در سراسر دنیا میلیون ها نفر به ویروس کرونا آلوده شده اند، اما بسیاری دیگر بیمار نشده اند. افرادی که این بیماری را تجربه می کنند، می توانند علائم گسترده از جمله از دست دادن حس بویایی یا چشایی، مشکلات گوارشی، تب، سرفه و مشکلات تنفسی را داشته باشند.
به گزارش دانشگاه علوم پزشکی تهران، اگرچه افراد سالخورده و افراد با شرایط خاص از قبیل بیماران قلبی و دچار دیابت، احتمالاً عوارض شدیدی را متحمل می شوند، اما صدها نفر از افراد جوان و سالم نیز علائم شدیدی را تجربه کرده و بر اثر این بیماری درگذشته اند. حال سوال اینجاست که چرا یک سری از افراد نسبت به کووید-١٩ حساس هستند. آیا این علائم و میزان ابتلا با ژنتیک افراد در ارتباط است؟
عده ای از بیماران مبتلا به کووید -١٩ دارای علائم شدیدتری از بیماری هستند بدون اینکه دارای بیماری زمینه ای و یا سالخورده باشند. چندین مطالعه در کشورهای مختلف از جمله در کشور انگلیس در این زمینه انجام شده است. محققان روی بیش از ۲۶۰۰ دوقلو مطالعه ای انجام دادند تا تشخیص دهند آیا علائمی که در مبتلایان به کووید -١٩ پیش بینی می شود مربوط به ساختار ژنتیکی آنها است یا خیر.
نتیجه مطالعه نشان داد عوامل ژنتیکی، حدود ۵۰ درصد تفاوت بین علائم افراد مبتلا به کووید-١٩ را تعیین می کند. به طور خاص، این تیم، تأثیر ژنتیکی قابل توجهی برای علائم تب، اسهال و از دست دادن حس چشایی و بویایی را در این مطالعه نشان داد. در مقابل آن، سرفه، درد قفسه سینه و درد شکم با ساختار ژنتیکی مرتبط نبودند.
این نتایج همچنین می تواند به محققان سراسر جهان در توضیح اینکه چرا برخی از افراد علائم کووید-١٩ را به صورت شدید یا خفیف نشان می دهند کمک کند.
محققان دیگر از مدل های رایانه ای برای تحلیل تغییرات ژنتیکی شناخته شده در سیستم ایمنی بدن استفاده کردند. نتایج مدل سازی نشان داد تفاوت هایی در دی ان ای افراد وجود دارد که می تواند توانایی آنها را در پاسخ به عفونت کووید-١٩ تحت تأثیر قرار دهد.
براساس این مطالعه، تنوع در ژن ها، بخشی از توضیح تفاوت های زیاد در شدت عفونت در بسیاری از بیماران مبتلا به کووید-١٩ است. درک چگونگی تغییر در انواع ژن ها بر دوره بالینی کووید-١٩ می تواند به شناسایی افراد در معرض خطر بیماری کمک کند.
در یک مطالعه در زمینه ارتباط بین علائم بیماری کووید-١٩ و ژنتیک، متخصصان ژنتیک ایتالیا، نمونه های دی ان ای بیماران را از ١١ بیمارستان جمع آوری کردند. نتیجه به دست آمده حاکی از آن است که تفاوت های ژنتیکی یک عامل کلیدی در ابتلا به ذات الریه شدید حاد است.
با توجه به شواهد موجود، ژنتیک می تواند با علائم بیماری مانند تب و اسهال، از دست دادن حس چشایی و بویایی و میزان ابتلا به بیماری کووید-١٩ ارتباط داشته باشد و یک سری از افراد به دلیل ساختار ژنتیکی خاص نسبت به این بیماری مقاوم هستند و یا دچار علائم خفیف می شوند.