دانههای کنجد اغلب روی نانهای گوناگون دیده میشوند. این دانههای ریز شبیه قطره اشک طعمی آجیلی و اندکی شیرین دارند که هنگامی که پخته یا اندکی برشته شوند، تشدید میشود.
اغلب دانههای کنجد به سفید یا زرد مایل به قهوهای هستند، اما انواع سیاه دانه کنجد هم یافت میشوند که در آشپزی آسیایی بسیار مصرف میشوند.
دانههای کنجد حاوی دو ترکیب گیاهی به نام لیگنانها و پلیاسترولها هستند که ممکن است اثرات کاهنده کلسترول خون داشته باشند. اما این دانهها منبع خوبی برای کلسیم و منیزیم، یعنی دو ماده معدنی مرتبط با کنترل فشار خون هستند.
دانههای کنجد مانند دانههای مشابه غنی از چربیهای غیراشباعشده سالم هستند. شما میتواند روغن کنجد کلدپرس به رنگ روشن را برای پختوپز و سرخ کردن سریع (stir frying) به کار ببرید. روغن کنجد تفتداده شده (روغن ارده کنجد) به رنگ قوهای تیره است و برای تهیه سسها یا ریختن روی سبزیجات، نودلها یا سایر غذاها به کار میرود.
تاهینی یا خمیر دانه کنجد یک جزء اساسی غذای هوموس (تهیه شده از نخود) است. شما میتوانید دو بخش تاهینی را با یک بخش آب (به علاوه اندکی نمک و پودر سیر) مخلوط کنید و به عنوان یک سس ساده به کار ببرید.