سیر یکی از قدیمیترین طعم دهندهها در هنر آشپزی است و از گیاهان و نباتاتی است که موفق شده خود را به سنتهای آشپزی در بسیاری از تمدنها در سراسر جهان وارد کند.
سفر این گیاه ابتدا در طول دوران نوسنگی شروع شد؛ سه هزار سال پیش از میلاد به شرق میانه و شمال آفریقا رفت و به سرعت پس از رسیدن به اروپا گسترش یافت.
با ارائه ارزش غذایی منحصر به فرد و مزایای دارویی بسیار زیاد، این گیاه به سرعت به عنوان یکی از هدایای با ارزش طبیعت شناخته شد که با پرورش انسانها به صورت گستردهای رواج یافت و در حال حاضر در سراسر جهان استفاده میشود.
سفر باور نکردنی این گیاه در طول تاریخ ما را به لمس تمدنهای بزرگ جهان باستان نزدیکتر میکند، اما ریشههای واقعی آن در غرب و آسیای مرکزی نهفته است.
این گیاه وحشی به مدت هزاران سال تکامل یافته و در نهایت خود را به شکل سیر مدرن معرفی کرده است، سرخپوستان باستان که موفق به کشف سیر در حدود شش هزار سال پیش شدند، از خواص دارویی سیر غافل نشدند.
سوابق قابل توجهای در مصر باستان وجود دارد که در آن، سیر به طور منظم توسط هر سه طبقه اشراف و مردم عادی و بردگان به عنوان چاشنی غذا، مواد تشکیل دهنده دارویی و ابزار آیینهای مذهبی (به اعتقاد آنها میتوانست عمر را طولانی کند) مورد استفاده قرار میگرفت.
سیر دارای خواص ضد عفونی کننده برای درمان زخمها است و در گذشته حتی به عنوان یک منبع مستقیم از قدرت شناخته میشد. امروزه با توجه به علم پزشکی، خواص متعدد و شگفت آوری از این گیاه بدست آمده است.
سرکوب بیماریها با سیردرمانی
این گیاه به عنوان دارویی برای پیشگیری و درمان بیماریها از سوی متخصصان پیشنهاد میشود. سیر برای درمان بیماریهای مختلف مربوط به قلب و خون استفاده میگردد. این بیماریها شامل فشار خون بالا، کلسترول خون بالا، بیماری قلبی کرونر، حمله قلبی و انواع سرطانها میشود.
همچنین بعضی از افراد از سیر برای پیشگیری از سرطان کولون، سرطان معده، سرطان سینه و سرطان ریه استفاده میکنند.
از سیر برای درمان سرطان پروستات و مثانه نیز میتوان استفاده کرد. از سیر برای درمان پروستات بزرگ شده، دیابت، ورم مفاصل، آرتروز، رینیت آلرژیک (تب یونجه)، اسهال مسافران، فشار خون بالا در اواخر بارداری، سرماخوردگی، پیشگیری و درمان عفونتهای باکتریایی و قارچی استفاده میشود.
دیگر مصارف سیر شامل استفاده از آن برای درمان تب، سرفه، سردرد، شکم درد، احتقان سینوسی، نقرس، روماتیسم، هموروئید، آسم، برونشیت، تنگی نفس، فشار خون پایین، قند خون پایین، قند خون بالا و جای گزیدگی مار و همچنین برای مبارزه با استرس و خستگی و حفظ سلامت کبد است.
خواص سیر به قدری زیاد است که با خواندن فواید و خواص آن شاید خود را مجبور به استفاده از آن در هر وعده غذایی و در طول روز بکنید، اما در برخی موارد هم باید در مصرف سیر احتیاط کنید.
جایگاه سیر در طب سنتی
در طب سنتی در تمامی تمدنها روی خواص سیر بسیار تاکید شده است. سیر عفونتهای تنفسی را درمان میکند. برای تسکین دندان درد، سیر خام را روزی چند بار روی لثه و دندان بمالید.
سیر له شده را روی زگیل قرار دهید تا از بین برود. برای درمان سینوزیت، چند حبه سیر له شده را در کره تفت دهید و با نان میل کنید. یک حبه سیر را ریز خرد کنید و با کمی آب میل کنید تا نفخ، یبوست و درد معده برطرف شود.
بوی بد سیر با جویدن کاهو، جعفری یا خوردن شیر، سیب یا عسل رفع میشود. همچنین گذاشتن مقداری چای خشک در دهان و قورت دادن آن مشکل بوی بد را رفع میکند.
روزانه مصرف نصف یا یک حبه سیر خام توصیه میشود. آنتی اکسیدانهای قوی موجود در آن، رادیکالهای آزاد را که باعث پیری و بیماری میشود، خنثی میکند.
سیر با رقیق کردن خون، مانع لخته شدن خون میشود و در نتیجه احتمال بروز سکته را کاهش میدهد.
عوارض جانبی مصرف سیر
مصرف سیر خوراکی برای عموم مردم مطمئن و ایمن است. سیر میتواند باعث بوی بد دهان، احساس سوزش در دهان و یا معده، بادشکم، تهوع و استفراغ، بوی بد بدن و اسهال شود.
این عوارض جانبی عموما در مصرف سیر خام بیشتر مشاهده میشود. همچنین سیر میتواند خطر خونریزی معده را نیز افزایش دهد. همچنین آسم و سایر واکنشهای آلرژیک نیز ممکن است در افرادی که سیر مصرف میکنند، مشاهده شود.
منبع: طبیب من