تفاوت اصلی میان چای سیاه و سبز این است که چای سیاه اکسید میشود، اما چای سبز اکسیده نمیشود. برگهای چای سبز بلافاصله پس از برداشت حرارت میبینند که این موضوع فرآیند اکسیداسیون را متوقف میکند. این موضوع باعث میشود که چای سبز بیشتر رنگ اصلی سبز خود و آنتی اکسیدان هایش را حفظ کند.
از طرف دیگر، چای سیاه قبل از حرارت دیدن، مدت بیشتری در محیط میماند که این موضوع موجب اکسید شدن آن میشود. در نتیجه برگهای این چای به رنگ سیاه و قهوهای درمیآید. چای سیاه دارای خواص آنتی اکسیدانی کمتری است، اما خواص منحصر به فردی دارد که در چای سبز وجود ندارد.
فواید چای سبز
اعتقاد بر این است که ترکیب قدرتمند چای سبز که از مواد مغذی، آنتی اکسیدانها و مواد معدنی تشکیل شده است به موارد زیر کمک میکند:
سم زدایی؛ یک مطالعه در سال ۲۰۱۵ نشان داد که آنتی اکسیدانهای موجود در چای سبز به مبارزه با رادیکالهای آزاد در بدن کمک میکند. مقادیر زیاد پلیفنلهای چای سبز نقش مستقیمی در عملکرد کبد که ارگان اصلی سمزدایی از بدن است، دارد.
کاهش وزن؛ ترکیبات آنتی اکسیدانی و کاتچین موجود در چای سبز باعث آزاد شدن چربی از سلولهای چربی میشود و از چربی سوزی در کبد حمایت میکند. کاتچین (Catechins) متعلق به گروه پلی فنلها و آکسی توسینها است.
خواص ضد سرطان؛ مطالعات نشان میدهند که چای سبز با کمک آنتی اکسیدانها و کاتچینهایی که به مبارزه با رادیکالهای آزاد کمک میکند، دارای خواص ضدسرطانی است.
فواید چای سیاه
چای سیاه نیز مانند چای سبز فواید نوشیدنی زیادی دارد. این فواید عبارتند از:
چای سیاه کافئین بیشتری نسبت به چای سبز دارد؛ هر دو نوع چای کافئین دارند. با این حال، اگر به دنبال افزایش انرژی هستید، محتوای کافئین بالاتر چای سیاه - که یک چهارم کافئین موجود در قهوه است - همان چیزی است که به آن نیاز دارید. اما چای سبز فقط یک سوم کافئین موجود در قهوه را دارد.
خواص آنتی اکسیدانی؛ چای سیاه نیز دارای خواص آنتی اکسیدانی است، اما این خواص به اندازه چای سبز نیست. بنابراین، از نظر فنی، هر یک از مزایای مرتبط با آنتی اکسیدانهای چای سبز در مقادیر کمتر در چای سیاه موجود است.
سلامت قلب؛ جالب آنجاست که چای سیاه به دلیل دارا بودن آنتی اکسیدانهایی به نام فلاونوئیدها که برای سلامت قلب مفید هستند، در زمینه سلامت قلب بر چای سبز غلبه میکند. نتایج یک مطالعه نشان میدهد که مصرف چای سیاه با کاهش ۳۶ درصدی تری گلیسیرید، به نسبت ۱۷ درصد کلسترول (LDL/HDL) کمتر در پلاسما و ۱۸ درصد کاهش سطح قند خون مرتبط است.
آماده سازی آسان؛ دم کردن چای سیاه به زمان کمتری نیاز دارد و یک جایگزین عالی برای قهوه است.
نتیجه: چای سبز و چای سیاه هر دو دارای فواید غیرقابل انکاری هستند و نوشیدن هر دو توصیه میشود.