آش سیرابی ، غذای سنتی ، اصفهان ، یزد ، اراک و ملایر محسوب می شود. آش سیرابی خوشمزه و مقوی است. در برخی از دستورها از سبزی آش هم در ترکیب این غذا استفاده می شود.
وجود سیرابی در این آش باعث شده است سرشار از پروتئین بدون چربی باشد. ترکیب پروتئین حیوانی و گیاهی و کلسیم کشک در این آش باعث شده برای رشد کودکان ، درمان کم خونی ، درمان ریزش مو ، تقویت معده و سیستم ایمنی بدن بسیار مفید است.
مواد لازم آش سیرابی با کشک
برای 6 – 7 نفر
سیرابی
۱ دست کوچک
نخود
۱ پیمانه
لوبیا چیتی
۱ پیمانه
جو پوست کنده
۲ پیمانه
عدس
۱ پیمانه
پیاز
۲ عدد
سیر
۲ حبه
کشک
۱ پیمانه
نعنا خشک
۱ ق غذاخوری
پیاز داغ برای تزئین
به مقدار لازم
چوب دارچین
۱ تکه
نمک، زردچوبه، پودر سیر، فلفل سیاه
به مقدار لازم
آش سیرابی ساده, طرز تهیه آش جو با سیرابی, آش سیرابی با کشک
دستور تهیه آش سیرابی
طرز تهیه آش سیرابی با کشک
تمام حبوبات را به طور جدا گانه از شب قبل خیس کنید و چند بار آبش را عوض کنید تا نفخشان گرفته شود و سریعتر بپزند.
سیرابی را بشویید و خرد کنید و به همراه 1 عدد پیاز ، 2 حبه سیر ، 1 تکه چوب دارچین در قابلمه بریزید و 4 – 5 ساعت بپزید.
حبوبات را آبکش کنید.
نخود و لوبیا را با کمی آب بپزید تا نرمشود.
جو رابا مقدار زیاد آب در قابلمه دیگری بپزید ، در انتهای پخت عدس را هم اضافه کنید تا کاملا نرم شود.
تمام موادی که پخته اید را با هم در یک قابلمه بریزید و حرارت را کم کنید تا آش سیرابی جا بیفتد.
پیاز را خلالی خرد کنید با کمی روغن و زردچوبه و پودر سیر تفت دهید تا طلایی شود سپس نعنا خشک را به آن اضافه کرده هم بزنید و از روی حرارت بردارید و به آش اضافه کنید.
فلفل سیاه و کشک را هم به مواد اضافه کنید و نمک آش را اندازه کنید و نیم ساعت دیگر اجازه دهید بپزد تا کاملا جا بیوفتد.
برای پخت سریعتر آش میتوانید از زودپر استفاده کنید.
در صورت تمایل برای خوشمزه تر شدن آش در اواسط پخت کمی روغن زیتون یا روغن کنجد به آن اضافه کنید.
آش سیرابی با سبزی آش
مواد لازم آش سیرابی با سبزی آش
سیرابی
۱ عدد
سبزی آش
۲۵۰ گرم
ماش
یک پیمانه
نخود
نصف پیمانه
لوبیا
نصف پیمانه
جو پوست کنده
۱ پیمانه
گندم
۱ پیمانه
برنج
نصف پیمانه
عدس
۱ پیمانه
پیاز
۲ عدد
سیر
۲ حبه
روغن
به میزان لازم
نمک و ادویه
به میزان لازم
طرز تهیه آش سیرابی با بلغور گندم, آش سیرابی, طرز تهیه آش سیرابی
حبوبات ، برنج ، گندم و جو را مانند دستور قبل آماده کنید.
سیرابی خرد شده را با سیر و پیاز چهار تکه شده و کمی آب به مدت 4 – 5 ساعت بپزید.
بعد از 1 ساعت نخود و لوبیا را آبکش کرده به قابلمه اضافه کنید.
گندم و جو پوست کنده را هم آبکش کرده و به قابلمه اضافه کنید. پخت حبوبات حدود 3 ساعت طول می کشد.
بعد از 3 ساعت عدس ، ماش و برنج را آبکش کرده اضافه نمایید.
سبزی آش که شامل تره ، جعفری ، گشنیز و شنبلیله است را ساطوری کنید و به قابلمه اضافه نمایید.
یک عدد پیاز را نگینی خرد کرده با کمی روغن مایع تفت دهید تا نرم شود سپس زردچوبه و ادویه را اضافه کنید و وقتی کاملا سرخ شد به قابلمه اضافه کنید.
نمک و فلفل را اندازه کنید و بعد از 5 دقیقه حرارت را خاموش کنید.
برای خوشمزه تر شدن آش می توانید یک پیمانه کشک ساییده در اخر پخت به قابلمه اضافه کنید.
برای پخت سریعتر سیرابی می توانید از زودپز استفاده کنید.