دارند، مفید است.
برای کاهش بلغم مغزو افزایش حافظه، خوردن آن را فراموش نکنید.
برای دریافت غذاهای خون ساز ، خوردن هفت عدد انجیر خشک همراه صبحانه و 9 تا 12 عدد آلو بخارا همراه وعده ناهار توصیه می شود.
دکتر حمزه سام دلیری؛ محقق و مدرس طب سنتی در این باره به خبرگزاری دانشجو می گوید: پیادهروی با پای برهنه روی سنگریزهها یا قلوهسنگ ها روزانه به مدت 30 دقیقه، قرار دادن تکه آهنی که نه رنگ و نه زنگ داشته باشد در داخل خورشتها (توصیه میشود این کار را در 10 دقیقه پایانی طبخ غذاهای خورشتی انجام دهید.)
از جمله گیاهان و میوه هایی که خاصیت خون ساز ی دارد میتوان به یونجه، گزنه، شبدر، عناب، زرشک، آلبالو، انار و سیب اشاره کرد. به این صورت که یونجه یا شبدر را با سالاد فصل مخلوط و میل کنید.
یک استکان عرق گزنه را با دو قاشق غذاخوری شیره انگور مخلوط و میل کنید.
در یک استکان جوشانده گل بابونه، دو قاشق غذاخوری آب آلبالو بریزید و میل کنید.
یک قاشق غذاخوری آویشن و 7عدد عناب را با 3 لیوان آب مخلوط کنید و آن را بجوشانید، صاف و میل کنید.
در یک لیوان جوشانده گل ختمی، سه قاشق غذاخوری آبزرشک مخلوط و میل کنید.
منبع:خراسان