ویتامین B۵ همانند دیگر ویتامینهای این گروه جزء ویتامینهای محلول در آب است که بهمقدار کم در اندامهای حیاتی بدن وجود دارد. زمانی که ویتامین B۵ به کوآنزیم A تبدیل میشود، بر سیستم عصبی و غدد فوقکلیه اثر میگذارد که تاثیر ضداسترس خواهد داشت. این ویتامین همچنین به تشکیل و ترمیم سلولهای پوست و مخاط نیز کمک میکند، در متابولیسم چربیها تاثیر دارد و نقش اساسی در مکانیسم تنظیم آدرنالین، انسولین و پورفیرین (پیشساز هموگلوبین) ایفا میکند. کمبود این ویتامین میتواند زمینهساز کمخوابی، گرفتگی پاها، احساس خوابرفتگی و گزگز دستها و پاها، خستگی، اختلالات گوارشی، عفونتهای تنفسی و ضعف عملکرد ایمنی بدن شود. یکی از تاثیرات مهم ویتامین B۵ مقابله با التهابات مزمن بدن که زمینهساز بیماریهای قلبیعروقی، آرتروز، سرطان و حتی آلزایمر میشود، است.
در مطالعهای که بهمدت ۵ سال انجام شد، محققان مقدار دریافت ویتامین B۵ را روی ۳۴۹ مرد و ۵۵۹ زن بررسی کردند. آنها همچنین سطح پروتئینی بهنام CRP که بهعنوان نشانگر التهابات بدن شناخته میشود را ارزیابی کردند. دریافت متوسط روزانه ویتامین B۵ در مردان ۵/۴ میلیگرم و در خانمها ۴ میلیگرم بود. نتایج مطالعه پس از ۵ سال نشان داد که دریافت منظم این ویتامین به کاهش نسبی CRP کمک میکند و در نتیجه سطح التهابات مزمن پایین میآید. لازم است بدانید که جگر و کلهپاچه، مرغ، گوشت گوساله، تخم مرغ، قارچ، غلات سبوسدار، جودوسر و کلم بروکلی جزء بهترین منابع ویتامین B۵ محسوب میشوند.