آفتابنیوز : آفتاب _ علی اصغر سلطانیه سفیر ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز چهارشنبه در نشست شورای حكام تاكید كرد كه ابتكار ایران پنجرهای از فرصتها را برای بازگرداندن پرونده هستهای به چارچوب آژانس فراهم كردهاست.
سلطانیه با اشاره به اینكه محمد البرادعی مدیركل آژانس توافقنامه اخیر با ایران را «یك گام مهم روبه جلو» توصیف كردهاست، گفت: ابتكار ایران فضای مثبت جدیدی را بوجود آورده است.
وی افزود: ایران امیدوار است كه این فضا را بتوان در طول اجرای تفاهمنامه مشترك با آژانس حفظ كرد و در همین حال فضای سیاسی نیز برای كشورهای خاص آماده شده است تا وارد مذاكره شوند.
سفیر ایران در آژانس با اشاره به مذاكرات اخیر بین ایران و آژانس كه به تفاهم برای حل اندك مسایل باقیمانده انجامید، گفت: با این حال چند كشور محدود حتی مفیدبودن این مذاكرات و عزم ایران در اجرای توافق یادشده را زیر سوالبردند.
سلطانیه در ادامه تاكیدكرد: در حالی كه تدوین متن توافق طی ۴۰روز كه كمتر از مدت زمان پیشبینی شده بود، نشاندهنده جدیت ایران در پیشبرد ابتكارش بود.
سلطانیه در بخش دیگری از سخنان خود با تفكیك مباحث جاری در پرونده هستهای ایران به دو دسته حال و گذشته افزود: تا آنجا كه به مسایل حال مربوط میشود ایران توافق كرده است با آژانس وارد مباحث فنی عمیق با هدف تدوین «رهیافت پادمانی» و «ضمیمه تاسیساتی» شود.
وی گفت: در طول مذاكره در این زمینه ایران اقدامات بیشتری را با هدف تقویت بیشتر فضای همكاری اتخاذ كرد كه ازجمله میتوان به پذیرش بازرسان انتصابی بیشتر، دسترسی به رآكتور تحقیقاتی آب سنگین اراك و صدور روادید چندبار ورود سالیانه برای بازرسان و كارمندان آژانس اشاره كرد كه نشانه ای از حسن نیت تهران بود.
سلطانیه افزود: دسته دوم مسایل مورد بحث كه متشكل از فهرست مشخص از چند مساله باقیمانده ازجمله تحقیقات پلوتونیوم، سانتریفیوژهای P1و ،P2منبع آلودگی، سند اورانیوم فلزی، پلونیوم ۲۱۰و معدن گچین بود از طرف هیات آژانس به ایران ارائه گردید.
سفیر ایران در آژانس انرژی اتمی گفت: با توجه به تجربیات گذشته در خصوص بررسی موضوعات فنی با آژانس توافق شد بجای اینكه تمام موضوعات بطور همزمان و بدون اولویت بر سر میز قرارگیرند، به شكل مرحلهای و در یك زمانبندی كاملا مشخص رسیدگی شوند و در این زمینه همانگونه كه در متن توافقنامه مشاهده میشود، وظایف و مسوولیتهای هر دو طرف كاملا تبیین شده است.
وی افزود: درهمین زمینه ایران قبولكرد كه درخصوص اولین موضوع باقیمانده یعنی آزمایشات پلوتونیوم كار را حتی پیش از نهاییشدن توافقنامه آغاز كند.
سلطانیه در ادامه با اشاره به اینكه آزمایشات تحقیقاتی پلوتونیوم كه در حد میلیگرم و بیش از یك دهه قبل انجام شده بود،افزود: به رغم تاكید مكرر ایران مبنی بر اینكه آزمایشات دیگری انجام نشده و مواد و اطلاعات بصورت صحیح و كامل به آژانس ارایه شده است، یك كشور خاص تلاش كرد تا از این موضوع یك مساله بزرگ سیاسی بسازد و مرتبا در جلسات شورای حكام در چهار سال گذشته آنرا «بیانگر تهدید و برنامه سلاح هستهای پلوتونیومی ایران» جلوه میداد.
وی افزود: حال همانگونه كه گزارش اخیر مدیر كل آژانس نیز نشان داده است مشخص شد كه «بیانیههای قبلی ایران مطابق با یافتههای فنی آژانس تشخیص داده شده و بنابراین موضوع حل شده است».
سلطانیه در ادامه با یادآوری تفاهمنامه اخیر بین ایران و آژانس گفت: انتظار میرود كه آژانس فهرست مشخص سوالات درباره هر موضوع را ارایه بدهد و سپس ایران توضیحات لازم برای رفع ابهام با هدف بستن آن موضوع را ارایه كند تا موضوع بعدی بر اساس زمانبندی توافق شده آغاز شود.
وی با تاكید بر عزم مصمم ایران برای همكاری فعال خود با آژانس و خاتمه دادن به موضوع سانتریفوژهای P1و P2گفت: این عزم تا گزارش بعدی مدیركل به اجلاس آتی شورای حكام در ماه نوامبر به نتیجه خواهد رسید، همانگونه كه آژانس آن تاریخ را زمان خاتمه دادن به این موضوع دانسته است.
سفیر ایران در آژانس انرژی اتمی افزود: آنگاه بررسی سایر موضوعات باقیمانده بر اساس برنامه كار و زمانبندی آن پیگیری میشوند.
سلطانیه گفت: در این نقطه عطف زمانی، ایران انتظار دارد در پاسخ به اقدام اساسی و سازنده خود، كشورهای خاص بطور متقابل از ابتكار ایران به طور كامل و بموقع حمایت كنند و برای حل صلحآمیز موضوع هستهای از طریق گفت وگو و مذاكره و تبیین فنی درچارچوب آژانس بر سر میز مذاكره بازگردند.
وی در عین حال هشدار داد كه بیشك هر تحول یا حركتی خارج از چارچوب آژانس كه میتواند اقتدار و حرفهای بودن این نهاد را تحت الشعاع قرار دهد از جمله دخالت در مدیریت فنی خرد یا درگیری سایر ارگانهای امنیتی و سیاسی بصورت جدی مانع روند جدید سازنده شده و حتی ممكن است این روند را تخریب نماید.
سلطانیه در خاتمه تاكیدكرد كه جمهوری اسلامی ایران یك كشور مسوول و كاملا شفاف در فعالیتهای هستهای در چارچوب تعهدات حقوقی خود بوده و در عین حال هرگز بر سر حقوق غیرقابل انكار خود مصالحه نخواهد كرد.