آفتابنیوز : یک فنجان قهوه داغ صبحگاهی میتواند شما را برای فعالیت روزانه آماده کند. در حالی که یک فنجان چای آرامش بخش شما را از استرسهای روزمره دور میکند. طبق آخرین تحقیقات هر دو این نوشیدنیها در بهتر شدن حالتان کمک کننده هستند.
پس از سالها مطالعه درباره چای و قهوه که برخی از آنها هشدار های هولناکی درباره مصرف نوشیدنیهای کافیینی میداد و برخی دیگر سرشار از وعده های دلخوش کننده بود، مشخص شد قهوه و چای هر دو در کل نوشیدنی های مفیدی هستند.
سازمان جهانی سلامت « WHO» در آخرین تحقیقاتش روی مواد سرطان زا به این نتیجه رسیده است که قهوه جلوی عود سرطان کولن را پس از درمان آن میگیرد. تحقیقات دیگر نشان میدهد مصرف قهوه ممکن است از آلزایمر و پارکینسون جلوگیری کند.
مطالعات زیادی نشان میدهد احتمال ابتلای چای خورها به سرطانهای پوست، سینه و پروستات کمتر است. محققان در تلاشند مکانیزم دقیق آن را متوجه شوند، اما چای، به ویژه چای سبز سرشار از «آنتی اکسیدان» است که میتواند آسیب سلولی را کاهش دهد و سیستم ایمنی را تقویت کند. همچنین «پلی فنول» های موجود در آن فشار خون و کلسترول را کم میکند. نوشیدن چای به ویژه چای سبز از ابتلا به آلزایمر جلوگیری میکند، زیرا ترکیبات پلی فنول آن از تشکیل پلاک و آسیب به سلول های مغزی پیشگیری می کند.
چای بهتر است یا قهوه؟
کارشناسان میگویند پاسخ دادن به این پرسش آسان نیست. زیرا تمایز بین ترکیبات آنها، نقش آن ها در رژیم غذایی و تاثیرآن ها در دستگاه بدن مشکل است.
«الیوت میلر»، متخصص موسسه ملی سلامت امریکا، می گوید: «هم قهوه و هم چای روی سرطان، بیماریهای قلبی عروقی و بیماریهای گوارشی تاثیر گذار هستند.» میلر و همکارانش روی نشانههای بیماری قلبی ۶۸۰۰ نفر با سوابق متفاوت مطالعه کرده اند که ۷۵ درصد آن ها قهوه و ۴۰ درصد چای مینوشیدند. نوشیدن بیش از یک فنجان چای در روز باعث جلوگیری از تجمع کلسیم در رگهای خونی قلب میشود و از بیماری قلبی پیشگیری میکند.
میلر میگوید: «قهوه روی بیماریهای قلبی تاثیر ویژهای ندارد و این خودش شگفت انگیز است.» او ادامه می دهد: «بسیاری از مبتلایان به فشار خون بالا، بیماری عروق کرونر و کلسترول بالا از پزشک میپرسند خوردن قهوه برایشان ضرر دارد یا خیر، زیرا فکر میکنند قهوه به قلب انرژی اضافی وارد میکند و نوشیدنی مضری است، اما بهتر است بدانند قهوه هیچ تاثیری روی این بیماری ها ندارد.»
محققان میگویند مشخص کردن اینکه هر کدام از این نوشیدنیها دقیقا چه تاثیری روی سلامت میگذارند مشکل است. هر دو دارای ترکیبات پیچیده هستند که کافیین، پلی فنولها و آنتی اکسیدان ها -ترکیباتی که به احتمال زیاد ضد سرطان هستند- از آن جملهاند.
برخی به دنبال مادهای در چای یا قهوه هستند که روی عامل ویژهای تاثیر گذار باشد، اما در واقع نتیجه واکنش پویای چندین ماده است که چنین تاثیراتی ایجاد می کند.
«سیپرمن»، یک محقق و متخصص رژیم، میگوید: «نوشیدن چای باعث کاهش احتمال سرطان و بیماریهای قلبی، سرعت بخشیدن به کاهش وزن و تقویت سیستم ایمنی می شود، در حالی که قهوه امکان ابتلا به پارکینسون و دیابت نوع دو را کم می کند.»
مطالعهای دیگر روی ۱۰۰۰بیمار در موسسه سرطان بوستون نشان داده است نوشیدن منظم قهوه -روزانه ۴ فنجان به بالا- از بازگشت سرطان درمان شده کولن جلوگیری می کند. هرچه میزان قهوه بیشتر بود خطر عود بیماری هم کمتر می شد. در این مطالعه نوشیدن چای نقش مثبت یا منفی در عود بیماری نداشت.
محققان موسسه سرطان می گویند نوشیدن قهوه به میزان دو فنجان یا بیشتر مفید است و هیچ ضرری ندارد، اما اگر قهوه دوست ندارید می توانید با رژیم غذایی سالم و ورزش وجلوگیری از چاق شدن همان نتایج را به دست آورید.
توجه داشته باشید که نوشیدن هر نوشیدنی داغ احتمال سرطان مری را افزایش می دهد، همچنین نوشیدن چای یا قهوه با شکر یا خامه فراوان تمام فواید آن را از بین میبرد.
به نقل از «وبمد»، هیچ نوشیدنی یا غذای منحصر به فردی نمیتواند بخش عمده رژیم غذایی شما را تشکیل دهد. همیشه به یک مجموعه سالم و کامل فکر کنید.
منبع: انتخاب