مجید حاجی فرجی، متخصص تغذیه با اشاره به اینکه در فصل تابستان و گرما بدن آمادگی هر گونه آلودگی میکروبی را دارد گفت: در ایام تابستان و در طول سفر بدن برای هر گونه آلودگی و عفونتهای گوارشی ناشی از عوامل ویروسی، باکتریایی وانگلی آمادگی دارد که این آلودگیها عموما از طریق میوه ها، سبزی ها، نوشیدنیهای آلوده، گوشت و مرغ پخته نشده میتواند انتقال یابد.
مرغ نپخته در صدر عوامل مسمومیت تابستانی
این متخصص تغذیه افزود: اکثر آلودگیها و بیماریها از طریق مرغهای پخته نشده یا آلوده شدن مواد پخته شده با مواد خام و ابزار تهیه آنها که میتواند «سالمونلا» و یا کنسروهایی که بدون جوشاندن مصرف میشوند، «سم بوتولیسم» را به همراه داشته باشند؛ انتقال مییابند و حتی خطر مرگ را نیز به همراه دارند.
وی در ادامه بیان کرد: ۹۰ درصد موارد مسمومیتها ناشی از مصرف مواد غذایی آلوده و عوامل محیطی است. استفراغ و اسهال از شایعترین علائم اصلی این بیماری است. افراد به هنگام مسافرت زمانی متوجه دلیل این بیماری خواهند شد که چند نفر در یک جمع به آن دچار شوند و یا از یک غذای مشترک استفاده کرده باشند.
حاجی فرجی گفت: عموما علائمی مثل دل پیچه، ضعف، سردرد، تهوع و اسهال بروز پیدا میکند که معمولا تا ۴۸ ساعت برطرف خواهند شد؛ اما اگر بیشتر طول بکشد بیمار باید به پزشک و اورژانس مراجعه کند. همچنین افراد باید به این نکته توجه داشته باشند که عامل بیماریهایی ازاین دست در اثر سم حاصله از عوامل باکتریایی و یا ورود عامل به داخل دستگاه گوارش بروز میکند. به طور مثال بدن در داخل سیستم گوارش ما تولید سم میکند؛ به طور کلی در مواجهه با این بیماری افراد باید از هرگونه خود درمانی و استفاده از داروها بدون دستور پزشک خودداری کنند.
مصرف آب و الکترولیتها توصیه میشود
وی اظهار کرد: در این مواقع قبل از رسیدن به مراکزدرمانی؛ مصرف آب و الکترولیتها توصیه میشود که شامل آب جوشانده شده، نمک و شکر است که هریک به اندازه مشخص مخلوط میشوند و به شکل بستههای ORS و املاح دیگر نیز وجود دارد و اگر فرد بیمار از طعم ناخوشایند آن شکایت داشته باشد با اضافه کردن مقداری لیمو ترش میتوان به مرور به فرد بیمار داد. گفتنی است افراد باید همواره به این نکته توجه کنند که مصرف آب خالی در این موارد مناسب نیست.
حاجی فرجی ادامه داد: اگر در مواردی به خصوص مسافرتها افراد در کنار آبشارها و یا چشمهها قرار گرفتند با وجود شفافیت و یا زلال بودن آب از نوشیدن آن اکیدا خودداری کنند چرا که از اتفاقاتی که در بالادست رود و یا چشمه افتاده است بی اطلاع هستند و در صورت استفاده احتمال بروز اسهال خونی و خطر مرگ در کمین افراد است.
مصرف میوهها و سبزیجات تمیز را افزایش دهید
این متخصص تغذیه با بیان اینکه استفاده از آب معدنی و همچنین کنسروهای غذای جوشانده شده توصیه میگردد اظهار داشت: افراد و خصوصا کودکان قبل از مصرف هر گونه مواد غذایی دستها را بشویند و یا در نبود آب با ژلهای ضد عفونی کننده دستها را تمیز کنند. باید میوهها و سبزها که احتمال آلودگی بیشتری دارند به خوبی شسته و ضدعفونی شوند و از مصرف غذاهای دریایی که احتمال آلودگی سریعی دارند پرهیز شود.
حاجی فرجی در ادامه با اشاره به اینکه در مصرف غذاهای فرآوری شده مثل الویه و غذاهای آماده باید به تاریخ و نحوه نگهداری آن توجه شود گفت: نحوه نگهداری مواد غذایی بسیار مهم است چرا که اگر شرایط نگهداری مواد غذایی مناسب نباشد احتمال هر گونه آلودگی وجود دارد. گفتنی است افراد در طول مسافرت باید در مصرف مواد لبنی، سنتی به ویژه بستنیها که گاهی نحوه نگهداری غیر بهداشتی دارند دقت کنند.
وی عنوان کرد: افراد در طول مسافرت باید از سرد و گرم کردن مکرر غذا خودداری کنند. به طورمثال بیرون ماندن برنج پخته میتواند تولید سم کند؛ مصرف مواد غذایی که در کنار جادهها به فروش میرسند نیز به هیچ وجه توصیه نمیشود.
این متخصص تغذیه در خصوص بروز ریفلاکس نیز گفت: بروز ریفلاکس در سفر میتواند تشدید شود، چرا که افراد در طول ایام مسافرت اقدام به ریزه خواری کرده و حجم غذای مصرفی آنان نیز بیشتر میشود. همچنین برای مقابله با این مسئله باید از مصرف غذاهای تند، شور که مشکلات گوارشی را تشدید میکنند پرهیز شود.
وی در ادامه اظهار داشت: بروز یبوست نیز در ایام مسافرت بسیار شایع است که عمدتا به دلیل نوع غذای متفاوت مصرفی، کاهش مصرف فیبر غذایی و کاهش فعالیت بدنی است؛ لذا برای مقابله با این مشکل، باید مصرف مایعات، سبزیجات و میوههای تمیز در طول روز را افزایش دهند.
حاجی فرجی همچنین درخصوص راههای مقابله با گرمازدگی در طول مسافرت و در فصل تابستان گفت: اولین کاری که در مواجهه با گرمازدگی برای افراد باید انجام داد دور نمودن آنها از محیط گرم، مصرف آب و مایعات خنک آن هم به آرامی به فرد است و در اقدامات بعدی مراجعه به پزشک میتواند راهکار مناسبی باشد.