دانشمندان علوم آب و هوا بر این باورند که یکی از تاثیرگذارترین کارهایی که میتوان برای محیط زیست انجام داد، کاهش مصرف گوشت و لبنیات است. محققان میگویند: «تولید جهانی غذاهای حیوانی از جمله خوراک دام ۵۷ درصد از کل انتشار گازهای گلخانهای ناشی از کشاورزی را شامل میشود، در حالی که تولید غذاهای گیاهی تنها ۲۹ درصد را تشکیل میدهد».
مطالعه دیگری تخمین میزند «اگر همه افراد روی زمین گیاهخوار باشند، میزان زمینی که کشاورزان برای پرورش غذا به آن نیاز دارند تا ۳.۱ میلیارد هکتار یا ۷۶ درصد تامین می شود».
با استفاده از رژیم غذایی مدیترانهای، علاوه بر کاهش انتشار گازهای گلخانهای ناشی از تولید مواد غذایی، بازگرداندن زمینهای آزاد شده تا ۱۰۰ سال آینده هر سال حدود ۸.۱ میلیارد تن دی اکسید کربن را از جو حذف میکند.
البته، این ایده که میلیاردها نفر در سراسر جهان داوطلبانه استیک، سوسیس و چیزبرگر را صرفاً برای مهار تغییرات آب و هوایی کنار بگذارند، ممکن است دور از ذهن به نظر برسد، اما شاید اگر افراد میدانستند این نوع رژیم غذایی چقدر برای سلامتیاشان مفید است، حتما در این خصوص تجدید نظر میکردند.
به گزارش ایسنا، رژیمهایی که کاهش مصرف گوشت و لبنیات را با افزایش مصرف میوهها، سبزیجات، غلات کامل و چربیهای سالم ترکیب میکنند، فواید بیشتری برای سلامتی به همراه دارند و تحقیقات اخیر نشان داده افرادی که گوشت کمتری میخورند و یا اصلاً گوشت مصرف نمیکنند، در معرض خطر کمتر ابتلا به سرطان، به ویژه سرطان روده بزرگ و پروستات هستند.
افرادی که از یک رژیم غذایی مدیترانهای معمولی استفاده میکنند، میزان مرگ و میر کلی کمتری دارند و نه تنها خطر ابتلا به سرطان، بلکه بیماریهای قلبی عروقی و متابولیک کمتر در این افراد گزارش شده است.
اخیرا محققان بر این باورند که علاوه بر سلامتی برای افراد دنبال کننده این سبک رژیم غذایی، سلامتی و حفظ کره زمین نیز با این رژیم غذایی نیز بیشتر است. آنها معتقدند که کاهش مصرف گوشت مهمترین راه برای کاهش ردپای کربن از رژیم غذایی است. تحقیقات حاکی از این است که سهم گوشت در انتشار گازهای گلخانهای در مقایسه با سایر غذاها بسیار بیشتر است.
سازمان جهانی بهداشت (WHO) در گزارش سال ۲۰۲۰ خود حلقهای را توصیف میکند که رژیمهای غذایی متنوع و مبتنی بر گیاهان، سلامت انسان، تنوع زیستی و پایداری را به هم مرتبط میکند.
رژیم مدیترانهای کلاسیک چیست؟
به گزارش ایسنا، یک رژیم غذایی سنتی مدیترانهای حاوی مواد زیر است:
سبزیجات، میوهها و غلات کامل
چربیهای سالم مانند آجیل، دانهها و روغن زیتون
لبنیات و ماهی به مقدار متوسط
گوشت قرمز کمتر
تخم مرغ کمتر
مقدار زیادی پلی فنل، اسیدهای چرب غیراشباع و فیبر گیاهی
این رژیم غذایی از غلات تصفیه شده، غذاهای بسیار فرآوری شده و محصولات با قندهای افزوده اجتناب می کند.
دانشمندان بر این باورند که این سبک تغذیه، به کاهش سطح کلسترول بد، کاهش استرس اکسیداتیو و التهاب و بهبود حساسیت به انسولین کمک میکند.
گروهی از محققان با جایگزینی گوشت با پروتئینهای گیاهی دریافتند بهبود اثرات سلامتی دوچندان میشود. در طول چند سال گذشته، محققان سه کارآزمایی بالینی از رژیم غذایی مدیترانهای را بر روی گروهی از ۲۹۴ فرد مبتلا به چاقی شکمی انجام دادند. میانگین سنی شرکت کنندگان در شروع کارآزماییها ۵۱ سال بود.
محققان به طور تصادفی این افراد را به سه رژیم غذایی تقسیم کردند و سپس میزان چربی کبد افراد را پس از ۱۸ ماه در سه رژیم غذایی مختلف مقایسه کردند. آنها دریافتند افرادی که رژیم مدیترانهای را مصرف میکردند، چربی بیشتری در کبد خود نسبت به افرادی که از رژیم غذایی معمولی استفاده میکردند، از دست دادند که این امر خطر ابتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی را کاهش میدهد.
در نهایت، محققان از تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) برای بررسی تأثیر این سه رژیم غذایی بر کاهش حجم مغز در طی ۱۸ ماه استفاده کردند و آتروفی مغز در ناحیهای به نام هیپوکامپ که برای شکلگیری حافظه حیاتی است، نشانگر کاهش شناختی در پیری و بیماریهای عصبی مانند بیماری آلزایمر بود.
محققان بر این باورند که ترکیبی از کاهش مصرف گوشت قرمز و فرآوری شده و افزایش مصرف پلی فنول مسئول مزایای سلامتی رژیم سبز مدیترانهای است.
منبع:medicalnewstoday