آفتابنیوز : آفتاب: در حالی كه حدود 40 روز دیگر، انتخابات هشتمین دوره مجلس شورای اسلامی در سراسر كشور برگزار میشود، رییس ستاد انتخابات كشور برای دریافت نظرات مراجع عظام تقلید به قم رفت و با آیات عظام نوری همدانی، مكارم شیرازی و صافی گلپایگانی دیدار كرد.
مراجع تقلید و علمای قم در این دیدارها بر لزوم پرهیز كاندیداها و طرفدارانشان از تخریب دیگران تاكید و عنوان كردند كه وعدههایی به مردم داده نشود كه نتوان به آن عمل كرد بلكه شعارها و وعدهها باید بر اساس واقعیت و مطابق با آن و در جهت خدمتگزاری بیشتر به مردم باشد.
وعدههای غیرعملی به مردم داده نشود. رییس ستاد انتخابات كشور و هیات همراه عصر دوشنبه با آیتالله العظمی نوری همدانی دیدار و گفتوگو كردند.
آیتالله العظمی نوری همدانی در این دیدار با تسلیت ایام عاشورا و گرامیداشت دههی مبارك فجر گفت: امروز ایران مملكتی مستقل در همهی ابعاد نظامی، دفاعی، سیاسی، اقتصادی و طبی است كه روز به روز شاهد اقتدار بیشتر آن در جهان هستیم.
این مرجع تقلید با اشاره به اینكه اسلام و قانون اساسی میثاق مسلمانان است، گفت: در انتخابات یك موضوع، منتخبان، یك موضوع، كیفیت انتخابات و دیگری انتخابكنندگان هستند.
وی به شرایط انتخابشوندگان اشاره كرد و گفت: باید كسانی انتخاب شوند كه متعهد و پایبند به اسلام و انقلاب و به دنبال تحقق منویات امام راحل (ره) و مقام معظم رهبری باشند.
وی اولین شرط و میثاق اسلامی را تحقق منویات امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی و سپس آگاهی و درك كامل از شرایط كنونی جهان دانست و گفت: امروز دشمنان با كینه و عداوت، امور ما را زیر نظر دارند و ما باید به گونهای قدم برداریم كه صلابت خود را به آنها نشان دهیم.
نوری همدانی ادامه داد: وعدههایی به مردم داده نشود كه نتوان به آن عمل كرد. باید شعارها و وعدهها بر اساس واقعیت و مطابق با آن و در جهت خدمتگزاری بیشتر به مردم باشد.
این مرجع تقلید با بیان اینكه مجلس راس همهی امور است، گفت: همانطور كه اراده، نقش اساسی در زندگی انسان دارد، مجلس هم نقش مهمی در ادارهی امور كشور به وسیلهی وضع قوانین دارد.
وی خطاب به انتخاب شوندگان گفت: كاندیداها سعی كنند از تخریب چهرهی دیگران پرهیز كرده و اگر فردی اصلحتر از خود را در میدان انتخابات دیدند صحنه را خالی و میدان را به او واگذار كنند.
نوری همدانی با بیان اینكه مردم به بلوغ و رشد انقلابی و اسلامی و فرهنگی دست یافتهاند، گفت: باید فضای انتخابات، فضایی صمیمی و پر از صفا باشد و مردم در این فضا رای خود را به نمایش گذاشته و با منتخبان پیمان ببندند.
این مرجع تقلید با تاكید بر شركت حداكثری مردم در انتخابات، گفت: طبق آیهی شریفهی قرآن كریم كسی كه به عهد و پیمان پایبند نیست دین ندارد و این حاكی از اهمیت میثاق و پیمان در اسلام است.
وی تاكید كرد: اگر كسی بخواهد در جریان انتخابات هنجارشكنی كند به ملت خیانت كرده است.
نوری همدانی با بیان اینكه انتخابات سرنوشت ملت و بلكه كل مسلمانان است، گفت: بر همهی مردم لازم است كه حضوری پرشور و حداكثری در انتخابات و پای صندوقهای رای داشته باشند.
وی تاكید كرد: مردم باید با رعایت شعائر اسلامی حضور یافته تا همزمان با حضور پرشور و آگاهانه در صحنه، رشد انقلابی آنها بیشتر شود.
در ابتدای این دیدار، علیرضا افشار رییس ستاد انتخابات كشور در سخنانی به تدوین منشور اخلاق انتخابات اشاره كرد و گفت: جامعهی مدرسین حوزهی علمیهی قم، شورای سیاستگذاری ائمه، خانهی احزاب، سازمان رسیدگی به امور مساجد، ستاد احیای امر به معروف و نهی از منكر كمیتهای را برای تدوین منشور اخلاقی انتخابات تشكیل دادهاند.
وی خاطر نشان كرد: توصیههای امام راحل و منویات مقام معظم رهبری برای رعایت اخلاق اسلامی در انتخابات زمینه را برای تدوین این منشور آماده كرده است.
رییس ستاد انتخابات كشور با بیان اهمیت انتخابات مجلس شورای اسلامی، انتخابات را محور یكپارچگی ملت دانست و گفت: مجریان انتخابات باید با بیطرفی كامل انجام وظیفه كنند و كاندیداها و احزاب و رسانهها نیز از تخریب چهرهی یكدیگر بپرهیزند.
افشار با بیان اینكه مردم نیز باید حضوری مسوولانه در پای صندوقهای رای داشته باشند، ابراز كرد: بررسی صلاحیتها در هیات نظارت پایان یافته است.
انتخابات آبروی نظام است آیتالله العظمی مكارم شیرازی نیز در دیدار رییس ستاد انتخابات كشور و هیات همراه، انتخابات را آبروی نظام دانست و گفت: اگر انتخابات خوب انجام شود آبروی نظام حفظ و در غیر این صورت لطمه به آبرو و حیثیت نظام خواهد زد.
این مرجع تقلید ادامه داد: از بد برگزار شدن انتخابات، دشمنان شاد و دستمایهای برای تبلیغات زیانبار خود پیدا میكنند. همچنین از برگزاری خوب انتخابات نیز دوستان ما شاد خواهند شد.
وی در ادامه با اشاره به حساسیت این انتخابات، از تدوین منشور اخلاقی انتخابات ابراز خرسندی كرد و گفت: انتخابات دارای چهار ركن مردم، كاندیداها، مجریان انتخابات و رسانههاست كه اگر این چهار ركن به وظایف خود به خوبی عمل كنند، انتخابات خوبی خواهیم داشت.
مكارم شیرازی همچنین خطاب به مردم گفت: مردم باید دو چیز را همیشه مدنظر داشته باشند؛ اول اینكه خواهان حضور حداكثری در انتخابات باشند به این صورت كه هم خود در انتخابات شركت كنند و هم دیگران را تشویق و ترغیب به شركت در انتخابات كنند زیرا شركت حداكثری و پرشور در انتخابات مهمترین مساله است. وظیفهی مردم این است كه با تحقیق و تجسس كافی نسبت به انتخاب اصلح اقدام كرده و ملاحظات شخصی و جناحی را كنار گذارند و آنكه اصلح است را انتخاب كنند وگرنه در پیشگاه خدا مسوول هستند.
این مرجع تقلید همچنین خطاب به انتخابشوندگان گفت: كاندیداها باید حساب خود را با خدا روشن كرده و به این نكته توجه كنند كه در صورتی وارد صحنه و كارزار انتخابات شوند كه بتوانند مسوولیت ادارهی كشور را بر دوش كشند؛ همچنین بدانند كه اگر كسی كاری را بر عهده بگیرد و بعد انجام دهد، مسوول است.
وی با بیان اینكه هدف از شركت در انتخابات باید مخلصانه و تنها خدمت به مردم باشد، گفت: آنچه كه در اروپا در انتخابات تحت عنوان كسب منفعت برای حزب و گروه رایج است خلاف شرع است.
مكارم شیرازی ادامه داد: مردم باید هر آنچه كه بیان كنندهی نبود اخلاص در فرد كاندیدا از قبیل اطعام افراد و تبلیغات بر روی لباس است را در نظر گرفته و به اینگونه افراد رای ندهند.
وی با بیان اینكه اخلاص نقش مهمی در رعایت قوانین و مقررات انتخاباتی دارد، گفت: اگر اخلاص باشد آنچه كه در منشور اخلاقی انتخابات نوشته شده است رعایت میشود.
این مرجع تقلید در ادامه، حضور در صحنهی انتخابات را برای برخی از كاندیداها واجب عینی یا كفایی دانست و گفت: كسی كه میداند اصلح است و اگر به میدان نیاید نااهلان به صحنهی كارزار وارد میشوند، واجب است كه در انتخابات شركت كند. علاوه بر آن بر كسانی كه منافع شخصی و احزاب را مدنظر دارند ورود به عرصهی انتخابات حرام است.
مكارم شیرازی، الگوبرداری از انتخابات غربیها را مشكل انتخابات دانست و گفت: مسوولان انتخاباتی باید با دقت نظر به بررسی صلاحیتها پرداخته و دقت كنند كه در جریان انتخابات یك رای ضایع نشود.
وی در ادامه با ابراز خرسندی از تصویب آییننامهی تبلیغات انتخاباتی در مجلس شورای اسلامی گفت: تصویب این آییننامه سبب كاهش سوءظنها در جامعه شد كه این امر میتواند به بهتر شدن نتیجهی انتخابات كمك شایانی كند.
وی خطاب به كسانی كه در جریان انتخابات رای لازم را كسب نمیكنند، گفت: باید همهی گروهها و احزاب و كسانی كه انتخاب نمیشوند به نتیجهی انتخابات احترام گذارده و بعد از اتمام آن روی نتیجهی انتخابات پافشاری كرده و مجلس منتخب را تقویت كنند.
این مرجع تقلید همچنین در رابطه با وظیفهی رسانهها در جریان انتخابات گفت: رسانهها باید كاملا بینظر و بیطرف بوده و كسانی كه در مسیر نظام هستند و از فیلترهای انتخاباتی گذشتهاند را با چشم واحدی نگاه كنند.
وی خاطرنشان كرد: تشخیص اصلح و غیراصلح وظیفهی رسانهها نیست؛ بلكه وظیفهی آنها كمك به هرچه باشكوهتر برگزار شدن انتخابات است.
مكارم شیرازی افزود: اگر انتخابات به خوبی برگزار شود واقعا عبادت بزرگی از سوی این چهار ركن اساسی صورت گرفته است. ما امیدوار به حسن نتیجهی انتخابات هستیم و ثابت خواهیم كرد كه نظام دینی و اسلامی میتواند سالمترین انتخابات را برگزار كند.
این مرجع تقلید در پاسخ به سوال حجتالاسلام مرتضوی كیاسری در رابطه با تفاوت احزاب در ایران و كشورهای غربی گفت: احزاب ما متفاوت از احزاب در آمریكاست. احزاب ما باید تنها دنبال ارزشهای اسلامی و اخلاقی و دینی باشند.
در ابتدای این دیدار نیز علیرضا افشار ـ رییس ستاد انتخابات كشور ـ با اشاره به اهمیت انتخابات هشتمین دورهی مجلس شورای اسلامی در كشور، آن را نماد مردمسالاری دینی دانست و ادامه داد: قواعد و مقررات زیادی پیرامون انتخابات وجود دارد اما در مورد اخلاق انتخاباتی، كمتر كار شده است. هرچند توصیههای عمومی از سوی مقام معظم رهبری خطاب به احزاب و گروهها و اقشار مختلف مردم صورت گرفته اما در زمینهی مصادیق آن تخلفات تا كنون منشور و یا قانونی نبوده كه افراد با مشاهدهی آن مصادیق، نسبت به وجود آن احساس تنفر داشته باشند.
وی ادامه داد: اگر بتوانیم در فرهنگسازی امور اخلاقی انتخابات توفیق پیدا كنیم، ضمانت اجرایی آن مردم خواهند بود.
رییس ستاد انتخابات كشور همچنین درباره كار مجریان انتخاباتی گفت: مجریان باید تنها به فكر اجرای قانون بوده و جانبداری از مسایل قومی و قبیلهیی را كنار بگذارند.
افشار حضور گسترده و باشكوه مردم در پای صندوقهای رای را خواستار شد و گفت: مردم نیز با حضور خود در پای صندوقهای رای باید به وظیفهی قانونی و تكلیف دینی خود عمل كنند.
او در ادامه از تهیه و تدوین منشور اخلاقی انتخابات خبر داد و گفت: باید بند بند این منشور بررسی و به دستگاهها ابلاغ شود.
رییس ستاد انتخابات كشور تبلیغ محورهای اخلاقی را مهمتر از تدوین منشور اخلاقی دانست و بر فرهنگسازی آن در فضای كشور توسط احزاب و گروهها تاكید كرد.
در پایان حجتالاسلام مرتضوی كیاسری ـ نمایندهی خانه احزاب و میز احزاب در ستاد انتخابات كشور ـ با اشاره به عضویت 368 حزب در خانه احزاب گفت: از 230 حزب موجود در كشور، قریب 170 حزب عضو خانه احزاب هستند.
دستاندركاران سیاسی غرضورزی نكنند
هچنین آیتالله العظمی صافی گلپایگانی در دیدار رییس ستاد انتخابات كشور و هیات همراه، همه را به رعایت اخلاق اسلامی دعوت كرد و گفت: در همه مراحل زندگی باید اخلاق را در اولویت كارهای خود قرار دهیم كه اگر این اتفاق بیفتد، مدینه فاضله به وجود میآید.
وی با اشاره به اهمیت حضور افراد متعهد و توانمند در صحنه انتخابات گفت: باید كسانی در عرصهی رقابت وارد شوند كه توانایی دفاع از حق مردم را در خود ببینند.
صافیگلپایگانی با بیان اهمیت مسوولیتپذیری به عنوان یك ویژگی انسانی گفت: مردم وظیفه دارند تا با تحقیق و تفحص، اصلح را انتخاب و به او رای دهند.
وی خطاب به كاندیداهای هشتمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی گفت: شما باید تنها به اثبات خود بپردازید و از تخریب دیگران یا نفی آنها پرهیز كنید.
این مرجع تقلید در ادامه با تاكید بر ورود افراد كارآمد و توانمند به مجلس هشتم گفت: باید كسانی را وارد عرصه قانونگذاری كرد كه تحققبخش حاكمیت اسلام باشند.
وی با بیان اینكه انتخابات مجلس هشتم باید در سطح دنیا نمونه باشد، خطاب به دستاندركاران انتخابات گفت: دستاندركاران سیاسی غرضورزی نكنند؛ بلكه احساس مسوولیت كرده و سعی كنند تا مجلس هشتم بهترین مجلس در طول عمر مجلس شورای اسلامی باشد.
در ابتدای این دیدار نیز علیرضا افشار ـ رییس ستاد انتخابات كشور ـ گزارشی از مراحل تهیه و تدوین منشور اخلاقی انتخابات ارائه كرد.
آمار جمعبندی شده از ردصلاحیتها نداریم
همچنین علیرضا افشار دوشنبه شب در حاشیه دیدار با مراجع تقلید در قم در جمع خبرنگاران با اشاره به روند تایید صلاحیتها در هیاتهای اجرایی و هیاتهای نظارت افزود:« در مورد ردصلاحیتها تاكنون آمار جمعبندی شدهای به ما داده نشده است.»
وی خاطر نشان كرد:« تایید صلاحیتها توسط هیاتهای نظارت در دورهی هفتم مجلس شورای اسلامی 74/55 درصد بوده است كه آنچه الان در بررسیهای استانی دیده شده است بیش از این مقدار است.»
او با اشاره به فرصت 20 روزه داوطلبان رد صلاحیت شده برای شكایت به شورای نگهبان گفت:« كسانی كه رد صلاحیت شدهاند یا به عبارتی صلاحیت آنها احراز نشده است، باید از این فرصت 20 روزه استفاده و شكایت خود را به شورای نگهبان تقدیم كنند.»
رییس ستاد انتخابات كشور تاكید كرد:« فرصت شورای نگهبان برای تایید صلاحیتها از 14 بهمنماه تا سوم اسفندماه به مدت 20 است.»
افشار درعین حال گفت: « در مرحله چهارم كسانی كه توسط هیاتهای اجرایی تایید شدهاند، ولی توسط هیاتهای نظارت رد شدهاند، سه روز فرصت شكایت به شورای نگهبان را دارند.»
وی خاطرنشان كرد:« نتایج قطعی اعلام صلاحیت داوطلبان چهاردهم اسفندماه اعلام خواهد شد.»
رییس ستاد انتخابات كشور با بیان اینكه شورای نگهبان تا روز گذشته مهلت بررسی صلاحیتها در خصوص كسانی كه از رد صلاحیت یا تایید صلاحیت خود شكایت داشتند را داشت، گفت:« از شب گذشته بخشی از نتایج رد صلاحیتها را به نمایندگان دادهایم.»
افشار در ادامه به مادهی 34 آییننامه قانون انتخابات اشاره كرد و گفت:« بر اساس این مادهی قانونی، بعد از ابلاغ نتیجه بررسی صلاحیت داوطلبان توسط هیاتهای نظارت، داوطلب مذكور 24 فرصت دارد تا شكایت خود را به شورای نگهبان تقدیم كند. شورای نگهبان نیز ظرف 20 روز فرصت دارد تا به شكایت داوطلب رسیدگی كند و داوطلب نیز فرصت دارد تا مدارك تحویلی خود كه عمدهی رد صلاحیتها به آن جهت بوده است و یا گواهینامه پنج سال سابقهی كارشناسی را به شورای نگهبان تقدیم كند.»
او همچنین در مورد تعرفههای انتخاباتی گفت:« تعیین تعرفه روند همیشگی انتخابات بوده است كه بر اساس برآورد واجدین شرایط، درصدی اضافهتر برگ رای چاپ میشود تا در توزیع بین حوزههای انتخابیه مشكلی پیش نیاید.»
وی در مورد صحبتهای اخیر وزیر كشور پیرامون تعرفهی 35 میلیونی گفت:« احتمالا منظور وزیر كشور از 35 میلیون پیشبینی برای شركتكنندگان در انتخابات بوده است و برگههای تعرفهای كه باید چاپ شود همان عددی است كه اعلام شده و امید است مشكلی در توزیع برگههای رای یا كمبود آن پیش نیاید.»
افشار همچنین از برگزاری همایش ملی منشور اخلاق انتخاباتی در بیست و هشتم بهمن ماه خبر داد و گفت:« این همایش روز یكشنبه (28 بهمن) در تالار وزارت كشور و با حضور دانشجویان، روحانیون، مدیران كل احزاب و دستاندركاران رسانههای گروهی جهت تبیین ابعاد منشور اخلاق انتخاباتی برگزار خواهد شد.»
رییس ستاد انتخابات كشور با اشاره به روند تهیه و تدوین منشور اخلاق انتخاباتی اظهار كرد:« از ابتدای شروع كار ضرورت پرداختن به اخلاق انتخاباتی در دستور قرار گرفت. به خصوص پس از سفر مقام معظم رهبری به یزد و توصیه ایشان به عموم مردم و رسانهها و مجریان انتخاباتی، ضرورت تدوین منشوری جامع در زمینه اخلاق انتخاباتی بیش از پیش احساس شد.»
او با بیان این كه همه اصول اخلاقی و آداب و ملاحظاتی كه باید در انتخابات داشته باشیم در مقررات وجود ندارد، تصریح كرد:« اشكالات و ضعفهایی در قانون انتخابات محدود به بخش خاصی نیست، بلكه بخشهای مختلف آن را در بر میگیرد. به طور مثال مساله رایانهیی شدن انتخابات كه عدم توافق به دلیل ابهامات موجود در آییننامهی قانون انتخابات بود.»
رییس ستاد انتخابات كشور خاطرنشان كرد:« هر چقدر قانون دقیق و مشخص باشد، اجرای این قانون در فضای اخلاقی امكانپذیرتر است. برخورد قضایی برای اجرای قانون كفایت نمیكند بلكه باید زمینه و بستری فراهم شود تا طرح قانون و تبلیغات سبب هدایت مردم و داوطلبان در چارچوب آن باشد و انتخاباتی در شان جمهوری اسلامی ایران برگزار شود.»
افشار ادامه داد:« منشور اخلاق انتخاباتی كه هماكنون تهیه و تدوین شده، تا 22 بهمنماه ویراستاری نهایی آن تمام شده و بعد از دههفجر در اختیار رسانهها قرار خواهد گرفت.»
وی افزود:« این منشور دارای هدف، سیاستها و محورهای اخلاقی است كه تاكنون 18 محور اخلاقی استخراج شده و امید است بعد از ارائه آن روی هر كدام از این محورها برنامهسازی و مصداقسازی مناسب صورت پذیرد.»