لوبیای فرانسوی، لوبیای معمولی یا لوبیای قرمز با نام علمی Phaseolus vulgaris، از جمله حبوبات بومی آمریکای مرکزی و مکزیک به شمار میرود که تنها یک محصول غذایی بسیار مهم و از منابع اصلی پروتئین در سراسر جهان است، بلکه فواید درمانی اثبات شدهای نیز برای بدن انسان به همراه دارد. در حالی که حبوبات خام یا آنهایی که به خوبی پخته نشده اند سمی هستند، لوبیای معمولی کاملا پخته بخش سالمی از یک رژیم غذایی متعادل را شکل میدهد.
لوبیای معمولی به طور عمده از کربوهیدرات و فیبر تشکیل شده است. اما منبعی غنی از پروتئین نیز محسوب میشود. محتوای تغذیهای به ازای ۱۰۰ گرم لوبیای قرمز پخته شده به صورت زیر است:
- کالری: ۱۲۷
- آب: ۶۷ درصد
- پروتئین: ۸.۷ گرم
- کربوهیدرات: ۲۲.۸ گرم
- شکر: ۰.۳ گرم
- فیبر: ۶.۴ گرم
- چربی: ۰.۵ گرم
تنها ۱۰۰ گرم لوبیای پخته شده تقریبا ۹ گرم پروتئین دارد که ۲۷ درصد از کل محتوای کالری آن را به خود اختصاص میدهد. هرچند کیفیت غذایی پروتئین لوبیا به مراتب از پروتئین حیوانی پایینتر است، اما لوبیا هم یکی از غنیترین منابع گیاهی پروتئین است و در بسیاری از موارد میتواند جایگزین مناسبی برای تامین این جز تغذیهای ارزشمند باشد. در این میان پروتئینهایی مانند فازئولین، لکتین و مهارکنندههای پروتئاز در ساختار لوبیای قرمز کشف شده اند.
ویتامینها و مواد معدنی
لوبیای معمولی همچنین سرشار از ویتامینها و مواد معدنی مختلف است. از جمله مهمترین این دسته از ترکیبات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مولیبدن: لوبیا سرشار از مولیبدن است، عنصر کمیابی که عمدتا در دانه ها، غلات و حبوبات یافت میشود.
- فولات: تحت عنوان فولیک اسید و ویتامین ب ۹ هم شناخته میشود و در دوران بارداری بسیار مهم است.
- آهن: این ماده معدنی ضروری عملکردهای ارزشمندی را در بدن بر عهده دارد و از لوبیای معمولی به خوبی جذب میشود.
- مس: مس یک عنصر کمیاب و در عین حال آنتی اکسیدان به شمار میرود. بهترین منابع غذایی حاوی آن علاوه بر لوبیای قرمز، گوشت قرمز، غذاهای دریایی و آجیل هستند.
- پتاسیم: این ماده مغذی ضروری اثرات مفیدی بر سلامت قلب دارد.
- ویتامین K۱: ویتامینی مهم برای انعقاد خون است.
از همه فواید اثبات شده لوبیای فرانسوی یا همان لوبیای قرمز
در ادامه نگاهی به شماری از اساسیترین فواید لوبیای معمولی بر سلامت بدن انسان خواهیم داشت. اطلاعات زیر با استناد به مطالعه منتشر شده توسط مجله علمی با دسترسی آزاد پلاس وان، جمع بندی شده اند:
کمک به کاهش وزن
افزایش بیش از حد وزن و چاقی از جمله مشکلات عمده سلامتی محسوب میشوند که با خطر ابتلا به بیماری مزمن در ارتباط هستند. در یک مطالعه ۲ ماهه روی ۳۰ بزرگسال چاق مشخص شد که رعایت رژیم کاهش وزن در ترکیب با مصرف لوبیای معمولی حداقل ۴ مرتبه در هفته، بسیار موثرتر از رژیم فاقد لوبیا است.
بر اساس تحقیقات به عمل آمده ترکیباتی به نام "مسدود کنندههای نشاسته" در ترکیب لوبیا وجود دارند. این ترکیبات در واقع دستهای از پروتئینها هستند که هضم و جذب کربوهیدراتها را از دستگاه گوارش مختل کرده و یا به تاخیر میاندازند.
در مجموع مسدود کنندههای نشاسته استخراج شده از لوبیای معمولی پتانسیل خاصی را به عنوان مکملهای کاهش وزن نشان داده اند. البته باید توجه داشت که عمل جوشاندن به مدت ۱۰ دقیقه مسدود کنندههای نشاسته را به طور کامل غیر فعال میکند و در نتیجه نمیتوان عملکرد کاهندگی وزن را از لوبیای پخته شده انتظار داشت. در مقابل به گفته محققان مکملهای دارویی حاوی این ماده به خوبی روی کاهش وزن تاثیر میگذارند.
پیشگیری از سرطان روده بزرگ
سرطان روده بزرگ یکی از شایعترین انواع سرطان در سراسر دنیا است. مطالعات مختلفی وجود دارند که نشان میدهند مصرف حبوبات به خصوص لوبیای معمولی با کاهش خطر ابتلا به این نوع سرطان در ارتباط است. این عملکرد توسط پژوهشهای حیوانی و آزمایشگاهی متعددی به اثبات رسیده است.
بهبود کنترل قند خون
از آن جایی که با گذشت زمان قند خون بالا میتواند به بروز بیماریهای مزمن مانند امراض قلبی- عروقی منجر شود، تعدیل سطح قند خون پس از غذا ضروری خواهد بود. لوبیای معمولی به خاطر در اختیار داشتن محتوای غنی از نظر پروتئین، فیبر و کربوهیدراتهای آهسته رهش، قادر به بهبود کنترل سطح قند خون است.
این ترکیبات دارای نمره GI پایینی هستند. بدین معنا که افزایش قند خون پس از خوردن آنها کم و تدریجی است.