زنجبیل ریشه گیاه چند ساله ای با نام علمی Zingiber officinale است. مردم قرن هاست که از زنجبیل به عنوان یک درمان گیاهی برای بهبود شرایط سلامتی مختلف، از آرتریت تا شکم درد و سرماخوردگی، استفاده می کنند.
امروزه نیز مردم اغلب از زنجبیل برای بهبود سرماخوردگی یا سرفه استفاده می کنند. پژوهش های علمی نشان داده اند که زنجبیل دارای خواص دارویی است که می تواند به تسکین علائم سرماخوردگی یا گلودرد کمک کند.
آیا زنجبیل به درمان سرماخوردگی کمک می کند؟
اگرچه شواهد و مدارک قطعی برای اثبات این که زنجبیل سرماخوردگی را متوقف یا درمان می کند، وجود ندارد اما پژوهش ها نشان می دهد که ممکن است به پیشگیری از آن کمک کند. همچنین، زنجبیل می تواند به بهبود علائم سرماخوردگی کمک کند.
نتایج یک بررسی نشان داد که زنجبیل می تواند به موارد زیر کمک کند:
- پیشگیری از سرماخوردگی
- پیشگیری یا تسکین گلودرد
- کاهش احتقان
- کاهش التهاب
با این وجود، برای نتیجه گیری قطعی در این زمینه به انجام پژوهش های بیشتر نیاز است.
خواص دارویی
زنجبیل حاوی ترکیباتی به نام جینجرول ها و شوگائول هاست. پژوهشگران معتقدند که این ترکیبات به زنجبیل خواص دارویی می بخشند.
مطالعات نشان داده اند که زنجبیل می تواند به روش های زیر مفید باشد:
ضد باکتری
یک مطالعه آزمایشگاهی در سال 2011 نشان داد که زنجبیل اثر ضد باکتریایی بیشتری نسبت به داروهای آنتی بیوتیک در برابر استافیلوکوکوس اورئوس و استرپتوکوکوس پیوژنز دارد. استرپتوکوکوس پیوژنز باکتری است که موجب فارنژیت استرپتوکوکی یا گلودرد استرپتوکوکی می شود.
مطالعه ای جدیدتر نیز آثار ضد باکتریایی زنجبیل را قابل توجه عنوان کرده است.
ضد ویروس
مطالعات آزمایشگاهی نشان داده اند که زنجبیل دارای خواص ضد ویروسی است. در مطالعاتی با حضور سوژه های حیوانی نیز پژوهشگران دریافتند که زنجبیل در برابر درد و تب موثر عمل می کند.
زنجبیل تازه ممکن است در برابر ویروس های تنفسی مفید باشد. مطالعه ای آزمایشگاهی در سال 2013 نشان داد که زنجبیل تازه دارای آثار ضد ویروسی در مدل های عفونت تنفسی است. زنجبیل خشک شده اثری مشابه را نشان نداد. به نظر می رسد زنجبیل تکثیر ویروس را متوقف می کند.
ضد التهاب
مطالعات آزمایشگاهی در مورد عفونت گلو نشان داده اند که زنجبیل دارای فعالیت ضد التهابی است. به گفته پژوهشگران، زنجبیل می تواند فارنژیت، التهاب پشت گلو، را کاهش دهد.
آنتی اکسیدان
مطالعه ای آزمایشگاهی درباره زنجبیل، فلفل تمساح و جوز هندی نشان داد که زنجبیل بیشترین اثر آنتی اکسیدانی را بین این سه ادویه دارد. آنتی اکسیدان ها به پیشگیری از آسیب سلولی که از التهاب ناشی می شود، کمک می کنند.
با این وجود، به انجام پژوهش های بیشتر در این زمینه نیاز است.
نحوه استفاده از زنجبیل برای گلو درد
زنجبیل عطر و طعمی تند و اثر گرمایی دارد. خواص دارویی آن ممکن است به تسکین گلودرد یا عفونت گلو کمک کند. برای کمک به بهبود گلودرد می توانید به روش های زیر از زنجبیل استفاده کنید:
- زنجبیل تازه زنده شده را به آب گرم با لیمو اضافه کنید
- یک تکه ریشه زنجبیل تازه را بجوید
- زنجبیل تازه را به آبمیوه ها یا اسموتی ها اضافه کنید
- زنجبیل را با آب نارگیل ترکیب کنید
همچنین، زنجبیل به شکل قرص های مکیدنی یا کپسول برای کمک به بهبود گلودرد در دسترس است.
مصرف زنجبیل به شکل کپسول ممکن است برای افرادی که طعم این ماده غذایی را دوست ندارند، مفید باشد.
به گفته سازمان غذا و داروی آمریکا، استفاده از زنجبیل در غذاها و نوشیدنی های بی خطر است. با این وجود، محصولات زنجبیل به شکل مکمل دارای خلوص و کیفیت متفاوتی هستند.
هر فردی که بیمار است یا داروهای دیگری مصرف می کند، پیش از استفاده از درمان ها و مکمل های خانگی باید ابتدا با پزشک خود مشورت کند.
زنجبیل و عسل
برخی پژوهش ها نشان داده اند که زنجبیل در ترکیب با عسل که یک ماده غذایی ضد میکروبی است، امکان دارد اثر ضد میکروبی قویتری ارائه کند.
افراد می توانند با افزودن زنجبیل تازه رنده شده و عسل به آب گرم، یک نوشیدنی تسکین دهنده برای گلودرد آماده کنند.
موارد زیر مواد ضد التهاب دیگری هستند که می توان به نوشیدنی های زنجبیل اضافه کرد:
- میخک
- اکسیناسه
- اُرگانو
- آویشن
- مریم گلی
توجه داشته باشید که پیش از آغاز هر درمان گیاهی جدید ابتدا با پزشک خود مشورت کنید.