دانشمندان "موسسه تحقیقاتی اسکریپس" آمریکا در مطالعه اخیرشان شواهدی یافتهاند که نشان میدهد "کارنوسیک اسید"(Carnosic acid) میتواند کروناویروس سندرم حاد تنفسی ۲ را مسدود کرده و التهاب را کاهش دهد.
به گزارش اس تی دی، دانشمندان طی این مطالعه دریافتند که ترکیب کارنوسیک اسید میتواند برهمکنش بین بخش خارجی پروتئین میخ مانند کروناویروس سندرم حاد تنفسی ۲ و آنزیم ۲ مبدل آنژیوتانسین که ویروس از آن برای ورود به سلولها استفاده میکند را مسدود کند.
آنزیم ۲ مبدل آنژیوتانسین یک آنزیم است که به سطح بیرونی(غشاء خارجی) سلولهای ریهها، رگهای خونی، قلب، کلیهها و روده متصل میشود.
در این مطالعه محققان علاوه بر آنکه شواهدی را ارائه کردند، نتایج به دست آمده از مطالعات قبلی را نیز بررسی کردند چرا که پیشتر نیز محققان اظهار کرده بودند، کارنوسیک اسید تاثیر جداگانهای در مهار یک مسیر التهابی قدرتمند (مسیری که درکووید-۱۹ شدید و همچنین در سایر بیماریها از جمله آلزایمر فعال است) دارد.
پروفسور "استوارت لیپتون"(Stuart Lipton) نویسنده ارشد این مطالعه گفت: ما فکر میکنیم که کارنوسیک اسید یا برخی از مشتقات بهینه شده، به عنوان یک درمان بالقوه ارزان، ایمن و موثر برای کووید-۱۹ و برخی دیگر از اختلالات مرتبط با التهاب، عمل میکنند.
در یک مطالعه در سال ۲۰۱۶، لیپتون و همکارانش نشان داده بودند کارنوسیک اسید یک آبشار سیگنالینگ ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی به نام مسیر Nrf۲ را فعال میکند و شواهدی پیدا کرده بودند که نشان میداد این ترکیب علائم مشابه آلزایمر را در موشهای مبتلا به این بیماری که به التهاب مغزی معروف است را کاهش میدهد.
در مطالعه جدید، لیپتون و همکارانش مطالعات بیشتری در مورد این اثر ضد التهابی بر روی سلولهای ایمنی که باعث التهاب بدن افراد در کووید-۱۹ و آلزایمر میشوند، انجام دادند. نتایج آنها نشان داد که اثر این ترکیب میتواند در برابر التهاب مشاهده شده در کووید-۱۹ و در برخی موارد سندرم پس از کووید موسوم به کووید طولانی که علائم گزارش شده آن شامل مشکلات شناختی است که اغلب به عنوان "مه مغزی"(brain fog) نیز توصیف میشود، مفید باشد.
نکاتی درباره گیاه رُزماری
رومارَن یا اِکلیل کوهی یا رُزماری(Salvia rosmarinus) یک سبزی چوبی و چند ساله با برگهایی معطر، همیشه سبز، سوزنی مانند و گلهای سفید، صورتی، بنفش یا آبی، بومی منطقه مدیترانه است. رُزماری گیاهی مدیترانهای است که علاوه بر کاربرد فراوان آن در آشپزی به عنوان یک گیاه شفابخش و درمان کننده انواع بیماریها کاربرد دارد. پس از کشت، برگها، شاخهها و گلهای گلدار جهت استفاده استخراج میشود. از رزماری به عنوان گیاه تزئینی در باغها استفاده میشود. از برگها برای طعم دادن به غذاهای مختلف نیز استفاده میشود.
یافتههای این مطالعه در مجله "Antioxidants" منتشر شد.