آفتابنیوز : منبع آنتیاکسیدان میتواند طبیعی یا غیرطبیعی باشد. غذاهای گیاهی اغلب به عنوان یکی از منابع غنی آنتیاکسیدان شناخته میشود. بدن نیز مقادیری از این مواد را تولید میکند. رادیکالهای آزاد موادی زائد هستند که بدن هنگام هضم غذا یا واکنش به محیط آزاد میکند و اگر بدن قادر به از بین بردن این آنها نباشد، مشکلات اکسیداتیو به وجود خواهد آمد و به سلولها آسیب خواهدرسید.
فاکتورهایی که میزان تولید رادیکالهای آزاد را افزایش میدهد، میتواند داخلی، مثل التهاب یا خارجی مثل آلودگی، اشعههای UV و مصرف سیگار باشد. مشکلات اکسیداتیو میتواند عامل بیماری قلبی، سرطان، سکته، ورم مفاصل، بیماریهای تنفسی، اختلال در سیستم ایمنی، بیماری پارکینسون و بسیاری بیمارهای دیگر شود. آنتیاکسیدانها در خنثی کردن رادیکالهای آزاد مؤثرند و میتوانند از آسیب دیدن سلولها در برابر صدمات ناشی از اکسیداتیو جلوگیری کنند.
عوامل به وجود آمدن مشکلات اکسیداتیو
فعالیتها و فرایندهایی که باعث بروز مشکلات اکسیداتیو میشوند به شرح زیر است:
ورزشهای شدید و بیشازاندازه
صدمات سلولی و التهابات داخلی
مصرف غذاهایی که حاوی ترانس چرب هستند، غذاهای فراوری شده، شیرینکنندههای مصنوعی
سیگار کشیدن
آلودگیهای محیط زیست
و عوامل دیگر.
صدمات ناشی از این مسائل با ابتلا به سرطان، آترواسکلروز (رسوب چربی در سرخرگها که موجب تنگی مسیر و دشوار شدن عبور جریان خون میشود) و از دست دادن بینایی میشود. مصرف آنتیاکسیدان در جلوگیری از بروز این بیماریها مؤثر است.
بر اساس تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفته است، آنتیاکسیدانها برای از بین بردن رادیکالهای آزاد، جلوگیری از مشکلات بینایی بر اثر کهولت سن و کاهش احتمال ابتلا به سرطان، مؤثرند.
بهتر است بگوییم که آنتیاکسیدان بیشتر از آن که اسم یک ماده باشد، کلمهایست برای توصیف آنچه که طیفی از مواد قادر به انجامش هستند.
ویتامین A، ویتامین C، ویتامین E، بتاکاروتن، سلنیوم، لیکوپن، لوتئین، منیزیم، تعدادی از انواع گوناگون آنتیاکسیدان هستند.
منابع:
بهترین منبع آنتیاکسیدانها غذاهای گیاهی بخصوص میوهها و سبزیجات هستند.
برای دریافت برخی آنتیاکسیدانهای بخصوص، سعی کنید موادغذایی زیر را در رژیم روزانه خود بگنجانید:
ویتامین A: لبنیات، تخم مرغ، جگر
ویتامین C: بیشترِ میوهها و سبزیجات بخصوص پرتقال و فلفل دلمهای
ویتامین E: حبوبات و غلات، روغن آفتابگردان و دیگر روغنهای گیاهی و سبزیجاتی که برگهای سبزرنگ دارند
بتاکاروتن: سبزیجات و میوههایی که رنگ روشن دارند مانند: هویچ، اسفناج، انبه و نخود سبز
لیکوپن: سبزیجات و میوههایی که رنگ صورتی یا قرمز دارند مثل گوجه و هندوانه
لوتئین: سبزیجاتی که برگهای سبزرنگ دارند، ذرت و مرکبات
سلنیوم: برنج، ذرت، تخم مرغ، پنیر، لوبیا، نخود و عدس
شکلات تلخ، انگور قرمز، سیب، کلم بروکلی، چای سبز و چای سیاه، انار و بادنجان مواد غذایی دیگری هستند که به عنوان منابع آنتیاکسیدان شناخته میشوند.
اثرات پخت و پز بر کاهش یا افزایش سطح آنتیاکسیدان:
لیکوپن، که رنگ قرمز گوجه فرنگی ناشی از وجود آن است، وقتی در معرض حرارت (برای پختن) قرار میگیرد، بهتر جذب میشود. و در مقابل کدو سبز، گل کلم و نخود سبز مقداری از خاصیت آنتی اکسیدانی خود را در مجاورت با حرارت از دست میدهند.
نکات مرتبط با رژیم غذایی:
سعی کنید در کنار هر وعدهی غذایی، میوه یا مقداری سبزیجات بگنجانید.
هر روز یک فنجان چای سبز بنوشید.
زردچوبه، دارچین، زنجبیل، زیره سبز و پونه کوهی به عنوان ادویه استفاده کنید.
تخمه آفتابگردان، میوههای خشک و آجیل، میان وعدههایی مناسب و حاوی آنتیاکسیدان است.
همانطور که گفته شد، رادیکالهای آزاد عامل بسیاری از بیماریها مانند بیماریهای قلبی، سرطان و از دست دادن بینایی است. اما توجه کنید که برای جلوگیری از افزایش این رادیکالها از آنتیاکسیدانهای طبیعی استفاده کنید چرا که آنتیاکسیدانهای مصنوعی اغلب دارای عوارض مختلف هستند.
خبرانلاين