آفتابنیوز : تلاشهاي مداوم آمريكا براي متقاعد كردن پكن در راستاي تحت فشار قرار دادن ايران و استفاده از تهديد تحريم عليه آن از آن رو ناكام مانده است كه خاورميانه و به ويژه ايران از منابع اصلي انرژي و تأمين نفت چين محسوب مي شوند.
منطقه ي آسياي مركزي نيز با داشتن ذخاير عظيم نفتي در سياستهاي تأمين انرژي چين نقش قابل توجهي ايفا مي كند. به علاوه سرمايه گذاريهاي چين در كشورهاي تازه به استقلال رسيده ي آسياي مركزي را نيز نمي توان ناديده گرفت.
اين مسئله نشان دهنده ي اهميت نشست سازمان همكاري شانگهاي براي چين است. گردهمايي با حضور كشورهايي كه بيشترين ذخاير نفتي جهان را در اختيار دارند، اميد چين براي گسترش امنيت انرژي را افزايش داده است.
خبرگزاري بلومبرگ به نقل از جي ريگوآنگ مشاور دولت چين در بخش انرژي تأمين امنيت عرضه ي انرژي را اولويت چين و در راستاي حفظ امنيت ملي اين كشور توصيف مي كند. وي در اين راستا به تلاش آمريكا براي كسب جاي پا در آسياي مركزي نيز اشاره مي كند.
لي جيو معاون وزير خارجه ي چين نيز در كنار مباحث مربوط به توسعه ي اقتصادي و سياسي، همكاري در زمينه ي انرژي را از مهم ترين رئوس مطرح شده در اجلاس شانگهاي مي داند.
جي ريگوآنگ كه استاد تكنولوژي شيميايي در دانشگاه پكن است اعتقاد دارد تمركز بر استراتژي كسب انرژي از آسياي مركزي و روسيه به جاي وابستگي به خاورميانه مي تواند اختلافات چين با آمريكا را به حداقل برساند.
اين در حالي است كه به نظر نمي رسد آمريكا قصد داشته باشد آسياي مركزي را به آساني رها كند. كاندوليزا رايس وزير خارجه ي آمريكا در ديدار سال گذشته ي خود از چين گفته بود: آمريكا قصد عقب نشيني از افغانستان يا ترك آسياي مركزي را ندارد. در عين حال برخي كارشناسان بر اين اعتقادند كه نياز چين به انرژي و گسترش حضور نظامي آمريكا و تلاش براي كسب جاي پايي در منطقه ي آسياي مركزي، پكن و واشنگتن را در وضعيت رقابت جويانه اي قرار داده است.
با توجه به اهميت تأمين انرژي براي چين و تأكيد مقامات اين كشور بر حفظ امنيت تأمين انرژي، مقامات جمهوري اسلامي ايران با پررنگ جلوه دادن اين مسئله و يادآوري اهميت ايران در بازارهاي جهاني نفت مي توانند از وضعيت رقابت جويانه ي آمريكا و چين نهايت استفاده را بكنند. اجلاس همكاري شانگهاي نيز فرصت مناسبي است تا در ادامه ي تلاشهاي ديپلماتيك ايران در روزهاي اخير، كه به حمايت اعضاي جنبش عدم تعهد از ايران در آژانس بين المللي انرژي هسته اي انجاميد، مسائل مربوط به اختلاف ايران با غرب در خصوص برنامه ي هسته اي اش با رهبران كشورهاي شركت كننده در ميان گذاشته شود. به ويژه آنكه ولاديمير پوتين رئيس جمهور روسيه كه به همراه چين در مقابل فشارهاي آمريكا براي اعمال اقدامات شديد عليه ايران تاكنون مقاومت كرده است، نيز در اين اجلاس حضور دارد.