آفتابنیوز : آفتاب: ترکیه که این روزها دوران نخستوزیری رجب طیب اردوغان را تجربه میکند در دو راهی سرنوشتسازی قرار گرفته است. نخستوزیر این کشور باید انتخاب کند: آیا وی قصد دارد همچنان با عقاید سکولاریسم که خواهان جدایی دین از سیاست است پیش رفته و رویای پیوستن به اتحادیه اروپا را محقق کند و یا قصد دارد اسلام یعنی دین اکثریت مردم این کشور را در تمامی جنبههای اجتماعی و سیاسی مدنظر قرار دهد؟
به گزارش گاردین، ترکیه این روزها پشت خط قرمز پررنگی توقف کرده است. مردم این کشور هنوز مردد هستند که آیا باید به رویای تبدیل شدن به کشوری اروپایی تحقق بخشند و یا با اصول اسلامی کنار بیایند. البته تعلل اتحادیه اروپا در تعیین سرنوشت ترکیه نیز کمک چندانی به مردم نمیکند.چرا که ترکها به خودی خود مطمئن نیستند که پیوستن به اتحادیه اروپا آرزوی دیرین آنها باشد.
مشکلات ترکیه همه ار زمانی آغاز شد که نگاه رجب طیب اردوغان به سمت کاخ ریاستجمهوری منعطف شد.البته این پست هر چند اندکی فرمالیته و رسمی مینماید اما بر اساس قانون اساسی ترکیه اختیاراتی نیز دارا است.دوران حضور رئیس جمهور در کاخ ریاستجمهوری ترکیه هفت سال است. بر اساس قانون وی میتواند مانع از عملی شدن برخی قوانین و مصوبات آنها شود.قضات دادگاه قانون اساسی و مقامهای ردهبالای ارتش نیز توسط رئیسجمهور منصوب میشوند.شاید پیروزی کاندیدا حزب اعتدال و توسعه تا حدودی به نفع حاکمیت باشد اما در این صورت ترکها باید به تلفیق دین و سیاست نیز تن دهند.
کاندیدای مورد حمایت حاکمیت نتوانست در دور نخست رایگیری اکثریت آرا را به خود اختصاص دهد. عبدالله گل که از سوی نخستوزیر برای احراز این پست معرفی شدهاست از دوستان قدیمی و نزدیکان به رجب طیب اردوغان است.با وجود عدم پیروزی گل در دور نخست انتخابات برخی بر این باورند که وی به راحتی میتواند در دور سوم اکثریت لازم را به خود اختصاص دهد. البته تظاهرات گسترده در پایتخت ترکیه رویای عبدالله گل را برای راهیابی به کاخ ریاست جمهوری از میان برد. ترکها با ریختن به خیابانهای آنکارا به دولت یادآور شدند که علاقهای به حضور رئیسجمهوری مسلمان در ساختار حاکمیت خود ندارند. ارتش نیز در این میان وارد عمل شده و تهدید کرد که در صورت زیر پا گذاشته شدن اصول سکولاریسم واکنش نشان خواهد داد. با وجود مخالفت دولت با این قبیل بیانیهها ارتش بیتوجه به این هشدارها اعلام کرد که همچنان خود را به سنت گذشته حافظ اصول سکولاریسم تعیین شده توسط آتاتورک میداند.
تمامی این حوادث اکتفا میکرد تا دادگاه قانون اساسی نیز به حمایت از ارتش برخواسته و صراحتا رایگیری در پارلمان برای تعیین رئیسجمهور را غیرقانونی اعلام کند.
رجب طیب اروغان نیز به راحتی رای دادگاه قانون اساسی را پذیرفته و اعلام کرد که انتخابات زودهنگام برگزار خواهد کرد.
ارتش ترکیه که در طول 40 سال گذشته چهار بار برای حفاظت از اصول سکولاریسم دست به شورش زده بود با رای دادگاه قانون اساسی اندکی آرام شد. البته ارتش با تهدید اولیه خود اتحادیه اروپا را برای پذیرش این کشور به عنوان عضوی از خود به شک انداخت. ترکیه همواره به عنوان کشوری با اکثریت مسلمان چشمانداز نه چندان خوشایندی برای اروپایی داشته است. بدین ترتیب اروپاییها نیز ترجیح میدهند ترکیه سکولار را به داخل مرزهای خود راه دهند تا ترکیه مسلمان.